Z hlediska využití daných dispozic jsou jako ukládací prostory nejefektivnější výsuvné systémy, i proto našly v dnešních kuchyních své pevné místo. Jsou přehledné, dobře přístupné, praktické, snadno se obsluhují, pojmou velké množství předmětů, lze je upravit pro ukládání drobných i větších věcí, případně pro potraviny.

Plnovýsuvy stále ne všední

Přestože plnovýsuvy patří k velkým pomocníkům, díky nimž budeme mít větší přehled o obsahu jednotlivých zásuvek, stále nejsou v našich kuchyních samozřejmostí. Výsuvné systémy se nejčastěji stávají součástí nových kuchyní, lze jimi však vybavit i stávající linku a celkem jednoduše ji zrenovovat.

Výsuvné systémy dělíme na polo- a plnovýsuvy, nejoblíbenější jsou dnes již plnovýsuvy s takzvaným tichým dorazem – protože je lze zcela vysunout, jsou lépe přístupné i v zadní části a je možné do nich snáze složit vše, co potřebujeme. Tichý doraz, tedy integrované pístové dobržďování, které zajistí pomalé zavírání v koncové fázi, zajišťuje bezhlučný provoz. Základním prvkem výsuvných systémů jsou takzvané univerzální plnovýsuvy, které je možné montovat s čelem nebo bez čela, v druhém případě jsou vhodné pro montáž do modernizovaných nebo rekonstruovaných kuchyní, kde jsou skříňky vybaveny jen dvířky. Podle velikosti mohou být moderní zásuvky s plnovýsuvem dimenzovány až na 70 kg, při výběru bychom měli mít rozmyšleno, co do které z nich budeme ukládat, abychom co nejlépe využili celý prostor, a to nejen pokud jde o rozměry, ale i kvůli typu a rozmístění zarážek, protiskluzových podložek a podobně. Praktické je volit zásuvky s posuvnými nebo přestavitelnými zarážkami nebo přepážkami.

Potravinové skříně

Ukládání potravin je v každé funkční kuchyni přímo strategické místo. Musí být dostatečně prostorné, aby se potraviny daly přehledně uložit podle druhu a typu balení. Samostatná zděná spíž už dávno není samozřejmostí, dílem pro to, že na ni není místo ani podmínky, a také jsme si už zvykli na spížní skříně. Ovšem ne takové, v nichž je vždy nutno polovinu věcí přeskládat, abychom se dostali ke všemu, co je v nich uloženo. Naštěstí jsou dnes již k dispozici i pohodlné výsuvné spížní skříně různých rozměrů, v nichž je vše velmi přehledně uloženo, a také dobře přístupné. Výsuvné potravinové skříně jsou vybaveny masivními posuvnými mechanismy a stabilizačním horním vedením. Největší jsou dimenzovány na zatížení až 120 kg. Vybaveny bývají často drátěnými koši, v takovém případě je však třeba počítat s tím, že mohou mít menší nosnost, plně naložené se hůře obsluhují a nevýhodou může být i skutečnost, že drátěnými policemi propadnou všechny drobnosti a nečistoty do spodních partií. Původní drátěné police jsou proto stále častěji nahrazovány policemi s pevným dnem, mezi nejmodernější patří spížní skříně se střídavě výsuvnými policemi, které umožňují snazší manipulaci s uloženými potravinami, protože jsou lépe přístupné.

Užší a velmi úzké

V kuchyňských linkách na míru se čas od času nevyhneme velmi úzkému prostoru, který zbude mezi skříňkami. Vyplnit ho můžeme zabudováním několika poliček, pro jejich malou šířku je však nikdy nevyužijeme zcela. Vhodnějším řešením může být zabudování úzkého výsuvu, který umožní využít celý objem daného prostoru, a to buď s policemi, do nichž je možné poskládat poklice, plechy na pečení, případně ubrousky, filtry na kávu, pečicí papíry, nebo i čisticí prostředky, gumové rukavice, zásobníky na mikrotenové sáčky, pytle na odpadky a podobně. Úzký výsuv může ale také sestávat pouze z bočního nebo horního vedení a drátěné spirály na zavěšení utěrek, ručníku či chňapky.

Příště: Ukládací kuchyňské systémy II. – policové sloupy a řešení spodních rohových skříněk

-Dana D. Daňková- Foto: Alnus, Bulthaup, http://www.profimedia.cz/, EWE