Pokud vám záleží na rychlosti a ve výsledku i na finančních úsporách, zvolte indukční ohřev. Skutečně je tím nejdokonalejším, co současný trh poskytuje. Nemusíte se obávat ani nutnosti pořídit si nové nádobí. Možná ho totiž nebudete ani potřebovat. Malý trik Nejdříve podnikněte s magnetem v ruce dokonalý průzkum stávajícího vybavení. Tam, kde se magnet na dně nádoby udrží, není co řešit. Jde o nádobí s feromagnetickým dnem, které je pro indukční ohřev nezbytné. Pokud však doma používáte nádobí ze skla či keramiky, máte smůlu, ale ne zas tak velkou. S rostoucí oblibou indukčního ohřevu je trh stále lépe zásoben i odpovídajícím nádobím, jehož ceny jsou i příznivé. Máte ale ještě jednu cestu. Jestliže jste si už pořídili početné sady třeba i velmi exkluzivního nádobí, které však není vhodné pro indukční ohřev, nezoufejte. Výrobci nabízejí kombinované varné desky, například dvě plotny indukční a dvě elektrické, nebo možnost seskládání více užších varných desek s odlišnými zdroji ohřevu vedle sebe, kam lze zahrnout i tu indukční. Princip Při indukčním vaření je principem indukční cívka (elektromagnet) umístěná pod keramickou deskou. Spolu s kovovým dnem nádoby vytváří elektromagnetický obvod, díky němuž se ohřívá pouze dno nádoby. Při využití běžného elektrického ohřevu pomocí odporové topné spirály (plotýnkový vařič, běžná sklokeramická varná deska) prochází vzniklé teplo izolantem, kovovou či sklokeramickou deskou, a teprve potom je předáváno dnu hrnce, v němž vaříte. Každým předáním vznikají velké ztráty, o plynovém ohřevu ani nemluvě. V případě indukčního ohřevu jde o bezprostřední kontakt. Indukční varné desky, na rozdíl od všech ostatních, nevydávají teplo. Jsou proto mnohem rychlejší a úspornější než všechny ostatní. Podle měření se vaří litr vody na elektrické sklokeramické desce 7 minut a 28 sekund. Na plynu necelých pět minut a u indukce je tato doba pouhé 3 minuty a 16 sekund. Jde o čas srovnatelný s varnou konvicí, která je při ohřevu vody nejúspornější a nejrychlejší. Ještě rychleji Díky funkci booster však dokáže být indukční deska při ohřevu ještě rychlejší než varná konvice, ovšem pozor, už ne nejlevnější. Potřebuje k tomu zvýšený přísun elektrické energie. Pokud si potřebujete ohřát už uvařené jídlo, dejte přednost indukčnímu ohřevu před mikrovlnnou troubou. Indukční ohřev je vhodnější a levnější než ohřev v mikrovlnné troubě, která má velký příkon, a tím i vyšší spotřebu.

Bezpečí Indukční desky umožňují velmi citlivou regulaci vařených pokrmů. Stačí snížit stupeň ohřevu, a indukce reaguje okamžitě - ihned přeruší intenzitu předávané energie. Je to velmi patrné například při ohřevu mléka. Rovnoměrným a šetrným fungováním indukce si můžete dokonce dovolit i rozpouštět čokoládu přímo na plotně bez ponoření do vodní lázně. Protože se při vaření zahřívá jen dno hrnce, je varná deska mimo plochu kontaktu chladná, a tím i bezpečná. Pokud by se i stalo, že vám pokrm vzkypí a přeteče, nikde se nic nepřipálí. Desku zcela bez námahy a snadno setřete.

-das-Foto: Schott Ceran, Tefal, Gorenje, Mora