Když chodíme v létě po horách, občas narazíme na nějakou dobrotu, kterou stojí zato pokusit se zopakovat doma v kuchyni. Všude v turistických střediscích obklopených lesy jsou samozřejmým letním hitem borůvkové knedlíky. Rozdílné kvality. Někde lepší, někde horší, podle toho jak se povedou a jak si na nich kdo dá záležet.

Chcete-li zažít něco výjimečného, vydejte se z parkoviště pod Boubínem v Idině pile po cestě pár metrů doprava a čeká vás pokrm doslova božský. Neobyčejné knedlíky s borůvkami, o kterých nadšeně píší v kronice této hospůdky a pensionu snad všichni, kdo tudy kdy prošli.

Ptali jsme se samozřejmě na zázračný recept. Základem dvakrát zadělávaných knedlíků jsou ale jen co nejkvalitnější, poctivé a čerstvé suroviny a neošizená práce; nesmí se švindlovat při zadělávání těsta. Jinak to vypadá stejně: máslo a tvaroh – ale celé kouzlo tkví v tom, že to musí být výborné máslo a výborný tvaroh. A nakonec je nutné ještě to, co se každý musí naučit, co nelze předat s receptem. Zkušenost, švih, ke kterým se každý musí jednoduše sám „provařit“; vědět třeba, ve které doslova vteřině knedlíky vyndat z vody a jak – ne pomalu, ale nejvyšší rychlostí, a ihned je začít trhat. Jinak jsou slizké a srazí se. Tyto boubínské byly dokonalé – nadýchané, voňavé a neuvěřitelně dobré.

Surovinami na těsto jsou čerstvá kvalitní hrubá mouka a čerstvé droždí. Kostka na kilogram mouky. Nejlépe je prý vyzkoušet různé značky mouky a najít tu, ze které jsou knedlíky nejlepší. A už jen trocha vody a cukru a špetka soli – může se začít klasicky ručně zadělávat těsto. Dlouho a poctivě. Po vykynutí se těsto ještě jednou v míse důkladně zadělá a nechá znovu kynout.

Náplň tvoří lehce rozvařené borůvky s cukrem (je možné nahradit jiným ovocem, aktuálně například ostružinami). Na malém ohni je necháme povařit, až je náplň hustší, aby z knedlíků nevytékala. Stále mícháme, nepřipálíme!

Velmi důležité je sypání knedlíků, strouhaný tvaroh a šlehačka, která spolu s máslem, moučkovým cukrem a borůvkami vytvoří ten dokonalý akord skvělé chuti.

Tvaroh musí být naprosto čerstvý a nastrouhaný těsně před sypáním knedlíků. Na tvaroh nasypeme vybrané vyzrálé borůvky (tvoří chuťový kontrast s vařenými borůvkami uvnitř), moučkový cukr a přelijeme velmi dobrým čerstvým máslem, které jsme pozvolna rozpustili. Místo másla můžeme ozdobit knedlíky pevně ušlehanou neslazenou šlehačkou (gurmáni si ovšem dávají obojí, máslo i šlehačku). Netřeba dodávat, že šlehačka musí být vychlazená a že pokud by nás napadlo nahradit ji rostlinnou napodobeninou ve spreji, celé dílo bychom nenávratně zničili.

-ag-Foto: www.isifa.com