Nejprve malé rozdělení pojmů. Kuchyně můžeme už pěkných pár let rozdělit do tří velkých skupin: do první skupiny budou patřit kuchyně klasické (s menším či důraznějším odkazem na kuchyně 30 - 80 let), v druhé skupině jsou kuchyně rustikální (s nimi se přenášíme do romantického kouzla ještě mnohem starších kuchyní našich praprababiček) a nakonec je tady třetí skupina – kuchyně moderní, kde jednu z hlavních rolí hraje vysoký lesk a tedy lakovaná úprava povrchů, to vše v sousedství ušlechtilých kovů, plastů a skla. Moderní kuchyni někteří výrobci případně označují názvem „active kuchyně“. V moderních kuchyních typu kuchyně klasické se hojně uplatňují linie i prvky inspirované funkcionalismem. A také tady se setkáváme vedle exotických dýh velmi často s využitím vysokého lesku na plochách dvířek. Plochy jsou kvůli odlehčení vzhledu a narušení přílišné kompaktnosti i zde kombinovány se skleněnými prvky a kovovými doplňky.

Pokud jde o další užívanou povrchovou úpravu klasických kuchyní, používá se často i fólie nebo dýha, u kuchyní rustikálních je to převážně masiv a lak, na moderních kuchyních se velmi často objevuje povrchová úprava lamino nebo zmíněný lak.

Kuchyně v laku – kuchyně plná barevVysoký lesk lakovaných dvířek je stále žádaný; navozuje pocit výjimečnosti a luxusu a také čistoty a hygieničnosti. Dalším plusem je dosažení výraznosti použitím přímočarých barev s vysokým leskem. Lesk se samozřejmě prosazuje nejvíce na barvách temnějších – purpurově červená střídá olivově nebo lahvově zelenou, temně modrou nebo šedou. Vysoce elegantní je kombinace barvy bordó, chrómu a hliníku. Ale také provedení pastelových barev s vysokým leskem je velmi zajímavé

Kombinovat lze při troše odvahy také dva odstíny z nabídky příslušného výrobce – například fialovou a pastelovou fialovou, nebo barvu „modrá oceán“ a jasně zelenou.

A nakonec se začínají objevovat kouzelné barvy, které byly v kuchyňském interiéru poněkud přehlížené: jasně meruňková, broskvová, pomerančová. Napadá nás u nich několik přívlastků – barvy „jedlé“, „chutné“, „džusové“, prostě barvy navozující v kuchyni příjemnou atmosféru, optimismus a také určitě chuť k jídlu.

-ag-Foto: Alnus