Propojováním kuchyně s obytným prostorem vyvstal problém, jak tyto dvě původně oddělené funkce spojit, aniž by výsledek bil do očí. Jednou z možností, jak je elegantně i prakticky propojit, je pomocí kuchyňského ostrůvku.

Jejich začlenění do českých domácností kvitují nejen architekti, kteří díky jim mohou navrhovat zajímavá řešení, ale i uživatelé. Ostrůvek je totiž po všech stránkách praktickým prvkem.

Funkce na prvním místě

Nejjednodušším řešením je využívat ostrůvek k ukládání, přičemž jeho vnitřní část může být přístupná i ze všech stran, desku pak k běžné přípravě jídel. O něco složitější je varianta, kdy v ostrůvku zřídíme mycí a varné centrum. Tehdy totiž předem musíme vyřešit veškeré potřebné instalace (přivést vodu a plyn nebo elektřinu, zřídit odpad).Často se ostrůvek využívá také ke stolování. Buď poslouží část pracovní desky, pod kterou ovšem není úložný prostor, ale volné místo pro nohy, nebo je k dispozici barový pult. Takové řešení může v nevelkých prostorách dokonce nahradit i jídelní stůl.

Příjemná variabilnost

Kuchyňské ostrůvky najdeme jak v obdélníkovém, tak i čtvercovém provedení, někteří výrobci dokonce připravují i elipsovité, kruhové či oválné tvary. Ty jsou ovšem z hlediska ergonomie vhodné zejména do rozlehlých prostor, kde vynikne jejich tvar.

Ostrůvky mohou stát samostatně, anebo navazovat na sestavu, což jsou tzv. poloostrůvky. Podle velikosti místnosti pak můžeme zvolit jeden nebo oba prvky. Jejich úkolem je jasně vymezovat kuchyňskou část od jídelní nebo obytné, výhodou je zároveň zabránění přímému pohledu do kuchyně.

Proč ostrůvek:1. Rozšiřuje pracovní i úložné místo.2. Zamezuje přímému pohledu do kuchyně.3. Jednoznačně vymezuje kuchyňský prostor.4. Působí efektně.

Vnitřní vybavení

Výhodou ostrůvků je bohatý vnitřní prostor, který můžeme využít dle libosti. Od standardních skříněk či zásuvek až po jednoduché police. Vše se odvíjí od potřeb uživatelů. Do prostoru můžeme integrovat speciální nádoby na tříděný odpad. Zejména v prostorných kuchyních je praktická menší vestavěná lednice, do které ukládáme nápoje, případně potraviny.

Ostrůvek a spotřebiče

Vybudujeme-li v ostrůvku varné centrum, pak jedním z jeho nepostradatelných prvků je odsavač par. Nejprve je nutné připravit místo, kde bude instalovaný, tzn. zajistit přívodní elektrické kabely a část stropu, kde bude přístroj uchycen. Zařízení totiž váží 40 i více kilogramů, což by některé konstrukce nemusely udržet. Ostatní parametry přístroje vybíráme standardně, rozhodujeme se tedy mezi typem s odtahem spalin mimo místnost nebo typem s recirkulací. Zvolit můžeme i efektní, avšak finančně náročný teleskopický model, který se integruje do pracovní desky.

Standardně varnou zónu představuje varná deska, v poslední době se ostrůvek osazuje kombinací různých ploten. Patří sem například plynové hořáky, elektrické plotýnky s indukcí, deska ke grilování, zapuštěné fritézy, tepany ad.

Náš tip:Integrujete-li do ostrůvku mycí centrum, nezapomeňte na působivou dřezovou baterii. Efektní jsou modely s vysokým ramenem.

-zal-Foto: Abitera, Correct Interier, Bulthaup