Kdysi dávno v kuchyni bývala – pokud jde o pánve – třeba jenom jedna nízká hliníková nebo smaltovaná univerzální a k tomu ještě lívanečník z téhož materiálu. Revolucí potom byl příchod antiadhezivních, nepřilnavých materiálů, které se začaly používat na vnitřní plochu pánví. A pokud jde o tvary a funkce, poměrně nedávno jsme se teprve seznámili s pánví wok, která nám nejen pomohla seznámit se s čínskou kuchyní, ale dosáhla takové popularity, že se slovo pánev přeneslo v tomto případě do mužského rodu (smažíme jídlo na tom woku).

Kvalitnější a odolnější Poslední dobou se ale na trhu stále rychleji, stále v hojnějším počtu a v širším záběru objevují krásné, nápadné a kvalitní pánve. Podíváme-li se dnes do obchodů, nabídka se hemží specializovanějšími a také materiálově kvalitnějšími pánvemi, přičemž vnitřní nepřilnavý povrch je dávno samozřejmostí. Liší se už jenom svou kvalitou. Dokonce u těch nejodolnějších povrchů se už bez obav můžeme dotknout třeba nožem nebo kovovou obracečkou. To bylo celá dlouhá léta přísné tabu - na teflonovou pánev se mohlo sáhnout jen dřevěným nebo speciálním plastovým náčiním. To se ovšem doporučuje stále, u tohoto nového kovuodolného nádobí se ale už nemusíme bát, že při náhodném nebo nechtěném přejetí přes pánev kovem by se její povrch nevratně poškodil.

U moderních pánví je také stále častější středový červený termospot, hlásící svou změnou barvy na tmavší odstín, že je už pánev správně rozehřátá. Termospot se už pomalu stává i u výrobků střední třídy standardem.

Ta, ona, či tamta? Podle použitého materiálu u kvalitních výrobků nacházíme například dělení na pánve titanové a platinové. Podle typu na hluboké s víkem, nízké a samozřejmě rozlišené na malé a velké a ještě větší podle jejich průměru. Nejvíce využívaným zůstává zřejmě průměr pánve 26 cm, případně 28 cm a 24 cm. Pokud se nechcete spokojit s jednou dvěma pánvemi a hledáte nádobí specializované, měli byste si pořídit jednu hlubokou těžkou pánev s víkem, dále wok, nízkou kvalitní pánev ve dvou velikostech, lívanečník, za úvahu dále stojí pánve grilovací, pečicí nerezová určená i k použití v troubě a také dvoudílná zavírací na lívance. V kuchyni se vždycky hodí i klasické lívanečníky na malé lívanečky s kvalitním nepřilnavým povrchem.

Pánve jsou většinou určeny pro všechny druhy ohřevů včetně (nebo vyjma) indukčního; tuto informaci na nich vždy vyhledejme stejně jako to, zda jsou použitelné k zapékání v troubě a jestli je můžeme mýt v myčce. Životnost pánví se zvyšuje tím, že k dispozici u výrobců jsou k dokoupení také různé náhradní díly - rukojeti, ucha a poklice.

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/, TEFAL, LAGOSTINA