Které nádobí se používá v létě a které spíše v zimě? I když se zdá, že žádné sezónní nádobí a náčiní snad neexistuje, přesto je v kuchyni spousta předmětů, které se v létě vytahují z hloubi kredence a jsou pořád po ruce. Samozřejmě když pomineme otvírák na pivo, který je v létě leckde neustále v pohotovosti, jsou to zejména sety na čerstvé zeleninové a ovocné saláty, misky na zmrzlinu, sady mis a misek na čerstvé saláty ovocné i zeleninové. Ty ovocné chutnají i z pěkných misek, ze kterých v zimě jíme kompoty.

Zmrzlinové opojeníNejklasičtější letní pochoutka je určitě zmrzlina. Její servírování bychom neměli odbývat. Po ruce máme vždy alespoň šlehačku ve spreji, čokoládové perličky, cukrové konfety, čokoládovou polevu nebo jiná vylepšení, kterými vzhled zmrzliny dotáhneme - alespoň tak jako v cukrárně. A z čeho zmrzlinu jíme? Investovat bychom měli rozhodně do klasických plochých zmrzlinových lžiček, kterými se ledová pochoutka tak krásně ukrajuje v tenkých hoblinkách, až se rozplývá na jazyku.

Nerezový zmrzlinový pohárek na nožce (lépe drží chlad než skleněný) doplněný plochou lžičkou je něco úplně jiného než čtvrtka polárkového dortu vhozená do staré plastové misky spolu s lžičkou na čaj.

Mísa na melounKupujete právě teď melouny skoro denně a pořád nemáte vhodnou mísu? Lákavě nakrájené trojúhelníčky červeného melounu vyniknou ve skleněné silnostěnné hluboké míse. Můžete ji postavit ještě do mělčí mísy s drceným ledem. Než roztaje, meloun sníme.

Šejkr a to ostatníV létě nemícháme jenom alkoholické koktejly, ale také jejich nealko varianty – moktejly. Ty si můžeme dávat klidně několikrát denně (jenom přitom hlídáme množství cukru). V permanenci je pak stále nejen šejkr, ale i míchací lžičky, nádoby na led, skleněné poháry a sklenice různých tvarů.

Gril a vše co k tomu patříGrilovací nářadí, náčiní i samotný gril - to jsou samozřejmě typicky letní věci, grilování je v posledních letech přímo synonymem léta. Málokdo také odolá, aby při procházce hypermarketem pořád nedokupoval grilovací vidlice, nože, lopatky.... Na zahradu ke grilu jsou nejen stylové, ale také praktické silnější kameninové talíře s větším průměrem a kameninové mísy, ve kterých zůstávají saláty chladné.. A už zbývá jenom klasický kameninový džbán na pivo.

Ovoce v několika patrechOvoce jíme po celý rok, ale v létě případný deficit doháníme těmi nejvyzrálejšími čerstvými plody. Ovoce servírujeme na vysokých několikapatrových mísách, na které ho poskládáme podle barev nebo tvarů, pokaždé mísu můžeme udělat trochu jinou - třeba tropickou, subtropickou nebo složenou z domácího ovoce tak jak postupně dozrává. Pro efekt by ale nikdy neměl chybět alespoň jeden hrozen vína, ale lépe dva nebo tři v různých barvách.

-ag-Foto: www.isifa.com