Myčka nádobí bývala ještě před lety v našich kuchyních výjimkou, díky příznivějším cenám a lepším funkcím si ji pořizuje stále více lidí. Vždyť mytí nádobí patří k nejméně oblíbeným činnostem v domácnosti.

Která je ta pravá Myčka nádobí je pomocník k nezaplacení, ušetří čas, vodu, energii, čisticí prostředky i naše ruce. Navíc pomáhá udržet v kuchyni pořádek. To vše ovšem za předpokladu, že vybereme správný typ, který má dostatečnou velikost, a také funkce, které využijeme. Při výběru spotřebiče bychom měli začít u kapacity a způsobu zabudování do kuchyňské linky. Pokud pořizujeme novou linku, vybereme zřejmě myčku vestavnou, často je na ni také místo vynecháno s tím, že bude dokoupena později. Při rekonstrukci kuchyně pro ni můžeme prostor nově udělat. Tyto varianty jsou asi nejvhodnější, ovšem pokud nechceme nebo nemůžeme linku přestavět, můžeme pořídit spotřebič samostatně stojící, případně podstavný, který není do linky zabudován, je mu pouze odejmut horní kryt a následně je zasunut pod pracovní desku.

Myčky se dělají ve třech šířkách – 45, 55 a 60 cm. Myčky široké 60 cm pojmou 12 až 14 sad nádobí, běžné typy s šířkou 45 cm pak pouze osm až devět sad. Stolní myčky široké 55 cm lze postavit například na pracovní desku v kuchyni, jsou malé, pojmou pouze 4 až 5 sad nádobí. Sada nádobí je vždy souprava zhruba pro čtyřčlennou rodinu, ovšem bez velkých kusů, tedy pekáčů a hrnců. Zvláštním typem je dále šuplíková myčka, s jednou nebo dvěma zásuvkami, kterou lze dokonale a nenápadně integrovat do kuchyňské linky. Výhodou této myčky je skutečnost, že se k jejímu plnění a vyjímání nemusíme tolik shýbat, nevýhodou poněkud horší energetická bilance a poměrně vysoká cena. Šuplíkové myčky odpovídají poslednímu trendu – umístit přístroj poněkud výše, tedy alespoň 40 cm od podlahy, právě kvůli snadnější obsluze.

Ani příliš velká, ani příliš malá Pokud jde o kapacitu, je nutné vzít v úvahu, jakým způsobem se doma stravujeme. Jestliže přes týden nevaříme klasická jídla, spíše doma snídáme a večeříme, je vhodnější pořídit myčku menší. V opačném případě se může stát, že nebudeme mít už čisté nádobí, ale myčka nebude ani zdaleka plná. A zapínat ji poloprázdnou je velmi neefektivní. Stejně nerentabilní je pořizovat třeba z důvodu nedostatku místa myčku menší, i když jsme zvyklí pravidelně vařit a nádobí bývá hodně. Pak se dostáváme k opačnému problému, zapínáme ji příliš často. Přístroje úzké s menší kapacitou mají ještě jednu nevýhodu – při běžném provozu čtyřčlenné rodiny se do nich vejde pouze běžné porcelánové nádobí a menší hrnce, ale velké pekáče již ne. Musíme je tedy mýt v ruce nebo zvlášť, což opět není efektivní. Jestliže je tedy pro nás výhodnější větší myčka, ale nevíme si rady s jejím umístěním, je dobré poradit se s odborníky.

Chytré moderní přístroje Myčka má mnoho funkcí, a tak jako u jiných spotřebičů, některé využijeme více, jiné méně nebo vůbec. Mezi základní programy, kterými je vybaven každý model, patří běžné mytí obvykle při 60 °C, intenzivní mytí pro silně zašpiněné nádobí, energeticky úsporný program, oplachování, namáčení, leštění a sušení, případně program na mytí skla. Moderní typy jsou také vybaveny senzory na vyhodnocení míry znečištění nádobí, a podle výsledku pak samy nastaví nejvhodnější parametry mytí. Tento program významnou měrou snižuje spotřebu vody i elektrické energie. Další velmi užitečnou funkcí je takzvaný odložený start. Mycí cyklus můžeme díky němu nastavit například na dobu, kdy bude levný tarif elektřiny, nejčastěji na noc. V souvislosti s touto funkcí většina majitelů ocení také Aqua-control, tedy bezpečnostní systém, který chrání před škodami způsobenými vodou, například přetečením, unikáním vody zpod myčky, zařízení zastaví přívod vody také při prasknutí přívodné hadice nebo podobné poruše. Myčku si pořizujeme především kvůli úsporám energií a času. Nejmodernějším typům stačí dnes okolo 12 litrů vody a spotřeba elektrické energie se pohybuje kolem 1 kWh. Dbáme, aby všechny důležité parametry byly ve skupině A.

Hluk na obtíž Kuchyně jsou dnes často součástí obytného prostoru, důležitá je proto také hlučnost spotřebičů, a myčky patří k těm hlučnějším. Myčku navíc zapínáme často večer nebo v noci, kdy může její hluk obtěžovat více než přes den. Nejméně hlučné jsou myčky vestavné, vestavbou je možné snížit hlučnost až o dva decibely. Obecně lze za tichý považovat přístroj s hlučností nižší než 50 dB, nejnižší hranicí hlučnosti je nyní u těchto přístrojů 42 dB.

Důležité skutečnosti na konec:

  • koše na nádobí - měly by být přestavitelné a neměl by chybět košík na příbory
  • filtry na zachycení nečistot – základem jsou dva, jeden na hrubší nečistoty, druhý na kaly, mohou být i další dílčí filtry, s jejich počtem vzrůstá kvalita mytí, nejmodernější myčky jsou vybaveny i vodním senzorem, který posuzuje dokonce znečištění vody z předběžného opláchnutí a rozhoduje o tom, zda může být tato voda použita znovu
  • sušení - levnější typy používají kondenzační sušení, myčka zůstává po ukončení mytí ještě asi 10 minut uzavřena a i poté je nádobí stále ještě při vyndávání horké. Dražší modely mají aktivní systém sušení, který umožňuje vyjmout nádobí ihned po doběhnutí programu a již vychladlé, neboť sušení napomáhá ventilátor na podporu nucené cirkulace vzduchu uvnitř přístroje
  • dobrá myčka by měla bez oprav vydržet až 2000 mycích cyklů, to znamená několik let

-Dana D. Daňková-Foto: www.isifa.com