...kvalitu, tak jako všude, i zde si musíme připlatit. Nebo snad čekáte, že nože za stovku, tak zvaně výhodná koupě, vám vydrží na věky věků a vždy budou ostré jako břitva? Chyba, nejsme v pohádce. Není tedy od věci investovat do kvalitní sady ostrých kuchyňských nožů. Jistě brzy oceníme, že ve své kuchyni máme profesionální, dokonale vyvážený nůž, který padne jakoby na míru přímo do naší ruky.

Jak nože vybírat a kde je kupovat?Vydáme-li se na nákup kvality, zapomeneme na anonymní hypermarkety, kde se musíme při výběru spolehnout většinou sami na sebe. O stáncích už ani nemluvě. Raději rovnou zamíříme do specializovaného obchodu. Zde máme jistotu, že se dozvíme o nožích a jejich určení opravdu maximum. Při výběru nám nejen fundovaně poradí, ale nůž nám dají i ozkoušet, jak se nám drží (nebo by aspoň měli). Tady sice pořídíme nože drahé a ještě dražší, ale budeme mít jistotu, že za své peníze si odnášíme kvalitu.

Na materiálu záležíNůž by měl být vyroben z prvotřídní nerezavějící oceli. Zde platí pravidlo: čím kvalitnější ocel, tím vyšší cena. Také všechny ostatní části nože musí vynikat odolností a vysokou kvalitou. Čepel by měla být masivní a probíhat celým nožem. Spojení čepele s rukojetí musí být čisté, přesné a zajištěné lépe třemi než dvěma nýty. Tím je zabezpečena pevnost a integrita celého nože.

Rukojeť by měla být ergonomicky tvarovaná, musí padnout bezpečně a pohodlně do ruky, netlačit. Nesmí být ani příliš tenká, ani příliš silná. Zkrátka musíme cítit, že nůž držíme bezpečně a jistě. Rukojeti bývají vyrobeny z kvalitního plastu, kovu nebo ze speciálně upraveného velmi tvrdého dřeva. Vynikající jsou například ty z palisandrového dřeva.

Aby dlouho vydrželNůž používáme v souladu s tím, k čemu byl vyroben. Nezapomínejme, že některé nože jsou univerzální (a také jsme je tak koupili), jiné jsou určeny pro speciální použití. Nůž na zeleninu tedy používáme jen na zeleninu, nůž na maso jen na maso atd.

Nože myjeme a čistíme podle návodu výrobce. Všeobecně se však doporučuje zapomenout na myčku nádobí a mýt je pouze ručně. Ručně budeme mýt zejména nože z té nejkvalitnější oceli a také s některými dřevěnými rukojeťmi. Levnější nože s plastovou rukojetí můžeme bez obav mýt v myčce. Nože s dřevěnou rukojetí nenecháváme zbytečně namočené ve vodě nebo po použití ležet mokré na pracovní ploše. Po umytí je vždy dokonale vysušíme, vyleštíme a ihned uklidíme na místo. Nikdy je neukládáme na sebe - jejich ostří by se nemělo nikdy dotýkat. A také dáváme pozor, abychom je neodkládali na kovovou desku. Zbytečně bychom je tím tupili.

Investujeme-li do kvalitních nožů, tak je hned nezničíme chybným zacházením.

-ag-Foto: www.isifa.com