Nové pečicí trouby - už žádné čištění a popáleniny

Dokonalé pyrolytické čištění je u trouby zcela srovnatelným vynálezem, jako je třeba u chladniček automatické odmrazování - v obou případech odpadá namáhavá a nepříjemná práce, je naopak zajištěna dokonalá čistota. Princip pyrolýzy spočívá ve spálení všech nečistot uvnitř trouby díky teplotám kolem 550 °C, takže po procesu čištění stačí vnitřek trouby pouze lehce setřít navlhčenou utěrkou.

Další velkou pomocí jsou plnovýsuvy. V běžně dostupných spotřebičích (kde pečeme současně v několika patrech) automaticky vyjíždí vždy pouze jedno patro s jedním plechem nebo pekáčem, jehož obsah chceme zkontrolovat, zatímco v ostatních patrech se zatím nerušeně peče. U nových typů trouby s teleskopickým výsuvem se však před námi objeví celý kompletní vnitřek trouby - vyjedou nám naproti ven celé rošty i se svým obsahem.

Chladnička v šuplíku

Chladnička uspořádaná jako zásuvková nám důkladně šetří místo - seznamte se proto při výběru s jejími variantami. Pachy a bakterie v jejím interiéru zachycují moderní speciální antibakteriální filtry. Hledejme také teplotní alarm - v případě vypnutí elektřiny chladnička pak po obnovení její dodávky zjistí aktuální teplotu, posoudí jak moc vzrostla - a pokud to bude nad příslušnou míru, upozorní nás na to zvukovým signálem i rozsvícením kontrolky.

Méně hluku a zrychlené mytí

Dnes se myčky pyšní už téměř neslyšnými 40 dB, pouhými deseti litry spotřebované vody a přibližně 0,98 kW energie. Přidávají se k tomu přitom další - a velmi praktické - funkce, které každý opravdu uvítá. Například můžete mít (stejně tak jako u praček) funkci Polovina náplně, kdy se myje při snížené spotřebě vody i energie jen polovina obvyklé náplně myčky. Dále je tady Rychlá funkce, kdy se při akutním nedostatku nádobí zrychluje čas mytí až o celou polovinu (hledáme například pod názvem VarioSpeed u myček Bosch).Také interiér myček je stále více variabilní a účelově přestavitelný. Objevují se flexibilní řady stojanů, opěrky atd. (např. systém VarioFlex).

Ohřevná zásuvka

Dobrý pomocník při kynutí těsta, rozmrazování jídel, udržování teploty pokrmů nebo předehřívání nádobí. Zásuvka má topnou desku z tvrzeného skla, jejíž teplotu lze plynule regulovat mezi 30 a 80 °C (což je povrchová teplota desky). Jinak je interiér zásuvky nerezový. Zásuvka disponuje pohodlným plně teleskopickým výsuvem. Ohřevná vestavná zásuvka je určena k zabudování pod vestavnou troubu nebo například vestavný kávovar - nahřáté šálky jsou pak hned při ruce. Cena činí necelých 17.000,- Kč.

Úsporná indukce

Šetřit pomáhají také varné indukční desky, jejichž plocha je rozdělena na třetiny nebo na čtvrtiny. Hřeje potom jenom na té výseči, kde je postaven hrnec. Přitom se ale daná varná zóna dá ještě rozšířit pomocí senzorového tlačítka tak, aby rozměru nádoby maximálně vyhovovala.

Senzorové varné desky - horké a studené kružnice

Varná deska přizpůsobující se tvaru nádobí je velmi praktická - spotřebič "ucítí" a odhadne velikost dna, průměr hrnce na ni postaveného a úsporně a chytře zapne pouze odpovídající velikost varného kruhu. Mezi mnoha soustřednými kružnicemi se tak nahřejí pouze ty zatížené hrncem, zbytek zůstane studený. To je základní rozdíl od klasických plotýnek, kde v zájmu úspor energie musíme vždy dávat pozor, abychom nedávali zbytečně malou nádobu na větší plotýnku.

-ag-Foto: Fagor, Whirpool, Bosch, Electrolux