Po silvestru jsme ještě pořádně „rozjedení“, navyklí na sladké chuti vánočního pečiva, sladkých vánoček a senzačních štól. A najednou by měl být konec toho všeho? A snad by měla přijít rovnou dieta? K tomu je těžké se přinutit. Zkusme ale i ve sladkostech zmenšit dávky a změnit repertoár. Od sytého a suchého vánočního pečiva přejít k jemným dezertům, které se rozplývají na jazyku a dají se hojně doplňovat ovocem.

Vždyť určitě v leckteré rodině budou nějaké ty narozeniny (kozoroh dobrý dezert ocení) nebo jmeniny hned po Novém roce - a když ne, tak třeba uspořádejte tříkrálovou hostinu.

Osvědčený tvarohovo-pudingový dezert na mnoho způsobůZ půllitru mléka uvaříme vanilkový puding podle návodu na sáčku (tedy s cukrem). Vylijeme jej po uvaření do jedné větší misky nebo kastrolku a pečlivě přikryjeme povrch potravinářskou smršťovací fólií. Tím zabráníme vytvoření krusty na povrchu. Puding ale bude stydnout pomaleji, položíme jej proto na hodně chladné místo, třeba za okno na parapet. Mezitím šlehačem našleháme krabičku (250 g) měkkého tvarohu s moučkovým cukrem; ten přidáváme podle chuti střídavě s citronovou šťávou. Množství podle své chuti. Šleháme a ochutnáváme - výsledný krém musí být sladký s jemným citronovým akcentem.

Když puding vystydne, vmícháme jej do našlehaného tvarohu. Opět ochutnáme a případně přisladíme.

Tento hotový základ můžeme dále dochutit: Pokud chceme vyrobit dezert nescafé, vynecháme citronovou šťávu a do tvarohu zašleháme s cukrem instantní kávu. Nebo pro změnu můžeme zašlehat do tvarohu s cukrem vanilkovou, mandlovou nebo ořechovou tresť.

Jinou variantou je banánový dezert, kdy do tvarohu s cukrem zašleháme zralý, voňavý, velmi měkký nakrájený banán.

Dezert pak můžeme podávat v méně či více dietní úpravě: v miskách na nožce s cukrářskými nebo dětskými piškoty, čokoládovými hoblinkami a šlehačkou, nebo jen s ovocným salátem či kompoty. Do dezertu na miskách také můžeme jako překvapení uložit jeden dva kopečky zmrzliny, třeba pistáciové a malinové. Nahoru opět může přijít (neslazená!) šlehačka.

-ag-Foto: www.isifa.com