Biopotraviny, mluví se o nich čím dál víc a v obchodech jsou také čím dál tím lépe k sehnání. Opatřit je k domácímu vaření není problém...

Ale je už dnes u nás možné vyjít si na nich pochutnat mimo domov - do restaurace. Biopotraviny v gastronomii ve světě zaznamenávají rychlý rozvoj - od fast food restaurací, kaváren, přes luxusní restaurace, hotelové restaurace, až po veřejné stravování v nemocnicích, školách, domech sociální péče a také v podnikových restauracích. U nás je jejich využívání v gastronomii zatím v úplných začátcích, i když už několik pražských restaurací používá biomaso, mléčné biovýrobky a biozeleninu. Pochutnat si zde můžete také na snídani v biokvalitě. Tyto potraviny se objevují především v lepších a zejména exkluzivních restauracích. Je to tím, že jejich šéfkuchaři jsou ze svých světových praxí a turné zvyklí používat ty nejkvalitnější suroviny, kterými bioprodukty bezesporu jsou.

Pokud jde o hotely, biopotraviny se zde nabízejí ve snídaňovém bufetu nebo jako suroviny při přípravě teplých a studených pokrmů. Málokdy je ale celé menu bio. Narazit se na ně dá ale i jinde, například asi všichni známe průkopníka v biogastronomii, což jsou restaurace firmy IKEA. Už v roce 2004 byl ve všech 34 pobočkách IKEA nabízen v biokvalitě pokrm dne a dětské menu. Ve stejném roce byly všechny restaurace certifikovány jako "bio". S novým konceptem v oblasti biopotravin se můžeme seznámit v síti Bio-cafes lucemburské firmy euro-cafe SA.

I fast foody pomalu získávají nový obsah - i když zejména u našich sousedů: například filozofie berlínského rychlého občerstvení Gorilla sleduje následujících 5 principů: ekologicky vzrostlé, čerstvě zhotovené, rychle připravené, lahodně chutnající a férově obchodované. Používají zde pouze bioprodukty.

Biopotraviny a veřejné stravování

Jen několik školních kuchyní u nás využívá při přípravě obědů a svačin pro děti bioprodukty. Teprve budoucnost by je měla přinést do školních jídelen a dalšího veřejného stravování v masovém měřítku.

Jak ukázala konference v Brně na jaře 2008 s názvem Biopotraviny ve veřejném stravování, je oblast bipotravin do budoucna obrovskou příležitostí pro české ekologické zemědělství - a je to právě veřejné stravování, které se stává v Evropě jedním z velmi perspektivních trhů pro biopotraviny. Mnoho vlád tuto skutečnost podporuje, zesiluje se ale také poptávka ze strany institucí vařit pro své zaměstnance z biopotravin.

Problém je, že na našem trhu zatím není biopotravin takový dostatek, aby mohly být v gastronomii využívány ve větším rozsahu. Zatímco domů si koupíme biomaso, kdy se nám zachce, biozeleninu nebo mléčné biopotraviny podle své chuti či potřeby, pro jejich široké uplatnění v gastronomii musí být vybudován celý dodavatelský řetězec, který ale doposud neexistuje. Kvalitní bioprodukty jsou k mání na farmách, ale je obtížné je dostat včas, v požadovaném množství, čerstvosti a kvalitě do restaurací. Poptávka se ale rozšiřuje.

Prezentaci biopotravin bude věnován náležitý prostor na X. mezinárodním veletrhu pro hotelnictví a gastronomii Horeca; budou zde představeny v rámci širší sekce Fair trade. Propojení gastronomických podniků a dodavatelů biopotravin je důležitým krokem k vytvoření dodavatelského řetězce, který tak chybí a který je pro úspěch bio v gastronomii nezbytný. Od 4. do 6. 11. se v pražském Veletržním paláci s trendy a možnostmi biopotravin tak lze podrobněji seznámit.

-ag-