Do kuchyně je nedáváme už jen z praktického důvodu – neužili bychom je a navíc by tam zbytečně zabíraly místo. Existují však speciální krbová kamna, která využijeme i v kuchyni.

Vaříme na krbových kamnech

Bývalo to tak dříve běžné v každém domě či bytě, dnes už zůstávají klasické sporáky na pevná paliva, na nichž se vaří a současně se využívá teplo k vytápění místnosti, jen v některých vesnických domech. Nahrazují je moderní spotřebiče, a to především kvůli čistějšímu a méně náročnému provozu. Ovšem buchty pečené v troubě na dřevo či uhlí a pískající konvice na rozpálených kamnech mají pro mnohé z nás stále své kouzlo. Navíc, když vypadne proud, nejsme v takovém případě odsouzeni k chlebu s máslem a studenému mléku. Můžeme si i tak uvařit.

Pro sporák s troubou na tuhá paliva bychom se nejspíš v novostavbě či moderní rekonstrukci již nerozhodli. Vhodnou alternativou mohou být ale krbová kamna s varnými plotnami. Ta mají sama o sobě velkou účinnost, v kombinaci se sporákem můžeme proto levně a rychle vařit i vytápět současně.

V nabídce obchodů najdeme jak běžná krbová kamna bez trouby jen s varnými plotnami, tak i komfortní sporák obložený kachli s teplovodním výměníkem a troubou.

Tři v jednom Sporák s krbovými kamny není náročný na prostor, má rozměry zhruba 0,5 x 0,8 m, výkon až 9 kW a vytopí asi 150 m2 plochy. Ani na něm ale zřejmě nebudeme vařit denně. Když pomineme pracnost provozu, je třeba vzít v úvahu i dobu vaření, po niž je nutné v kamnech topit. V moderním domě s poměrně malými tepelnými ztrátami bychom asi měli brzo v kuchyni horko. V takovém případě je vhodné řešení rozvedení teplého vzduchu z kamen po celém domě. Ať tak či tak, sporák s krbovými kamny nám může ušetřit energii minimálně při ohřívání pokrmů, vaření nenáročných malých jídel nebo vody na kávu či čaj.

Dalším podobným spotřebičem, který ocení možná spíše gurmáni, je sporák s krbovými kamny, která mají litinovou varnou plotnu a navíc i smaltovanou troubu. V případě tohoto komfortního sporáku se nemusíme zříkat romantické atmosféry živého ohně, neboť poskytuje relativně velký průhled do topeniště. Nepřijdeme ani o výkonné vytápění celého domu. Kamna mají třístupňové spalování, teplovodní výměník a tepelný výkon až 8,5 kW. Sporák je obložen kachli nebo mastkem.

Je nasnadě, že při tomto vybavení budou kamna finančně náročnější než předchozí model. Lze ho však považovat za plnohodnotnou možnost vaření, pečení a vytápění v jednom, zejména v zimních měsících. Je také alternativou k lehkým kachlovým kamnům, jejichž postavení je technicky, časově i finančně náročnější.

V případě obou typů sporáků je třeba pro zajištění správné funkce i bezpečnosti provozu zvolit odpovídající konstrukci i parametry kouřovodu a také vhodné palivo. Obvykle to bývá dřevo a produkty z něj, případně rašelinové nebo uhelné brikety. Bližší specifikaci udává vždy výrobce v přiloženém popisu produktu.

-Dana D. Daňková- Foto: Turbo Krby, Saey, Vermont casting,http://www.profimedia.cz/