První vlastní byt je pro každého velkou událostí. Ať je to „startovací“ byt mladých manželů anebo první bydlení stále se zvětšující skupiny „singles“. Mladí přecházejí od rodičů, ze studentské koleje nebo z podnájmu do svého prvního bytu, kde se ihned mohou daleko více odvázat – a to včetně kuchyně. První samostatné bydlení znamená totiž také první kuchyni, se kterou si každý kuchař - novic musí poradit. I s tím, jak bude vypadat a jak bude zařízená, i s tím, co všechno se tam bude vařit.

Taková kuchyně se samozřejmě liší podle osobnosti majitele, ale dá se obecně říci, že se často vyznačuje mladým duchem a dynamikou – ať už to jsou výrazné barvy nebo odvážné kombinace materiálů a spojování různých zdánlivě nesourodých prvků. Právě originální atmosféra je často tím zásadním, čeho mladá majitelka nebo majitel startovacího bytu dosáhnout.

Pokud jde o využití, kuchyně se dostává do jedné ze dvou skupin – buď se doma vaří intenzivně, nebo jen málo a málokdy.

Párty přímo v kuchyniNa jídle a jeho přípravě v kruhu pozvaných kamarádů si majitel bytu dává záležet, je to po práci relaxace. Proces přípravy pokrmů tady není povinností, ale velkou zábavou, příležitostí k improvizování a důvodem k poznání nových lidí, které třeba staří přátelé přivedou s sebou, i k vyzkoušení různých receptů.

Když se doma nevaříPokud se doma nevaří (protože se intenzivně pracuje i po večerech a během víkendu), kuchyně pak také podle toho vypadá; její jednoduché vybavení je zcela podřízeno střídmé přípravě rychlých pokrmů, snídaní a vaření kávy nebo čaje. Bývá tady ovšem také proti případu prvnímu – dokonale využité kuchyni - daleko více uklizeno.

Jak a co nakupovatU nádobí by mělo platit méně, ale kvalitní. Lepší je pořídit jednu kvalitní pánev a dva hrnce se zabroušeným dnem, než dvacet kusů v jednotném dekoru, ale bohužel s takřka „papírovým“, slabým dnem, kde lze vařit bez připálení jenom vodu.

SpotřebičeČastým zdrojem bývají dary – rodiče si kupují novou chladničku a odložený spotřebič se ocitne v kuchyni mladých. Někdo je to zase obráceně – mladá domácnost dostane darem spotřebič supermoderní.

BazaryJsou vděčným místem, kde lze najít při troše trpělivosti kvalitní spotřebiče za výbornou cenu. Na co si dát pozor? Staré repasované spotřebiče renomované značky jsou někdy spolehlivější než nové nekvalitní, to je známá pravda. Nevýhodou je ovšem vyšší spotřeba energie, protože taková chladnička nebo sporák více než 5 - 8 let starý energetické třídy „A“ většinou nedosahuje.

Kuchyňský nábytek se dá pořídit v bazarech dokonale podle přání. Když se podaří nějaký originální kousek získat, může přijít na řadu barva nebo naopak něco, čím se starý nátěr odstraní a ze starého šuntu vykoukne nádherná masivní police, příborník nebo židle s krásnou kresbou dřeva.

-ag-Foto: Ikea