Mladí majitelé prvního bytu často čerpají nápady více než z uhlazených fotografií dokonalých a patřičně nákladných kuchyní v křídových časopisech spíše z reálného prostředí. Tak třeba například z nonkonformní atmosféry různých klubů, restaurací a barů. Právě tady dříve než v domácnostech poprvé objevili teplé „jižní“ barvy s celou škálou ohnivě oranžové, cihlové, rumělkové až k sytě žluté. V interiérech mexických restaurací jsou těmito barvami vymalované stěny nebo polštářky pohozené na pohodlných dřevěných lavicích kolem jídelních stolů.

Italské pizzerie a restaurace zase inspirují vytříbenou, ale uvolněnou atmosférou - kombinací kovu a různých solitérů na pozadí režných materiálů, jako je oškrábaná, nijak nezačištěná a nenatřená cihlová stěna, na podlaze uměle „zašlá“ dlažba a všude patina a zase patina.

Obnažený hrubý beton a přiznané kovové technické prvky jako trubky na stropě nebo stěnách inspirují v různých barech – ale i třeba v showroomech designérských studií zařízených třeba ve staré tovární dílně.

Etno restaurace ukazují další možnosti, jak příjemně vybavit svoji kuchyni a zejména jídelnu, v jakém prostředí lze stolovat. Atmosféra Afriky nebo Dálného východu už z restaurací a čajoven proniká do našich kuchyní.

Pro mladé majitele kuchyní je typická kombinace stylů a mixování prvků a materiálů. Přiznaný beton, tmavé barvy s bodovým světlem vytvářející dramatické efekty, kombinace kousků ze starožitnictví, bazarů i designových obchodů – proč ne? Přítomny jsou výrazné a často nečekané barvy a zajímavé techniky na stěnách – žádná zeď není nudná a málokterá je jednobarevná, vyskytují se tady techniky jako kartáčování, tupování, barva přes barvu a jejich míchání za mokra, mramorování – je to zase podobné jako ve stylových restauracích a barech.

Místo střídmého lustru bez nápadu se v kuchyni mladých majitelů ocitají technická svítidla, třeba ze starých řemeslnických dílen, z ateliérů, nejrůznější úlovky z bazarů, kde není nouze o různé originality. Nebo se svítí pergamenovými, rozhodně ne drahými lampiony, které nahradí nudné lustrové stínidlo. A samozřejmě je v kuchyni i spousta svíček a svícnů, protože ty dokonale navodí atmosféru i zakryjí nějaký ten případný nedostatek nebo nedodělek v interiéru.

-ag-Foto: www.isifa.com