Celosvětově patentovanému českému vynálezu, který v posledním desetiletí dobyl svět, je už půlstoletí. Elektrická pečicí mísa s horním vyhříváním, známá jako remoska, se u nás vyrábí už od roku 1957. Tehdy se v Kostelci nad Černými lesy rozběhla výroba elektrické pečicí nádoby, která je přiklopená víkem s okénkem a topnou spirálou. Nyní po padesáti letech se zabydluje i v mnoha zemích světa.

Tato elektrická pečicí mísa je zároveň pekáč i trouba – představuje tedy současně nádobí i elektrospotřebič. Její pořizovací cena je poměrně nízká, příznivá je také nízká spotřeba energie. Pokrmy v remosce připravené jsou chuťově nepřekonatelné, navíc velmi dietní. Upravované jídlo se v ní nevysušuje a zachovává si svoji vůni. Remoska dále vaří bez tuku, smaží, peče, opéká, ale i zavařuje a rozmrazuje.

Za padesát let bylo vyrobeno přes 1,5 milionu kusů v několika typových řadách. I přesto pořád zůstává zachováno typické okénko, které slouží k přípravě pokrmů bez zbytečného otevírání pánve. I tvar se mění minimálně - dodnes si zachovávají téměř svůj původní design, dnes už „retro“ design. Ten dokonale zapadne do dnešní kuchyně, inspirující se prvky padesátých a šedesátých let. A to je právě ta doba, kdy se poprvé remoska v našich kuchyních začala objevovat.

Tvar remosky tedy zůstává typický a stálý, zato použité materiály se změnily - jsou mnohem progresivnější. Horní část víka už není smaltovaná, ale je vyrobená z nerezového plechu. Vnitřní část víka je opět teflonová. Pára vznikající při přípravě pokrmů se odvádí dvěma ventily ve víku. REMOSKA®, což je dnešní správný název tohoto výrobku společnosti Remoska, s. r. o., se kromě mísy a víka skládá ještě z třetí části – stojánku.

Remosku můžete mít v několika variantách: Grand (obsah 4 litry), Original (obsah 2 litry), Mini (obsah 0,9 litru) - přikoupit si můžete nízkou mísu, nebo mísu hliníkovou, přičemž hluboká mísa potažená teflonem je součástí základní sestavy.

Co vše je možné...Někdo využívá remosku výhradně k pečení masa, v jiné domácnosti se v ní třeba převážně pečou buchty. Remoska – tento český patent prověřený lety - je ale opravdu multifunkční a je škoda nevyužít všeho, co umí. Tato elektrická mísa s vrchním zdrojem tepla může sloužit obdobně jako mikrovlnná trouba k přípravě jídla bez tuku a také k rozmrazování, dále jako pánev na smažení, jako gril a třeba i zavařovací hrnec. Umí toustovat, vařit a péct dobré moučníky. Je nutné si pamatovat, že pokud maso pečeme, nikdy je v remosce nepodléváme; nepřipálí se totiž ani na minimu tuku, který pod maso vložíme. Také se v ní výborně pokrmy dusí, čehož se využívá v dietní kuchyni.

ZavařováníV remosce pohodlně zavaříme třeba domácí džem; vejdou se do ní malé skleničky (1,5 dl). Dno mísy s nepřilnavým povrchem chráníme před poškrábáním tak, že na ně položíme papírové utěrky, na které teprve naskládáme skleničky, případně můžeme použít kousky kartonu. Mísu do poloviny naplníme studenou vodou, naskládáme do ní skleničky s džemem a pak už jenom remosku na půl hodiny zapneme. Skleničky vyjmeme po vychladnutí vody.

S topným víkem opatrněRemoska se může čistit vždy až poté, kdy úplně vychladne a odpojí se od sítě! Přičemž to nejzranitelnější je zde topné víko. Zatímco hliníkovou mísu běžně myjeme a mísu s nepřilnavým povrchem myjeme opatrně stejně jako pánve s obdobným povrchem, pro zacházení s víkem platí dvě hlavní zásady: Za prvé: víko s topným tělesem se nesmí ponořit do vody. Myjeme je z vnitřku vyždímanou houbičkou namočenou v saponátu nebo jenom ve vodě. Potom přetřeme vlhkým hadříkem a usušíme.Druhá zásada zní: víko s držadlem se musí vždycky pokládat na pracovní plochu topnou (tedy vnitřní) částí vzhůru. Je zakázáno položit víko topnou částí na stůl nebo jinou podložku - topná část zkrátka musí být stále ve vzduchu.

I pro malé domácnostiEkonomické výhody remosky se výrazně projevují i v jednočlenné nebo dvojčlenné domácnosti. Dodnes se velmi zřídka dá v bazarech narazit na původní remosku ve variantě mini s průměrem mísy jen něco kolem 20 cm. Jejím elegantním následníkem je dnešní remoska Mini teflon s červeným víkem bez průhledného okénka. Průměr mísy činí pouhých 19 cm, objem je 0,9 litru, a připravíme v ní jídlo pro jednu až dvě osoby.

Úctyhodná číslaPrvního typu remosky Original (vyrobeného z hliníku, smaltovaný potah víka) se prodalo celých 800.000 kusů – to vše mezi lety 1957 - 1994, kdy se vyráběl. Do roku 1986 souběžně byla na trhu také první hliníková remoska Grand, kterou si koupilo v Československu 650.000 lidí. Další, inovovaný typ se vyráběl do roku 1993, kdy už ale přišel na řadu teflon, který byl použit na další typové řadě vyráběné do roku 1998. Od tohoto roku mají remosky značkový povrch Teflon DuPont. Víko dostalo vedle rukojeti druhou úchytku z odolného plastu. Remoska se dnes vyrábí s průměrem mísy 19, 24 a 32 centimetrů. Přebytečná pára uniká ventily ve víku, jejichž počet se průběhem let měnil: původně byly čtyři, pak tři, nyní jsou dva.

Během let se změnil také kovový podstavec na mísu. Celých 40 let stála remoska na typickém kovovém kruhu se čtyřmi nožkami, podstavec nejnovější remosky tvoří už lehčí drátěná konstrukce, do které se mísa částečně zasunuje.

Přikoupit lze také další, aluminiovou nebo antiadhezivní mísu v hlubokém nebo nízkém provedení. Nízká se hodí zejména na smažení nebo na pečení koláčů, v hluboké se dobře připravují pokrmy typu houbový kuba, musaka nebo žemlovka. Smažení řízků doporučené výrobcem: nemusíme se bát připálení – na rozpálený tuk vložíme maso a po čtvrthodině je otočíme.

Remoska je díky dokonalejším materiálům stále úspornější. Tato vlastnost je ostatně dělala zajímavými od samého počátku jejich existence. Dnes může úspora podle výrobce činit až kolem 12 korun na jedno vaření nebo pečení proti klasické velké pečicí troubě.

Tipy: zkuste v remosce uvařit rýži. Buď čistou bílou přílohovou jen tak ve vodě, nebo voňavou a kořeněnou – zde využijte právě schopnosti remosky smažit i vařit. Nejprve dáme na olej s orestovaným česnekem a kořením zesklovatět rýži, poté přilijeme decilitr bílého vína, zalijeme vývarem a uvaříme.

-ag-Foto: -Remoska, s. r. o.-