Valentýn má u nás tradiční, letitou a tvrdou konkurenci v podobě Máchova 1. máje. Tento importovaný svátek někteří tedy zcela pomíjejí a nenamáhají si zapamatovat ani jeho datum. Mnoho jiných si ale zase říká „a proč ne?“. Proč neslavit, když je příležitost? Svátek je to příjemný, slaví se hezká věc – a navíc v relativně příhodnou dobu, což je půlka února s většinou nevalným počasím. Proč si ji nezpříjemnit - květinami, dobrou náladou, skleničkou a nakonec nějakým zvláštním pohoštěním?

Valentýnské menuA jak nejlépe takové valentýnské menu připravit? Pro začátek by to chtělo něco lehkého nejen na přípravu, ale i na trávení. Výborná jsou například rajčata nakrájená na kolečka prokládaná plátky mozzarelly, posypaná čerstvou bazalkou a zalitá kvalitním olivovým olejem. Nejenže čerstvá bazalka krásně voní, ale je i přírodním afrodiziakem. Tak proč toho nevyužít. Říz valentýnskému večeru můžeme ale dodat i šunkovými rolkami s křenovou šlehačkou.

Aby to stálo za toDruhý chod by měl být ještě o špetku dráždivější. Samy se nabízejí ústřice, neboť i jim jsou přisuzovány afrodiziakální účinky. Nejlépe chutnají syrové. Pokud si však nedokážeme představit, že je budeme jíst syrové, posypeme je strouhankou z bílého pečiva, čerstvou petrželkou, trochou parmazánu, opepříme, osolíme, zakápneme rozpuštěným máslem a dáme zapéct.

Rozhodneme-li se ústřice zařadit na své valentýnské menu, tak budeme při jejich výběru opatrní a nenecháme se napálit druhořadým zbožím. Kupujeme je syrové a jen ty, které jsou pevně zavřené. Při jejich nákupu se také hned poohlédneme po šampaňském nebo dobrém bílém rýnském vínu, které je k ústřicím nezbytností. Nemáme-li, přikoupíme i nůž na ústřice. Do košíku přidáme nakonec parmezán nebo jiný podobný sýr, kterým můžeme ústřice zajídat, nebo s ním zapéct.

Sladká tečka nesmí chybětCo by to bylo za večeři, pokud by chyběla sladká tečka. Pro valentýnskou večeři se hodí čokoládový dort, banán zalitý čokoládou ozdobený šlehačkou a lístkem máty, nebo čokoládové fondue. Klasikou jsou jahody se šlehačkou. Pro tento večer je naaranžujeme co nejefektněji, nejlépe do vysokého a širokého skleněného poháru, a pokryjeme je peřinou šlehačky – pravé a neslazené! Pohár zalijeme krémovým likérem a noc plná vášní může začít.

-ag-Foto: www.isifa.com