Při jídle se nám může stát často nemilá příhoda, protože alergie mají tu silně nepříjemnou vlastnost, že se mohou projevit kdykoliv, v jakémkoliv věku, v jakékoliv situaci a tedy po pozření prakticky čehokoliv. Čehokoliv, co jsme v minulosti snědli mnohokrát, co jíme od dětství a vždycky bez jakýchkoliv důsledků. Jednoho dne ale důsledky na sebe mohou vzít dramatickou podobu. Začneme kašlat, lapáme po dechu, případně otékáme, naskáčou nám fleky v obličeji nebo pupínky po těle. A navíc - ono možná není úplně pravda, že dříve se příznaky nedostavovaly. Možná že ano, ale nenapadlo nás je připisovat právě alergii. Byl to třeba záhadný kašel, přicházející a zase mizející nebo velmi nenápadné kožní problémy.

Stačí málo

Na rozjetí alergie a iniciaci záchvatu stačí málo, přímo mikroskopické množství příslušné potraviny. Třeba stačí olíznout papírek od oříšků, ale i poštovní známku (lepidlo se vyrábí z rybích kostí)!

Také různé zkřížené alergie jsou zákeřné. Jsme třeba alergičtí na roztoče, což nám nijak nápadně nevadí. Začne nám to ale vadit v okamžiku, kdy ochutnáme v rybí restauraci garnáty – projeví se ihned silná alergická reakce, takzvaná zkřížená. Na to bychom ale měli být alergologem předem upozorněni.

Horší je to s hotovými výrobky, jako jsou různé sladké tyčinky, preclíky, pomazánky.

Důkladně čteme etiketu Na stále více pochutinách je proto už povinné značení. Vedle přesného složení je na obalu vyznačeno dokonce i to, co se v pokrmu vůbec nevyskytuje, ale mohlo by spotřebitele výrazně ohrozit. Jako třeba že „ve stejném závodě se také zpracovávají oříšky, sója atd.“, a tedy náš výrobek může být náhodně „kontaminován“ při výrobním procesu.

Na obalech už také najdeme přímo cílené „Upozornění pro alergiky“: „...produkt může obsahovat stopy mléka a mléčných produktů, sezamu, oříšků...“. To je informace pro ty, kdo o své alergii vědí. My ostatní bychom měli být víceméně ve střehu a vědět, že neznámé pocity po pozření některého jídla - jako je nezvykle štiplavá chuť, pálení úst a jazyka – mohou být eventuálně příznakem nastupující alergické reakce.

-ag- Foto: http://www.isifa.com/