Spotřebiče jako kuchyňský základ

Spotřebiče jako kuchyňský základ

Standardním vybavením moderní kuchyně je téměř pro každou novou domácnost sporák, digestoř, lednice a myčka. Základ, který potřebujeme.

    <p>Svou roli ve vývoji využití těchto spotřebičů hrála jejich snižující se energetická náročnost, úspora vody, saponátů, času i práce. Ne náhodou si například myčka vydobyla místo na výsluní kuchyně. Díky ní je kolem dřezu vždy uklizeno, ať už je v jejích útrobách nádobí čisté, či špinavé čekající na mycí proceduru. Rovněž úspora vody je při mytí nádobí pomocí dnešních modelů myček značná, zvláště v porovnání s klasickým mytím nádobí. Při tomto způsobu (nemluvě o mytí nádobí pod tekoucí vodou) nás stojí naplnění dřezu osm litrů vody a myčka si pro mnohem důkladnější mytí při 70&nbsp;oC a oplach vystačí pouze s patnácti litry vody. Ať už se domácnost rozhoduje pro pořízení nového kávovaru, digestoře, myčky nebo třeba drtiče odpadků, vždy by se její členové měli zamyslet nad využitím takového spotřebiče.</p>

Neslyšet neznamená „nefunguje“
Zcela automatickým ukazatelem při výběru domácího spotřebiče je jeho výkon. Pro správnou funkčnost zařízení je to faktor velmi důležitý a při popisu zařízení všeobecně udávaný. Ne vždy však může vyhovovat z hlediska zajištění domácí pohody. Dlouhodobým trendem při stavbě nových rodinných domů je spojování kuchyně s obývací částí domu v jednu centrální zónu všeho dění doma. Se zajištěním komfortu právě v tomto prostoru souvisí i omezení hlučnosti domácích spotřebičů. Při současném chodu myčky, digestoře, ledničky a mixéru, jejichž motory běží s hlučností desítek decibelů, by se sledování televize nebo četba knihy v obývací části mohly docela snadno stát místo odpočinkové stresující záležitostí. Proto je trendem poslední doby vybavování kuchyně myčkami a digestořemi s co nejnižší hlučností, která může být kromě jiného právě odlišujícím ukazatelem při jejich výběru. V nabídce trhu jsou například i digestoře s hlučností 20 dB, což je více než o polovinu méně než u běžně nabízených zařízení, a jejich chod je téměř neslyšitelný.

In, nebo out?
Lednička uschovaná za dvířky kuchyňského nábytku se v minulosti mnohdy stávala důvodem pro renovaci nebo výstavbu nové kuchyně. Extra kusy bílého zboží mohou být však v poslední době nahrazeny vkusně a designově ztvárněným, velmi účelným chladicím zařízením, které se v kuchyňském prostoru může stát jedinečným kusem „nábytku“. Navíc je nespornou výhodou například nerezových lednic jejich větší objem, který při dnešním stylu velkých nákupů potravin vyhovuje čtyřčlenné a více početné rodině.

Klasické bílé lednice určené pro zabudování do nábytku jsou omezeny rozměrově a logicky i objemově. Jejich šířka je vždy 55 cm a na základě tohoto rozměru jsou typizovány skříňky s šířkou 60 cm. Maximální výška vestavných lednic je 180 cm, přičemž volně stojící lednice jsou nabízeny s výškou i dva metry, což přirozeně objem zařízení zvětší. Při volbě extra stojící lednice je důležité, aby byla lednice do nové kuchyně esteticky začleněna a aby se budoucím majitelům líbila. I to je faktor, který při koupi rozhoduje, protože cena těchto lednic je ve srovnání s klasickým bílým zbožím vyšší.

Na čem vařit?
Při volbě sporáku se sklokeramickou deskou může být rozhodujícím faktorem trouba na pečení. Existují například trouby s topným tělesem v horní i dolní části nebo trouby, v kterých je teplý vzduch rozháněn pomocí ventilátoru umístěného u topného tělesa. Novinkou v oblasti přípravy teplých jídel je však vyvíječ páry, který umožňuje zdravé vaření i pečení v páře. Na trhu jsou nabízeny buď samotné parní trouby, nebo i kombinace k pečení a vaření v páře. Potřebná pára je vyvíjena ze zásobníků s vodou a zařízení pak samo páru vhání na požadované místo.

Běžné vestavné či samostatně stojící sporáky s varnou deskou plynovou nebo elektrickou jsou součástí dnešní kuchyně mnohem častěji. V obou případech může být trouba umístěna pod varnou deskou, nebo odděleně, ve větší výšce podle individuálních potřeb obsluhy a rozměrových možností kuchyně.

Další novinkou v této oblasti jsou sklokeramické varné desky indukční. Principem vaření na těchto plochách je vznik magnetického pole, které nevyvíjí teplo jako tradiční topná spirála, ale magnetické vlnění. To velmi rychle ohřívá vodu kolem jídla, a příprava pokrmů je tak mnohem rychlejší a úspornější. Podmínkou vaření na indukčních varných deskách je ale používání magnetického nádobí, což přináší vyšší pořizovací náklady.

Kupujte své potřeby
Běžným modelem zařizování nové kuchyně domu je návštěva kuchyňského studia, kde se odehrává i výběr spotřebičů. Součástí nabídky studií mohou být i takzvané kuchyňské sety, které jsou cenově nebo jinak zvýhodněny. Nevýhodou takového výběru kuchyňských spotřebičů však může být malý přehled o jejich funkčnosti, nízká informovanost personálu, který je zaměřen spíše na funkční a designové řešení nábytku kuchyně, a vůbec omezený výběr spotřebičů. Vždy je nutné mít na paměti, že nákup kuchyňských spotřebičů je většinou střednědobou investicí a stavebník by neměl kupovat spotřebič, ale potřebu, kterou by mu dané zařízení mělo splňovat. Jedině tak je totiž možné do kuchyňských zařízení rozumně investovat. Rodina, která hodně pracuje a schází se doma pouze u studené večeře, by se měla spíše zaměřit na nákup kvalitní lednice a ušetřit třeba při koupi sporáku, jehož využití bude minimální. Definitivní rozhodnutí pro ten či onen kávovar, nevšední drtič odpadků nebo nejtišší myčku na trhu by však mělo padnout až po jejich fyzickém zhlédnutí.

-Dům a zahrada-
Foto: Electrolux, Whirlpool, Siemens, Mora, archiv

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,základy,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Koupelna, Kompletní rekonstrukce bytu, Celková rekonstrukce bytu 80m2 3kk.