Pokud naším příbytkem bude třeba dva týdny velký stan s několika místnostmi, můžeme se obklopit docela slušným pohodlím. Ať už půjde o nábytek, zařízení kuchyňky i další vybavení.

Kempinkový nábytek

Pro tento nábytek platí, že by měl být lehký, skladný. Židle i stoly stabilní (nebudou stát na úplné rovině), rychle a lehce rozložitelné. Na trhu jsou takové věci, z kterých zařídíme velký stan skoro jako byt. Ať je to skříňka pod vařič, skládací kredenc s poličkami na nádobí, šatní skříň do stanové předsíně či skládací prádelník. Vše je z lehkých materiálů v kombinaci kov nebo plast a omyvatelná tenká, pevná textilie.

U nábytku je důležité, aby byl co nejskladnější i ve složeném stavu. Nejlepší je proto koupit jej rovnou ve speciální transportní tašce, ve které vše bez nebezpečí poškození naložíme do auta. U sedacího nábytku nešetříme na pohodlí, rovněž dáme pozor, aby židle byly stabilní a bezpečné. Z jídelní polohovací skládací židle se přidáním podstavce na nohy lehce vytvoří relaxační lehátko, čímž opět ušetříme místo, zvláštní lehátko pak není nutné. Na rozkládací postele a lehátka si vždycky lehneme, nekupujeme je jen tak "od oka". Nebudeme přece riskovat, že se nám celou dovolenou bude špatně spát.

Grily a vařiče Chceme-li vařit a máme-li elektrickou přípojku (předpokládáme pořád, že jsme v běžně vybaveném kempu, ne v divočině), kempinkový dvojvařič na PB lahev vybereme opět podle nároků a počtu osob. Pokud je místo, klidně se ale uživí i varná konvice. Bez grilování by to asi rozhodně nešlo, trpěli bychom neodolatelnou vůní barbecue z mnoha sousedních stanů. Lehký a skladný gril proto určitě přibalíme. Ovšem můžeme to zkombinovat a vzít kempinkový dvojvařič, jehož součástí je i grilovací teflonový rošt.

Nádobí Pokud nechceme kupovat každý kousek nádobí a náčiní zvlášť a pokud si zároveň chceme být jisti, že se právě do přírodního prostředí daný materiál a výrobek hodí, kupujme rovnou celé specializované sady určené pro kempování, vaření a hodování v přírodě. Může to být jídelní souprava - talíře, talířky misky, příbory; vše z kvalitního plastu. Navíc leckdy v praktické krabici, kde všechno má vypočítané místo na milimetr. Výhodné jsou i sady vakuových krabic. K tomu vezmeme dva hrnce nebo hrnec a rendlík - prostě podle potřeby. Nezapomeneme na dostatek papírových utěrek a cestovní balení prostředku na mytí nádobí. A ještě něco na jeho přenášení: hranatý plastový lavor je mnohem skladnější než kulatý!

Tip: Pikniková souprava Podíváme se také po piknikových soupravách: Je to pevná taška, kde je úplně všechno potřebné ke stolování v přírodě. Pořídit můžeme tašku s talíři, příbory, miskami a skleničkami pro 2, 4 nebo i 6 osob.

Chladnička Pohodlně zařízený stan na delší pobyt rozhodně potřebuje chladničku. Pokud budeme v kempu, kde je možnost opakovaně mrazit sáčky s mrazicím médiem, bude stačit polystyrenová chladnička: velký polystyrenový box s odnímatelným víkem je vložený do tašky ze silného igelitu se zipem. Médium předává chlad potravinám uvnitř - po naplnění potravinami a vložení zmražených chladicích kostek se přiklopí polystyrenové víko a celá taška se uzavře zipem.

Samostatnější ale budeme s vlastním chladicím boxem nebo autochladničkou - vybírat můžeme mezi plynovými (absorpčními) a termoelektrickými.

Při nakupování, vaření a konzumaci jídel v horkém létě v přírodě vždycky více hrozí kontaminace potravin a následné zažívací potíže, od střevní nevolnosti, kterou zvládneme živočišným uhlím, až po salmonelózu, která samozřejmě nejen zkazí, ale přímo zruší naši dovolenou. V létě tedy nechodíme nakupovat bez chladicí tašky s alufólii a tenkou polystyrenovou vrstvou.

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/, Coleman, Black&Decker