Klasická stará dobrá sifonová lahev už se dnes jmenuje „sodobar“. Pokud milujete sodovku a pijete ji denně, vyplatí se vyrábět si ji doma. Tak jako kdysi v dnes již klasické, slavné „opletené“ sifonové lahvi. Vyráběla se ze silného skla, byla opletená kovovou masivní sítí a dnes už se dostala mezi evergreeny designu 60. - 70. let. Vystupuje v retro filmech z té doby a můžeme ji vidět na každé výstavě přibližující interiéry druhé poloviny 20. století. Ještě se před mnoha lety také vyráběla štíhlejší celokovová a metalizovaná.

Sifonová lahev dříve bývala jedinou alternativou doma vyrobeného studeného nápoje k vodě z vodovodu, v éře „předplastové“, kdy se ještě nebalila do lahví. Kdo nepil minerálky a měl rád pálivé bublinky v krku, kupoval bombičky a denně „dělal sifon“.

Z jedné bombičky až 70 litrů sodovkyDomácí sodobar je tedy jeden z názvů pro dnešní sifonové lahve. Kromě sodobarů za několik desítek tisíc (jsou určené především do komerčních prostor, škol apod., ale i domů) si můžete pořídit elegantní kompaktní novodobou sifonovou lahev; nikoliv už českou, ale výrobek švýcarský. Dáte za ni něco málo pod 3 tisíce korun. Má velmi elegantní vzhled. Je to 40 cm vysoká kompaktní nádoba z tvrzeného plexiskla s bezpečnostním ventilem proti přetlakování je pokryta pláštěm v šedavé metalíze.

Změnou proti české předchůdkyni je to, že se tady nevyrábí jeden obsah lahve z jedné malé bombičky, ale do nádoby je integrovaná jedna velká bombička (35 cm vysoká), která vyrobí až 70 litrů sodovky. Poté se bombička vyjme a za 150 Kč se koupí další. Výhodou je, že při výrobě sodovky z tohoto přístroje si můžete regulovat sytost nápoje a velikosti bublinek. Domácí soda se dochucuje kromě obligátních koncentrovaných sirupů například limetkovou šťávou, medem, třtinovým cukrem a je také neodmyslitelnou součástí všech alkoholických i nealkoholických long drinků.

-ag-Foto: www.isifa.com, SodaFresh