Vaření není jen příjemná zábava, velmi často jde také o časově a fyzicky náročnou činnost. Abychom tyto nevýhody eliminovali, můžeme určité pokrmy z jídelníčku prostě vyřadit, tedy přestat péct šlehaná a kynutá těsta či pokrmy z mletého masa nebo připravovat sladké a slané krémy jen proto, že zpracování ingrediencí těchto jídel je náročné. Praktickou a příjemnější alternativou je pak pořízení kuchyňského robota, který udělá spoustu práce za nás.

Meleme, šleháme, krouháme…

Kuchyňské roboty, které v sobě sdružují různé mlýnky, šlehače, hnětače, mixéry, sekací nože a podobně, je možné bez nadsázky považovat za nejpoužívanější, a také nejoblíbenější domácí spotřebiče. Od roku 1950, kdy spatřil světlo světa první kuchyňský elektrický robot, technologický vývoj velmi pokročil a dnešní přístroje toho umí mnohem více než před lety. Jak tedy vybrat ten správný? Tak jako v jiných případech, i zde platí, že je třeba si předem ujasnit, co od takového spotřebiče očekáváme. Kritériem jsou zde jídla, která nejčastěji připravujeme. Důležité je také, zda vaříme či pečeme pro dva lidi, nebo pro větší rodinu, robot najde větší uplatnění i tam, kde jsou malé děti. Dnešní moderní typy mají mnoho nástavců a nástrojů, které umožňují kromě šlehání, mixování a hnětání i krájení, strouhání, sekání, odšťavňování či pasírování. Mnohem snáze tak připravíme přesnídávky, omáčky, pyré a podobně. Tyto doplňky lze k některým modelům dokoupit, jiné je mají v ceně.

Parametry správného výběru

Volba správného typu přístroje je nejméně polovina úspěchu. Základními parametry jsou funkce a možnost jejich rozšíření, dále výkon motoru, na němž závisí spolehlivost celého přístroje – optimální výkon motoru se pohybuje mezi 800 až 1000 W, neměl by být nižší než 500 W.

Důležité jsou také materiály, z nichž jsou jednotlivé části vyrobeny, a jejich kvalita. U nich platí, že především části sloužící k připojování nástavců, nádob a hnací součásti by měly být pokud možno kovové, ty mají mnohem delší životnost než sebelepší plast.

Ne nepodstatným vodítkem je cena. Pravdou je, že za kvalitní přístroj bude nutné trochu připlatit. Na druhé straně lze předpokládat, že nám bude sloužit bez problémů mnoho let, a zapomínat bychom neměli ani na estetické hledisko, tedy vzhled.

Pokud jde o základní výbavu, součástí kvalitního přístroje v běžném standardu by měly být kotouče pro krájení či strouhání v různých hrubostech a tloušťkách, nejrůznější šlehací metly a hnětací háky, nože na sekání zeleniny a nádoba na přípravu šlehaných nápojů a omáček. K základní výbavě patří i sekací nože na maso či ledovou tříšť, ale dražší roboty jsou vybaveny samostatným masovým mlýnkem, na speciálním nástavci umí nakrájet hranolky či rozdrtit brambory pro bramboráky nebo pro přípravu pyré, mají lis na citrusy a odšťavňovač. Důležitou součástí robotů jsou také nádoby, které lze při jednotlivých operacích využívat. Ty bývají nejčastěji plastové, dražší přístroje mají nádoby z nerezu. Ovšem žádný přístroj neumí všechno, například ten s lisem na citrusy a odšťavňovačem zpravidla nemá nástavec na mletí ořechů či máku, ani mlýnek na maso. Existují však i inteligentní přístroje, které mají nejen dobré vybavení, ale rozpoznají i druh a množství zpracovávané suroviny, regulují si odpovídající výkon, a tedy rychlost šlehání, mletí či hnětení.

Přiměřeně, přiměřeně

Kromě množství a rozmanitosti příslušenství je důležitý také objem potravin, které je přístroj schopen zpracovat. Základním vodítkem může být množství mouky, obvyklý je jeden kilogram, to znamená zhruba takové množství, které se používá na přípravu jedné dávky kynutých moučníků, chleba a podobně. Výkonnější přístroje ale umožňují zpracovat i více než dva kilogramy mouky, tomu odpovídá robustnost přídavných zařízení a velikost hnětacích nádob. V současné době jsou v běžné nabídce přístroje s objemem od 1 do 5 litrů. Pro každodenní použití pokrmů pro vícečlennou rodinu dobře poslouží robot s objemem nádob dva až tři litry. Obsah nádoby mixéru by měl být minimálně jeden litr a víčko přiměřeně velký otvor pro doplňování surovin. Ať jde však o výrobek luxusní či standardní, nezbytné je dokonalé připevnění přístroje k pracovní desce, a to buď přísavnými nožičkami, nebo páčkou. Kvůli množství nástavců a časté manipulaci by měl mít přístroj v kuchyňské lince své stálé místo, oblíbené jsou skříňky s roletkou, v jejichž útrobách najdou místo drobné elektrické spotřebiče, a tedy i robot a jeho příslušenství. Při úklidu stačí jen roletku stáhnout. Důležitá je i údržba - jednotlivé díly, samozřejmě kromě motoru a převodů, by mělo být možné mýt v myčce, chybět by neměla pojistka proti přehřátí.

Dana D. DaňkováFoto: www.profimedia.cz, Krups, Moulinex, Tefal