...volného prostoru na přecházení i odkládání potravin, nádob a podobně. Jenže žádná kuchyňská linka není nafukovací a praktických odkládacích či příručních ploch je stále nedostatek. Kde je však vzít? Řešením by mohl být mobilní příruční nábytek.

Chce to kolečkaI v té nejmodernější kuchyni uspořádané podle posledních ergonomických výzkumů se stále hodně nachodíme. Proč? Protože potřeba prostoru při vaření se mění v závislosti na typu připravovaného jídla i počtu strávníků. Jestliže tedy často pořádáme posezení s přáteli nebo se u nás pravidelně schází celá rodina, přijdou nám vhod příruční stolky či skříňky. Aby však plnily svůj účel bezezbytku, musí být variabilní a pojízdné. Jedině takové bez problémů přesuneme, případně složíme a uklidíme. Řeč je tedy o kuchyňském nábytku na kolečkách. Tyto stolky či výsuvné kontejnery zpravidla obsahují to, co potřebujeme pro větší vaření. Poskytují další odkladný prostor. Místo horní odkládací plochy mohou mít řeznické prkénko, indukční plotýnku nebo grilovací desku.

Poklad malé kuchyně Mobilní a stavitelné kusy nábytku jsou velice dobrým řešením především pro menší kuchyně s malým pracovním prostorem. Pod pracovní desku můžeme umístit hned několik podobných skříněk a stolků. Ty v případě potřeby jednoduše přisuneme k lince, a rázem se nám pracovní plocha zvětší. Uklizeny budou stejně rychle. Jejich boční strany využijeme k zavěšení kapsářů, do nichž přehledně uložíme drobnosti, utěrky, chňapky atd. Pojezdy nově Mobilní nábytek se rozhodně neztratí ani v moderní kuchyni. Existují celé pojezdové sestavy, které činí systém mobilního nábytku dokonalým, a padnou do každé kuchyně. Stačí závěsné kování a deska, případně ještě sestava pojezdových lišt a dvě kolečka. Díky takovéto sestavě je možné pracovní plochu snadno přesouvat podle potřeby tak, aby nebylo nutné příliš přecházet z místa na místo. Pracovní stůl je navíc vybaven zásuvkami, kam je možné uložit nože, prkénka, drobné kuchyňské nástroje, příbory... Stůl je možné používat jako odkládací i pracovní plochu, a když je vše hotovo, jednoduše ho zasunout do určeného místa v lince. Hrany pojízdného stolu a zásuvky jsou ve stejném dekoru, jako část linky, kam se zasunuje. Úkryt je dokonalý. Pojezdy produkují dnes již mnozí výrobci nábytkového kování na míru. Lze je tedy objednat v kuchyňském studiu či u truhláře buď s celou linkou, nebo dodatečně. Není kolečko jako kolečko Pojízdný nábytek je praktický a může nám ušetřit mnoho času i námahy. Jestliže se tedy rozhodneme si jej pořídit, měli bychom kromě jiného také dát pozor, jakými kolečky je opatřen. Není totiž kolečko jako kolečko. Existují pryžová, kovová, dřevěná, gumová, skleněná nebo z kombinovaných materiálů. Ne každé se hodí pro jakýkoli povrch. Platí zásada, že tvrdá kolečka nepatří na tvrdý povrch. To znamená, že například kovová nejsou vhodná na dlažbu či plovoucí podlahu, ale na koberci udělají velmi dobrou službu. V kuchyni asi nejčastěji použijeme měkká kolečka. Ta po tvrdém povrchu nekloužou a nemohou ho odřít.

Důležitý je také průměr koleček a jejich šíře. Tyto rozměry jsou určeny především zátěží nábytku. Platí tu, že čím větší je zátěž, tím robustnější by samozřejmě měla kolečka být. Dnes už se běžně používají kolečka opatřená brzdičkou, která mobilnímu nábytku zajišťuje stabilitu.

Několik tipů při výběru mobilního nábytku:

  • větší průměr koleček zajišťuje plynulejší pohyb na delší vzdálenosti
  • vždy používáme tvrdá kolečka na měkký povrch a opačně
  • pokud chceme kolečka s aretací, klademe důraz na kvalitní provedení a materiál
  • čím větší a těžší je nábytek, tím pevnější a větší kolečka musí být
  • kupujeme-li nábytek na kolečkách, měl by být zajištěn i servis a výměna poškozených koleček

-Dana D. Daňková-Foto: EWE, Bulthaup, Ikea, Legnoart