Zřejmě k Ů, kde U jsou jednotlivá pracoviště kolem dokola a kroužek značí ostrůvek uprostřed – varné centrum a větší či menší přilehlou pracovní plochu.

Nejvíce jí sluší prostor Ostrůvková kuchyně se dá vybudovat jen v dostatečně širokém interiéru – ve velké samostatné místnosti i v prostoru spojeném s obytnou zónou. Její prababičkou byla venkovská i měšťanská kuchyně, kde ve velké čtvercové místnosti stála uprostřed nikoliv kamna, ale rozlehlý stůl, který se využíval jako pracovní i jídelní.

Dnes tvoří ostrůvek uprostřed místnosti dokonalé varné centrum, kombinace trouby nebo trub, varného panelu, často také grilu, lávového nebo jiného. Varná deska má často až šest plotýnek různé velikosti a charakteru – část z nich je například indukčních apod. Ostrůvek bývá v několika výškových úrovních: nižší je varná plocha (až 70 cm), vyšší je pracovní a přípravná plocha (podle výšky postavy 85-95 cm).

Tvoří-li varné centrum střed místnosti, optickou dominantu pak vytváří silná digestoř umístěná nad ním. Většinou musí být masivní a velmi výkonná, vzhledem k velikosti kuchyně, která je navíc velmi často propojena s dalšími obytnými prostory. V ostrůvkové kuchyni není radno šetřit na odsavači par nejen z hlediska výkonnosti, ale také designu – digestoř bude pravděpodobně vidět úplně ze všech stran, i z dálky, z propojeného „obýváku“. Ostrůvková kuchyně je typickým příkladem otevřeného prostoru, kde se můžeme volně pohybovat, kde nejsme při vaření uzavřeni.

Žádné zbytečné kroky navíc Tato kuchyně zkrátka poskytuje veškerý komfort. Ovšem pokud je dobře vymyšlena, navržena na míru interiéru. Vše, co je v malinké kuchyni po ruce, tady je od sebe poněkud více vzdáleno. Proto jednotlivá pracoviště musí dokonale navazovat. Neměli bychom zbytečně chodit a přebíhat. Ze všech stran je k varnému centru uprostřed stejně daleko, pokud ale pracoviště po obvodu, která by měla být co nejblíže u sebe, leží třeba na protilehlých stranách, musíme neustále ostrůvek obíhat.

Varné centrum uprostřed představuje výhodu ohledně umístění ledničky, která, jak víme, nemá nikdy stát u zdroje tepla včetně grilu. To vše tady máme bezpečně uklizeno uprostřed kuchyně.

Uličky mezi jednotlivými moduly nemají být příliš široké. Minimální průchozí prostor mezi pracovišti činí asi 1,20 m, přičemž ale záleží na způsobu otevírání spodních zásuvek a skříněk – hluboké plnovýsuvy potřebují více místa, naopak posuvná dvířka o polovinu prostoru méně.

Na ostrůvkovou kuchyni nepotřebujeme vždy místnost velikosti tanečního sálu, ale skoro ano. Nakonec v moderních projektech může tvořit spojený prostor i 50 až 100 m2, na této ploše už lze s dobrým architektem dosáhnout vzhledově dokonalého a funkčního díla. Kuchyně pak může být, pokud je složena z jednotlivých mobilních solitérů, přestavitelná a variabilní.

Další výhody této kuchyně: pojme neuvěřitelné množství nádobí, hrnců všeho druhu a různé malé spotřebiče, roboty, remosky, odštavňovače a podobně – všechno to je stále dokonale uklizeno, a přitom po ruce. Do ostrůvkové kuchyně se vejdou i další spotřebiče a nábytek: třeba chladicí prosklená vitrína, obří lednice, vinotéka, ale třeba také relaxační křesílko nebo příjemný bar či krásný starý solitér – cenná starožitná komoda, která vytvoří kontrapunkt k modernímu nábytku.

-ag- Foto: Bulthaup, Alnus