...nádobí. Objevilo se mnoho obchodů s kvalitním a luxusním kuchyňským zbožím a přibyly také nové značky na našem trhu.

Výrobci nádobí se především soustřeďují na přípravu pokrmů vyhovujících zdravému životnímu stylu a také zohledňují šetření energií. Objevují se specializované hrnce, jako například vysoký hrnec na chřest, hrnce napařovací a s nálevkou, s nerez košíky na špagety, rýži, brambory, zeleninu nebo cokoliv, co se po uvaření scedí – a nutno říci, že takto to jde opravdu rychle, lehce a elegantně. Na některé nádobí je poskytována i sedmiletá záruka.

S kvalitou samozřejmě poskočily i ceny - u pánví si tak zvykáme na ceny kolem 1.500 korun – velmi zhruba, u hrnců se ceny pohybují ještě minimálně o tisícovku výš. Poměrně kvalitní hrnce na zeleninu nebo špagety ale pořídíte i za ceny kolem 1.000 korun. Nerezové hrnce lze často použít na varnou desku a současně i k zapékání do trouby. Nádobí bývá vyrobeno z kvalitní nerez oceli o tloušťce 2,4 až 4 mm a dá se běžně mýt v myčce.

Hrnce mají až třívrstvá sendvičová termoakumulační dna, která mají vliv na úsporu energie při vaření i na kvalitu pokrmů. Teplota uvnitř je totiž zásluhou tohoto dna konstantní, nekolísá – jídlo se tudíž nepřipaluje.

Samozřejmostí jsou kvalitní úchytky, ucha i silné skleněné poklice.

Špagetový hrnec a unikátní pokliceS tím, že postupně vaříme pastu stále sofistikovaněji a poučeněji, tak jak jsme to okoukli v italské restauraci nebo se to naučili přímo od Italů, už také nevaříme špagety jen tak v nějakém starém hrnci. Naopak - se správnou technologií se do našich kuchyní dostává i odpovídající kvalitní a specializované nádobí. Novinkou roku 2007 je u nás namátkou nádobí značky Gli Speciali. Tato značka stejně jako značky jiné nabízí například s postupující oblibou italské kuchyně stále žádanější „špagetový hrnec“. Hrnec na těstoviny je vyroben z 2,5 mm silné nerezové oceli. Jeho součástí jsou uvnitř vložené dva košíky, ve kterých se dá vařit pasta odděleně (třeba dva různé druhy najednou). Košíky se vytahují z hrnce speciálními kleštěmi, které jsou součástí jeho příslušenství.

Zajímavá je poklice Volcano na jiném hrnci. Poklice má středový otvor, určený na prostrčení vařečky. Nemusíme tudíž z pokrmů, které je třeba občas zamíchat, stále sundávat poklici. Malý otvor také současně slouží k úniku přebytečné páry.

-ag-Foto: Bottega, Tescoma