Pro chlazení i mrazení Kombinace, na kterou jsme si dávno zvykli, je chladnička a mraznička. Tuto obvyklou kombinaci kupujeme, pokud nezamrazujeme potraviny opravdu ve velkém, a nepotřebujeme tak pultový mrazák. Praktičtější je varianta s mrazničkou dole (chodíme do ní přece jenom méně často). Vyrábí se ale i v opačném gardu – a to tehdy, kdy je mraznička výrazně menšího objemu než chladnička.

Rada: V případě kombinace lednička/mraznička se vyplatí sáhnout po spotřebiči se dvěma nezávislými okruhy, se dvěma kompresory. Obě části tak pracují a odmrazují se nezávisle na sobě. Jedna z nich se v případě potřeby může vždy vypnout.

Pečení a vaření v jednomDalší kombinační klasikou, tak starou, že už ji ani za kombinaci vlastně nepovažujeme, je kuchyňský sporák. Jeho varianta spočívá i v kombinaci topných médií – varná deska je plynová a trouba elektrická. Krokem pouze zdánlivě zpět - pouze k elektřině, ale na vyšší úrovni - je sklokeramická deska s elektrickou troubou. Zajímavé je, že v okamžiku, kdy se trouby zdokonalily tak, že přišel čas horkovzdušných a souběžně nastala doba rozmachu mikrovlnných trub, sporák se opět začal po mnoha desetiletích dělit. Přestali jsme být ochotní se shýbat dolů k troubě. Zamířila tedy mnohem výše, často až do úrovně očí. Stala se integrovanou částí nákladných kuchyňských stěn, nebo se ve zjednodušené a levnější variantě prostě jenom zasune do speciálního kusu nábytku – policového modulu, který má místo na klasickou nebo horkovzdušnou troubu a nad ní na troubu mikrovlnnou.

Tři v jednomTak se spotřebiče střídavě oddělují a zase spojují – zejména proto, aby se vyřešil problém s minimem místa v malých kuchyních. Místo na myčku může tedy dnes ušetřit třeba trojkombinace myčka/trouba/varná deska (Candy Trio). Spotřebič na první pohled vypadající jako sporák s typickými rozměry 85 x 60 x 60 je klasickou ukázkou nejen šetření místa spojením spotřebičů do jednoho celku, ale také kombinace médií: pod plynovou varnou deskou je umístěna elektrická trouba a úplně dole, kde bývá hluchý prostor na pečicí plechy, najdeme praktickou malou myčku s pěti mycímí programy na 6 sad nádobí.

-ag-Foto: Fagor, Gorenje, Ardo, Candy