Sezóna oblíbeného a zdravého nápoje burčáku letos přišla o několik týdnů dříve díky teplé zimě a slunnému jaru; objevoval se tak už koncem srpna burčák z raných odrůd, a milovníci tohoto částečně zkvašeného moštu z vylisovaných hroznů jsou už ve střehu.

Oblíbenost burčáku je zřetelně rok od roku vyšší, na prospěšnost pro zdraví vinaři často přísahají. Existují tak nejrůznější rady a názory, od pouhého mírného popíjení a ochutnávání až k tradujícímu se doporučení, že se má za sezónu (v tomto případě za pár dní) vypít 8 litrů, a naše zdraví je tak podpořeno zase na rok dopředu. Anebo bychom měli vypít takové množství burčáku, které když se zváží, odpovídá desetině naší tělesné hmotnosti.

Jak nakupovatBurčák může být červený i bílý, chuťově je vždy velmi rozmanitý – nezbývá než ochutnávat a toho nejlepšího teprve potom koupit domů větší množství.

V dnešní době není problém vybrat si dobrého vinaře nebo ověřenou vinotéku, kde si na burčák počkáme a zjistíme si přesně, kdy bude k mání. Riskantnější možností je stánkový prodej, nápoj a jeho výrobce by zde samozřejmě neměl být anonymní, vždy si zjistíme, od koho a také přesně co kupujeme. Obezřetnost je namístě - pod názvem burčák se totiž může prodávat pouze nápoj vyrobený z letošních hroznů vyrostlých na našich českých a moravských vinicích. Burčák dopravený, ale i doma vyrobený z dovezených hroznů se už může jmenovat jenom „částečně zkvašený hroznový mošt“. Úředně se může prodávat do 30. listopadu. Nápoj se nesmí doslazovat cukrem – výrobcům pak hrozí pokuty od kontrolorů. Ti, kdo by burčák chtěli ředit vodou, budou také pokutováni. Obsah alkoholu mívá mezi 1 a 7 %.

Jak burčák převážet a pítDomů burčák přineseme zřejmě v plastové lahvi. Ve vinotéce nebo u vinaře nám řeknou, abychom cestou lahev zbytečně nevystavovali otřesům a jak ji pak musíme velmi opatrně a postupně otevírat. Protože je to živý nápoj a cestou pořád „pracuje“, hrozí při neodborném otevření sladký výbuch nahromaděných plynů.

Burčák pijeme ze skleniček na červené víno, doléváme je nejlépe do poloviny. Zbytečně ho neskladujeme a nekupujeme do zásoby, raději se vydáme k vinaři znovu.

-ag-Foto: www.isifa.com