Zdá se, že všichni - s trochou nadsázky – dostali k Vánocům domácí pekárnu. Nebo si ji pořídili jako dárek k novoročnímu předsevzetí o zdravějším životním stylu a stravovacích návycích, neplýtvání s potravinami a podobně. Ti všichni také rychle poznali, jaké jsou její přednosti a nesporné výhody. Jak je pečení zábavné, jednoduché a rychlé. A jak chutný je finální výrobek. A tak se pořád jenom peče a peče.

Od té doby, co je vidíme na trhu, se jejich jméno pozměnilo z původního „digitální pekárna“ na nyní běžně používaný výraz „domácí pekárna“. Druhá velká změna je v ceně – ta se sesunula dolů z nějakých šesti tisíc na tisíce dva a ještě méně. Tento domácí pomocník se tak stává mnohem dostupnější a využívanější. Pekárna se rozšířila v posledních měsících opravdu hodně – pociťují to nejen obchodníci s elektronikou, ale také prodejci hotových chlebových práškových směsí, které jdou opravdu na odbyt, nehledě na poměrně citelné zdražení pečiva. Přestože chlebové směsi zdražily rovněž, chléb z nich vyjde na cenu někdy i nižší, než je ten hotový z obchodu. Navíc je tady naprosto jednoduchá příprava, neodolatelná vůně při pečení a odměna v podobě vlastnoručního výrobku.

Co si všechno upečeme

Bílá kompaktní oblá pekárnička zvládne doma na pracovní desce upéct široký sortiment pečiva. Předtím směs smíchá, těsto připraví a nechá optimálně vykynout. Sympatický spotřebič je v pečení všestranný a univerzální – zvládá tmavý celozrnný chleba stejně jako jemné sladké pečivo. Pomocí speciálních programů připravíme pizzu, velikonoční mazance (sladké hrozinkové „vánočkové“ těsto), housky, různé sendviče, italský a arabský chléb a úzké bagety.

Dokonalá technika Samozřejmostí je tepelně izolovaný plášť, takže se o přístroj nemůžeme spálit. Péct v pekárně můžeme z mouky pšeničné bílé, tmavé celozrnné, špaldové či žitné, nebo z různých směsí. Vybrat si můžeme také stupeň propečení kůrky. Některé pekárny mají speciální program na bezlepkové pečivo a také zvládnou připravit džemy. Pekárny mají i odložený start. Zbývá tak jen rozhodnout a zvolit program a režim - kdežto posuzování jemnosti mouky a její vážení už necháme na pekárně.

Ještě váháte? Kromě vždy čerstvého pečiva je hlavní výhodou domácích pekáren zcela automatické pečení – pouze se do ní vloží suroviny a zvolí se program. Pokud někdo přemítá a nemůže se rozhodnout, domácí pekárnu lze jenom doporučit. Je to výborný dárek kdykoliv a pro kohokoliv – pečení v ní zvládne každý. U domácí pekárny se dá skoro jistě garantovat, že se nestane zbytečným, nevyužívaným spotřebičem z kategorie těch přebytečných a překážejících. Zbývá jí jenom najít odpovídající místo na kuchyňské lince. A pokud náhodou novou kuchyni právě projektujete – nezapomeňte vymyslet i prostor na pekárnu. Určitě tam dříve nebo později bude stát.

-ag- Foto: http://www.isifa.com/