Alergie přímo na talíři

Alergie přímo na talíři

Pálí vás při jídle nezvykle v ústech, nebo má pro vás štiplavou chuť? Pak zpozorněte, mohou to být náznaky nastupující alergie.

    <p>Při jídle se nám může stát často nemilá příhoda, protože alergie mají tu silně nepříjemnou vlastnost, že se mohou projevit kdykoliv, v jakémkoliv věku, v jakékoliv situaci a tedy po pozření prakticky čehokoliv. Čehokoliv, co jsme v minulosti snědli mnohokrát, co jíme od dětství a vždycky bez jakýchkoliv důsledků. Jednoho dne ale důsledky&nbsp;na sebe mohou vzít dramatickou podobu. Začneme kašlat, lapáme po dechu, případně otékáme, naskáčou nám fleky v obličeji nebo pupínky po těle. A navíc - ono možná není úplně pravda, že dříve se příznaky nedostavovaly. Možná že ano, ale nenapadlo nás je připisovat právě alergii. Byl to třeba záhadný kašel, přicházející a zase mizející nebo velmi nenápadné kožní problémy. </p>

Stačí málo
Na rozjetí alergie a iniciaci záchvatu stačí málo, přímo mikroskopické množství příslušné potraviny. Třeba stačí olíznout papírek od oříšků, ale i poštovní známku (lepidlo se vyrábí z rybích kostí)!

Také různé zkřížené alergie jsou zákeřné. Jsme třeba alergičtí na roztoče, což nám nijak nápadně nevadí. Začne nám to ale vadit v okamžiku, kdy ochutnáme v rybí restauraci garnáty – projeví se ihned silná alergická reakce, takzvaná zkřížená. Na to bychom ale měli být alergologem předem upozorněni.

Horší je to s hotovými výrobky, jako jsou různé sladké tyčinky, preclíky, pomazánky.

Důkladně čteme etiketu
Na stále více pochutinách je proto už povinné značení. Vedle přesného složení je na obalu vyznačeno dokonce i to, co se v pokrmu vůbec nevyskytuje, ale mohlo by spotřebitele výrazně ohrozit. Jako třeba že „ve stejném závodě se také zpracovávají oříšky, sója atd.“, a tedy náš výrobek může být náhodně „kontaminován“ při výrobním procesu.

Na obalech už také najdeme přímo cílené „Upozornění pro alergiky“: „...produkt může obsahovat stopy mléka a mléčných produktů, sezamu, oříšků...“. To je informace pro ty, kdo o své alergii vědí. My ostatní bychom měli být víceméně ve střehu a vědět, že neznámé pocity po pozření některého jídla - jako je nezvykle štiplavá chuť, pálení úst a jazyka – mohou být eventuálně příznakem nastupující alergické reakce.

-ag-
Foto: http://www.isifa.com/

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

dietaobezita

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Skleněný obklad na záda kuchyně, návrh a výroba kuchyňské linky, Obložení kachliček.