Chuť vyzrálých ostružin jen tak něco nepřekoná. Připravit se z nich dá celé menu. Posuďte sami: udělat lze třeba ovocnou studenou lahodnou polévku, ovocné knedlíky, ostružinový džus, ostružinové víno a nakonec digestiv – ostružinovou pálenku. Ze sýra ricotta připravíte skvělou ostružinovou zmrzlinu, ostružinový koláč je už klasika. Obtížné je tedy jenom zvládnout slaný ostružinový chod, ale jenom zdánlivě – krájené zadní vařené hovězí nebo divočinu přelijte sladkokyselou ostružinovou omáčkou.

Pro ostružiny nemusíme ani do lesa – najdeme je na loukách, kolem cest. Nesbíráme ale plody ve městech kolem silnic. V ostružinách je vitamín C, E a vitamíny skupiny B; jsou také bohaté na draslík, fosfor a hořčík.

Jak je uschovat na zimuOstružiny se jako všechny bobuloviny mrazí jednoduše – ty nejlepší vybrané plody volně poskládáme do plastové krabičky, dobře uzavřeme a dáme zamrazit. V zimě se budou skvěle vyjímat jako ozdoba dortů.

Ostružinový likérJednoduchý postup: do vaječného koňaku přidáme přezrálé ostružiny, rozmixujeme, přecedíme. Případně dosladíme moučkovým cukrem. Určeno k rychlé spotřebě, což je při jeho chuti a vůni zaručeno.

Zmrzlinový pohárVyrobte si zmrzlinový ostružinovo-malinový pohár. Stačí rozmixovat trochu přezrálých plodů do kvalitní husté smetanové zmrzliny. Množství ovoce odhadneme, aby směs nebyla příliš řídká. Pak ji dáme rychle zamrazit. Na pohár potom bude patřit jedině nefalšovaná šlehačka - pravá, neslazená, čerstvě našlehaná a na ní ta největší a nejzralejší ostružina.

Ostružinový džem Ten kupovaný bývá jeden z nejdražších. Vybereme ty nejsladší ostružiny, nemusejí být největší, ale měly by se skoro roztékat. Postačí klasický rychlý postup – želírovací cukr, hezké skleničky (vyberme takové, které jsme šetřili celý rok, baňaté, vysoké od oliv) a víčko potáhneme barevnou látkou a převážeme mašlí. Vznikne voňavý dárek.

Moravské koláčeSkvělé koláče s jednou náplní schovanou uvnitř, druhou navrchu: dovnitř přijdou ostružiny, nahoru ostružiny rozmixované s tvarohem.

Kynuté ostružinové knedlíkyChutí se určitě vyrovnají malinovým, když vybereme přezrálé plody. Můžeme udělat půl napůl malinové a ostružinové. Opět nenahrazujeme suroviny – navrch vyžadují pravou, dobře vychlazenou a našlehanou šlehačku a rozpuštěné kvalitní máslo.

Sladké omáčkyZ lučiny, tvarohu nebo ricotty s moučkovým cukrem si namixujeme několik druhů omáček na zmrzlinu nebo ovocné knedlíky – malinovou, ostružinovou a borůvkovou.

-ag-Foto: www.isifa.com