Díváte se na zahradě, jak padají jablka, a pořád se nemůžete dostat k tomu, abyste zbytek očesali? Pokud to nestihnete, nebo jsou jablka příliš vysoko a prostě se vám do toho nechce – nezoufejte, pečlivě sbírejte padaná jablka několikrát denně – dají se s nimi dělat zajímavé věci.

Vyzkoušejte dost opomíjenou jablečnou náplň do kynutých ovocných knedlíků – svařte krájená nebo hrubě strouhaná jablka s cukrem, kouskem vanilky a skořicí, aby náplň byla hustá. Nebo zkuste naplnit knedlíky jablky syrovými, nakrájenými na malé kousíčky a smíchanými s krystalovým cukrem a skořicí. Na uvařené knedlíky nalijte opět rozvařená jablka se skořicí, vanilkou a cukrem, polijte rozpuštěným máslem a ozdobte šlehačkou.

Z padaných jablek vyrobte jablková povidla; je to lahodná a neokoukaná pochoutka. Můžete zvolit techniku našich babiček, kdy necháte krájená oloupaná jablka pomalu vařit za občasného míchání na velmi malém ohni den nebo dva. Na to byla ovšem ideální kuchyňská pec, kde se ve dne v noci v chladném podzimu udržoval oheň.

My můžeme výrobu povidel ale také trochu urychlit. Nahrubo nastrouhané 3 kg jablek necháme s 1 kg cukru, 1/8 jablečného octa a kouskem skořice v míse odležet do dalšího dne, kdy vše svaříme do potřebné konzistence. Odstraníme skořici a plníme do sklenic.

Děti ocení jablkový kompot, který stačíte připravit za minutku. Čtvrtky jablek svařte lehce do měkka s cukrem, citronovou šťávou, kouskem vanilky a skořice, přihoďte i půlku nakrájeného oloupaného citronu nebo limetky. Kompot je dobrý teplý i studený.

Sesbíraná jablka odvezte do moštárny, máte-li v okolí nějakou. Levně a rychle získáte velké množství skvělé čerstvé jablečné šťávy bez konzervantů. Stočí ji do plastových lahví, které si přivezete. Lahve můžete dát do mrazáku, čímž džus šetrně sterilujete. Na vánočním stole pak lahev otevřete a celou kuchyní zavoní čerstvá jablka.

Najděte palírnu a domluvte se na výrobě pálenky z jablek – calvadosu. Poradí vám, kdy k nim padaná jablka přivézt, jak dlouho bude výroba trvat a kolik to bude stát. Na hosty pak určitě zapůsobí, že budou pít pálenku z jablek z vaší vlastní zahrady.

A nakonec – doménou padaných jablek jsou samozřejmě štrúdly. Zkusit můžeme ovšem i vynikající jablečné kynuté koláče nebo buchty s jablečnou náplní.

-ag-Foto: www.isifa.com