Vaření již dávno nemusí být, a v mnoha případech ani není, nezbytností a nemilou každodenní povinností. Zcela nové či zrekonstruované a dobře vybavené kuchyně přímo lákají k vytvoření něčeho velmi dobrého. Dá se říci, že příprava pokrmů je dnes s multifunkčními troubami, varnými deskami, grily i výkonnými chladničkami i mrazničkami se zásobami surovin spíše výzvou než povinností. Ale nejen super-hyper kuchyňské spotřebiče nám zde zajistí pohodlí. Chce to víc.

Neopomenutelné barvy Abychom se v kuchyni cítili dobře, je nutné nejen praktické uspořádání všech spotřebičů a pracovních a úložných míst, ale také vnější vzhled místnosti. Estetické hledisko je vlastně to první, co při vstupu do kuchyně zaznamenáme. Může velmi výrazně ovlivnit, jak se v dané místnosti budeme cítit. Jestliže se tedy rozhodujeme pro výměnu kuchyně či si chceme pořídit novou, neměli bychom barevné ladění podceňovat. A také bychom se neměli řídit pouze tím, jaké jsou právě v módě odstíny či barevné kombinace. Kuchyni budeme určitě používat déle než jednu módní sezónu. Barvy vytvářejí nejen celkovou atmosféru místnosti, ovlivňují také naši psychiku a naše nálady. Barevné kombinace by tedy měly působit klidným a optimistickým dojmem. Také by měly podporovat chuť k jídlu a dodávat nám energii. Jenže na každého nepůsobí barvy stejně, při výběru bychom se proto měli řídit především vlastními pocity.

Černá a bíláVliv nasycených barevných odstínů je silnější, než tomu je u jemných barev, používají se proto na přední plochy kuchyňského nábytku a udávají celkové ladění místnosti. Ovšem výrazné barvy ovládají dominantně prostor a opticky ho mohou zmenšovat. Hodí se tedy více do rozměrově velkorysých kuchyní. Jemnější odstíny působí klidněji, může jimi prosvítat i textura materiálu, dodávají jí méně okázalý, přirozený a útulný vzhled.

Při zařizování kuchyně nesmíme zapomenout ani na kontrasty v doplňcích. S jejich pomocí můžeme prostor oživit a ozvláštnit, nemáme-li odvahu či nemůžeme použít neobvyklé či výrazné barevné ladění na velkých plochách. Nejsilnějším kontrastem je samozřejmě černá a bílá. V kuchyních bohužel zatím ne příliš doceněný. Černobílá dlažba změní naprosto atmosféru místnosti. Například tmavá lakovaná kuchyně s ní bude působit luxusně, nábytku v jemných barvách dodá švih. Opticky také zvětší prostor. Hodí se téměř k jakékoli barevné kombinaci a navíc bílé doplňkové akcenty lze použít i v prvcích nábytku. Černobílými dlaždicemi je možné obložit také zeď za linkou, vybírat můžeme ze speciálních řad obkladů například s motivy šachovnice.

Teplé versus studené barvy Obecně můžeme využít kontrastu teplých a studených barev. Nábytek laděný do výrazných teplých barev například zklidníme a osvěžíme drobnými doplňky v barvách studených a opačně. Záleží také na tom, kolik barev použijeme - platí, že méně je více. Kombinovat bychom měli dvě, nejvýše tři barvy s tím, že dvě budou základní a další v doplňcích. Pokud chceme místnost projasnit a rozveselit, nemusíme použít hodně barev. Stejného efektu dosáhneme, když na velkou plochu uděláme několik menších kostiček v různých barvách. Stejný motiv, ovšem mnohem menší, můžeme naaplikovat třeba do rohů na korpusu nebo dvířkách kuchyňské linky. Taktéž můžeme použít i různé odstíny jedné barvy.

Barvy pro kuchyni Působení jednotlivých barev můžeme využít v interiéru cíleně. Obecně platí, že tmavé barvy prostor zmenšují, světlé působí opačně. Dříve platné striktní zásady, že do kuchyně se hodí pouze barvy, které podporují klid a chuť k jídlu, už dnes zásadním předpokladem nejsou. Mezi tradiční odstíny patří jistě žlutá, která podporuje chuť k jídlu a prostor oživí a proteplí. Pozor ale na syté tóny, které mohou vyvolávat rozčilení! Tato barva je vhodná také pro prostory s menším množstvím světla. Další přirozenou barvou do kuchyně je jistě bílá, symbol čistoty, navíc prostor rozšiřuje. Symbolem země, dřeva, bezpečí a stálosti je barva hnědá, která je též vhodnou volbou. Chrání před stresem a uklidňuje, ať ji použijeme na stěny, nábytek nebo podlahu. Pozor ale na její přemíru, může působit fádně. Pokud se pro ni rozhodneme, měli bychom počítat s akcenty v živých barvách – oranžové, červené, fialové, zelené a podobně. Přechodem mezi bílou a hnědou je béžová, hodí se především na velké plochy. Opět bychom ale měli počítat s aplikacemi ve výraznějších barvách. Trochu netradiční je v kuchyni možná modrá, zvláště ve světlejších odstínech. Optimální je pro optické zvětšení prostoru, její chlad a až přílišný klid oživíme například již zmíněnou hnědou barvou.

Barvy v odlišném světle Barvy a jejich vnímání ovlivňuje také charakter světla. Dobré osvětlení je v kuchyni nezbytné, proto ho musíme brát v potaz i při jejich výběru. Posuzujeme, zda je kuchyně světlá, nebo tmavá, jaká je její orientace ke světovým stranám a podobně. Ve slunečním světle získávají na intenzitě teplé odstíny barev – žlutá, oranžová, červená, se zapadajícím sluncem nabývá prostor nádech do modra. Stejně tak zářivky, které dávají bílé světlo, zvýrazňují barvy chladné - modrou, zelenou a fialovou. Naopak teplé žluté světlo žárovek zvýrazní teplé barvy a studené utlumí - zešednou. V kuchyních orientovaných na jihovýchod či na západ se nemusíme bát tmavších či chladných odstínů barev, pro místnosti orientované na sever jsou vhodnější tóny teplé.

Obecná pravidla harmonie barev: 1. Příjemně působí kombinace dvou barev ve stejném tónu, ale různého odstínu. Například světlezelená se sytou zelenou, tmavá a světlejší modrá. 2. Vhodné jsou i kombinace pestrých a neutrálních barev – černé, šedé či bílé s modrou, žlutou nebo zelenou, které zklidňují napětí. 3. Příjemné pocity vyvolávají barvy vzájemně se doplňující, například žlutá a fialová, modrá a oranžová, případně červená a zelená.

-Dana D. Daňková-Foto: Alnus, Ikea