Burčáková sezóna si letos pospíšila

Burčáková sezóna si letos pospíšila

Sezóna oblíbeného a zdravého nápoje burčáku letos přišla o několik týdnů dříve díky teplé zimě a slunnému jaru; objevoval se tak...

Sezóna oblíbeného a zdravého nápoje burčáku letos přišla o několik týdnů dříve díky teplé zimě a slunnému jaru; objevoval se tak už koncem srpna burčák z raných odrůd, a milovníci tohoto částečně zkvašeného moštu z vylisovaných hroznů jsou už ve střehu.

Oblíbenost burčáku je zřetelně rok od roku vyšší, na prospěšnost pro zdraví vinaři často přísahají. Existují tak nejrůznější rady a názory, od pouhého mírného popíjení a ochutnávání až k tradujícímu se doporučení, že se má za sezónu (v tomto případě za pár dní) vypít 8 litrů, a naše zdraví je tak podpořeno zase na rok dopředu. Anebo bychom měli vypít takové množství burčáku, které když se zváží, odpovídá desetině naší tělesné hmotnosti.

Jak nakupovat
Burčák může být červený i bílý, chuťově je vždy velmi rozmanitý – nezbývá než ochutnávat a toho nejlepšího teprve potom koupit domů větší množství.

V dnešní době není problém vybrat si dobrého vinaře nebo ověřenou vinotéku, kde si na burčák počkáme a zjistíme si přesně, kdy bude k mání. Riskantnější možností je stánkový prodej, nápoj a jeho výrobce by zde samozřejmě neměl být anonymní, vždy si zjistíme, od koho a také přesně co kupujeme. Obezřetnost je namístě - pod názvem burčák se totiž může prodávat pouze nápoj vyrobený z letošních hroznů vyrostlých na našich českých a moravských vinicích. Burčák dopravený, ale i doma vyrobený z dovezených hroznů se už může jmenovat jenom „částečně zkvašený hroznový mošt“. Úředně se může prodávat do 30. listopadu. Nápoj se nesmí doslazovat cukrem – výrobcům pak hrozí pokuty od kontrolorů. Ti, kdo by burčák chtěli ředit vodou, budou také pokutováni. Obsah alkoholu mívá mezi 1 a 7 %.

Jak burčák převážet a pít
Domů burčák přineseme zřejmě v plastové lahvi. Ve vinotéce nebo u vinaře nám řeknou, abychom cestou lahev zbytečně nevystavovali otřesům a jak ji pak musíme velmi opatrně a postupně otevírat. Protože je to živý nápoj a cestou pořád „pracuje“, hrozí při neodborném otevření sladký výbuch nahromaděných plynů.

Burčák pijeme ze skleniček na červené víno, doléváme je nejlépe do poloviny. Zbytečně ho neskladujeme a nekupujeme do zásoby, raději se vydáme k vinaři znovu.

-ag-
Foto: www.isifa.com

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Skleněný obklad na záda kuchyně, Kuchyňská linka, návrh a výroba kuchyňské linky.