Horké letní měsíce posledních roků v našich zemích otevírají naše kuchyně nejen do zahrady, ale také jižním vlivům. Pokud jde o vzhled a zařízení, jsme přístupnější stylu přímořských zemí. Těžko říci, co přiválo jižní vítr do našich středoevropských kuchyní, které léta inklinovaly spíše k německé důkladnosti nebo k severskému světlému dřevu a provensálská ležérnost jim byla cizí. Zda je to vedrem v létě u nás doma, nebo portugalskou keramikou či italským nádobím, které je na trhu - anebo stále častějšími návštěvami jižních zemí, kde se už cítíme v létě jako doma a kde už jsme přišli na chuť gastronomii i stylu stolování.

Jižní kuchyňky apartmánů nebo pronajatých bytů nás v létě příjemně chladí kameninou, chladivou rustikální dlažbou i zajímavými barevnými obklady, které rozhodně nejsou tak konzervativní jako bývaly u nás, a také se mění častěji, protože daleko více podléhají módním vlivům.

Mnoho lidí u nás proto přeměňuje své kuchyně v poněkud jižním stylu, u kterého hledá inspiraci ať už jen v doplňcích a drobnostech, které vytvářejí atmosféru, nebo v celkovém pojetí. To spočívá například ve výměně dlažby nebo typickém vyzdění kuchyňské linky, kterou u nás stále více lidí vyznává. České kuchyně se tak mění k obrazu španělských, toskánských usedlostí nebo provensálských prázdninových domů.

Silná inspirace k nám přitom vždy přichází začátkem podzimu, kdy jsou ještě v čerstvé paměti prázdninové zážitky spojené s atmosférou jižních kuchyní a kuchyněk.

Jižní ladění kuchyně vyžaduje většinou novou, typickou, nejlépe patinovanou dlažbu, dále také kovový nábytek (moderní nebo klasický, tepaný) do jídelny nebo letní jídelny na terasu. Všechno doplní už jen nová keramika a porcelán.

Jak bylo řečeno, pro jižní země je typická vyzděná kuchyňská linka, nebo alespoň dlažba na podlaze ve spojení s obklady stěn – tato kombinace ochlazuje horké prostředí. U nás ale myslíme i na zimu, takže pod dlažbu necháme instalovat podlahové topení.

Pokud máme z kuchyně nebo jídelny vstup rovnou na terasu, efektní je dlažbu protáhnout až ven, kde se bude v létě stolovat. V tom případě, pokud budeme volně přecházet ven a zase zpět, volíme i dovnitř nejodolnější dlažbu (nejlépe otěr 5), která je určena do exteriéru.

-ag-Foto: www.isifa.com