Myčka na nádobí se pomalu, ale jistě stává běžným kuchyňským spotřebičem. Při rekonstrukci kuchyňské linky nebo plánování nové se s ní již počítá, a jestliže na ni majitelé hned nemají, je pro ni alespoň vyčleněno místo a jsou pořízena dvířka. Ovšem myčku si stále častěji pořizují i lidé, kteří linku měnit nechtějí. Jak ji tedy zabudovat do stávající kuchyně?

Mezi nejdůležitější důvody, proč si myčku vůbec pořídit, nepatří ekonomičnost provozu, ale především čas, který získáme, když ho nebudeme muset trávit stále u dřezu, a pak také hygieničnost mytí, neboť myčka umývá nádobí vodou 50 až 70 stupňů horkou, čehož při běžném mytí nedocílíme. Navíc mytí nádobí většinou nepatří mezi koníčky, tudíž je tento spotřebič po mnoha stránkách velmi žádoucí pomocník. Při výběru bychom měli věnovat pozornost nejen programům, kterými je vybavena, či spotřebě energie a vody, ale také jejímu umístění v kuchyňské lince. Z praktického hlediska i kvůli přívodům je lépe, když je myčka vedle dřezu, je však také možné ji o něco posunout a hadice pro přívod i odvod vody pořídit delší. Myčky se nemusíme vzdát, ani když máme malou kuchyni, rozměry těchto přístrojů jsou shodné s normovanými rozměry kuchyňských linek, můžeme je tedy postavit nebo vestavět na místo klasické spodní skříňky, aniž by bylo nutné manipulovat s pracovní deskou. Případně, pokud nemůžeme obětovat cenný úložný prostor, ale máme místo vedle linky, zvolíme spotřebič samostatně stojící.

Vestavná, či samostatně stojící? Myčky, stejně jako ostatní velké kuchyňské spotřebiče, dělíme na vestavné a samostatně stojící. Ty druhé v pořadí mají vrchní pracovní desku, uzavřené boční stěny, krytá dvířka a pevný podstavec s čelním krytem. Vestavné přístroje tyto části nepotřebují, horní kryt nahradí pracovní deska linky, bočnice jsou ze stejného materiálu jako korpus a dvířka jsou jednotná s dvířky linky. Podstavec myčky je zakryt soklem linky. Vestavnou myčku lze do starší kuchyně vybrat za předpokladu, že máme krycí dvířka. Pokud již není možné je dokoupit, je vhodnější pořídit k lince nová dvířka, případně zvolit typ samostatně stojící. Přístroje jsou hluboké zhruba 57 cm, výška je přizpůsobena standardní výšce kuchyňských pracovních desek, tedy asi od 82 do 87 cm, šířka se řídí kapacitou přístroje a může být 45 nebo 60 cm. Přístroje o šířce 45 cm pojmou až devět sad nádobí, širší pak obvykle dvanáct, přičemž užší jsou vhodné pro maximálně dvoučlenné domácnosti, je také nutné počítat s tím, že pekáče se do tohoto typu vejdou jen obtížně. Pro čtyřčlennou rodinu je z praktického i ekonomického hlediska nezbytná myčka s vyšší kapacitou. K přívodu vody u dřezu a k dřezovému odpadu se spotřebič připojí pomocí speciálních spojek a sifonu, na připojení k elektrické síti stačí při příkonu 2 kW zásuvka s bezpečnostní pojistkou o jmenovité hodnotě 10 A. Kabel a hadice, kterými jsou běžné výrobky vybaveny, dosáhnou zhruba do vzdálenosti 1,6 m za vnější hranu přístroje. Ve starší kuchyni je nejvhodnější umístit myčku do skříňky vedle dřezu. Před vestavbou necháme nainstalovat nejlépe do zdi za přístrojem speciální jištěnou elektrickou zásuvku.

Desatero vestavby myčky:

  1. Odstraníme šrouby, kterými je skříňka přimontována k pracovní desce a k ostatním skříňkám kuchyňské linky, a vyjmeme ji.
  2. Do boční stěny sousední dřezové skříňky vyřízneme kulatý otvor pro protažení hadic.
  3. Pokud je přístroj opatřen vrchní deskou, uvolníme šrouby na zadní straně a sejmeme ji.
  4. Myčku zasuneme pod pracovní desku a hadice protáhneme připraveným otvorem do skříňky se dřezem.
  5. Pomocí předních stavitelných nožiček myčku zvedneme tak, aby její horní hrana lícovala s vedlejšími skříňkami, jestliže je rozdíl výšek větší, můžeme myčku podložit.
  6. Myčka musí být stabilní, nesmí se viklat, vyrovnáme ji pomocí stavitelných nožiček a vodováhy.
  7. Na dvířka myčky upevníme příslušná dvířka kuchyňské linky, podstavec myčky zakryjeme soklem linky.
  8. Vyměníme vodovodní ventily a připojíme k myčce hadici pro přívod vody.
  9. Vyměníme sifon a připojíme k němu hadici odtokovou. Pokud jsou hadice delší, zasuneme je za přístroj.
  10. Myčku uvedeme do provozu a zkontrolujeme, jestli jsou všechna spojení těsná.

Aby myčka dobře myla:

  • Při prvním spuštění myčky postupujeme podle pokynů výrobce
  • Nádobí v myčce by se nemělo vzájemně dotýkat, aby voda měla přístup k nádobí ze všech stran
  • Pekáče a hrnce vkládáme do myčky vždy dnem vzhůru
  • Sklo myjeme speciálním programem a při nižších teplotách
  • Mycí prostředky dávkujeme podle údajů na obalu, průběžně kontrolujeme stav soli a leštidla
  • Respektujeme doporučení, které předměty v myčce mýt lze a které nikoliv. Pokud není udáno jinak, do myčky nepatří dřevo, hliník, některé méně odolné plasty, cínové nádobí, malovaný porcelán