Koupelny prochází stejně jako celý interiér našich domů a bytů módními vlnami. Každý rok jsou na bytových veletrzích představovány nové a lepší materiály, tvary a funkce, v katalozích a showroomech firem narážíme na další a další nápady, jak si vylepšit domov. V současnosti se do obliby dostávají tradiční přírodní materiály, především dřevo. Nábytek v koupelně již tedy nemusí mít sterilně hygienický vzhled, který mu zaručilo použití plastů, studených kovů nebo bíle polaminovaného dřeva. Dnešní koupelny nejsou určeny pouze pro vnější očistu, stávají se z nich místnosti plné každodenního života, odpočinku a dobíjení energie. K dotvoření pohodové atmosféry je dřevo ve svém přirozeném provedení tím správným partnerem.

Základem je dřevo, doplňkem kov a skloDřevo jako materiál plně vyhovuje tvůrcům koupelnového nábytku pro svůj přirozený vzhled, ideálně se hodí pro současný trend jednoduchého, až minimalisticky strohého designu koupelen, který se v koupelnách projevuje především čistými liniemi, elegancí a čitelností interiéru, zároveň vysokou mírou účelnosti a funkčnosti zařízení. Dřevo je pro tento styl jako stvořené, díky speciálním technologiím laků je také hygienické, voděodolné a nenáročné na údržbu. Základem minimalistického koupelnového nábytku jsou jinak jednoduché čtyřhranné tvary, doplněné ladnými a odlehčujícími zaobleními. Nábytek s těmito liniemi skrývá spoustu úložného prostoru na řadu nezbytností a drobností, bez kterých si pobyt v koupelně nelze představit.

Jako doplňkový materiál jsou ke dřevu ideální elegantní kov a sklo, případně některé druhy umělých hmot, které svým vzhledem a vlastnostmi odpovídají současnému designovému trendu strohých a čistých linií. Své místo nalézají především jako doplňkové poličky, korpusy otevřených skříněk nebo jako součásti osvětlení. Pro oživení celkového vzhledu jednoduchých a hladkých ploch nábytku lze v koupelně použít praktické ratanové nebo proutěné koše různých velikostí.

Kombinací přírodních materiálů, působících hřejivým dojmem, a chladného skla či kovu docílíme v koupelně zajímavého efektu a elegantní čistoty.

Zařídit se podle rozměrůZásadním problémem při zařizování koupelny může být její velikost. Pokud toužíme utvořit si ji podle posledních trendů, ale omezují nás její rozměry, je dobré mít na paměti heslo „méně je někdy více“. Pro malou koupelnu je ideální jedna solitérní skříňka se zabudovaným umyvadlem, pod kterým nalezneme velký úložný prostor. Na tomto kousku nábytku se vyplatí nešetřit, bude udávat tón celé místnosti. Díky zabudovanému umyvadlu a praktickému prostoru pod ním k němu budou směřovat naše kroky několikrát za den. Skříňku lze doplnit drobnějšími kusy nábytku, které rozšíří úložné místo. Takto zařízená a sladěná koupelna bude působit otevřeným, vzdušným dojmem, díky svému praktickému zařízení nám usnadní také každodenní úklid.

-td-Foto: Sapho