A začalo se také rychle přemýšlet o šetření na všech "domácích" frontách - počínaje instalací úsporných žárovek, přes odložení nákupu spotřebičů a nábytku, až po rezignaci na koupi nového bydlení.

Na jaře se trh s byty hýbal, na konci roku skoro zamrzl. Jistou pokračující bezstarostnost prvního pololetí vystřídala na začátku podzimu výrazná změna. Rozlévající se hypoteční a následně finanční krize z USA naznačovala, že se budeme muset, a to i pokud jde o chod domácnosti, zastavit, zamyslet, přehodnotit priority, začít být ostražití, sledovat dění a myslet dopředu. Zájem o hypotéky šel dolů, ceny pronájmů v návaznosti na to naopak lehce nahoru.

Ne že by zájem o hypotéky klesl náhle. Prostě banky přitvrdily podmínky, zájemci ochladli nebo rezignovali a obrátili se v mnoha případech k nájemnímu bydlení. Trh s nemovitostmi zpomalil, kupoval jenom ten, kdo musel.

Kvalitnější materiály a úspornější spotřebiče

Pokud jde o trendy roku, jenom namátkou: sofistikované materiály si nacházely stále více cestu do našich kuchyní i dalších místností. Za všechny jmenujme třeba přírodní akrylátový kámen HIMACS®. Díky svým vlastnostem (jako je opracovatelnost, pevnost, odolnost, snadná údržba) už opustil kuchyni a zabydlel se i ve všech dalších místnostech bytu - jeho charakter jej totiž přímo předurčuje ke spojení s designem, který mu nabízí nové možnosti vyjádření a využití v mnoha podobách.

Pokračoval také dále rozmach úsporných a ještě úspornějších spotřebičů, takže bylo nutno začít rozlišovat na A+, AA... O kus dále se posunula i kvalita oken, jak plastových, tak dřevěných. Totéž platí o podlahovinách. V interiéru jako celku se více začaly kombinovat materiály.

Úspornost - hlavní téma domácnosti

A co bude dále? Velkým tématem roku bude bezpochyby šetření, úspora všech energií, ekonomické myšlení. Budeme uvažovat, jak nejen co přiškrtit, ale co vůbec omezit, zrušit, co si odpustit. Šetření bude zřejmě pokračovat: topení, osvětlení, ohřev vody - to jsou oblasti, kde je možné redukovat výdaje. Leckdo si pořídí druhé topení; k plynu či elektřině tak přibudou kvalitní krbová kamna s dokonalým dvoustupňovým spalováním a pokud možno také výměníkem. A pokud se u kamen ještě zvolí zadní odtah, lze využít tepla i k vaření a ohřívání vody na plotýnce. Nabídka všech typů krbových kamen i moderních sporáků se rozšiřuje, takže ten správný typ na míru se dá vybrat opravdu do každého interiéru.

Kuchyňské úspory

Opravdu musíte pořád mít ten starý obrovský mrazák? Běží pořád naplno, ale je vůbec plný potravin? Mnoho takových přístrojů je reliktem z doby těsně po roce 1989, kdy se všechno začalo mrazit ve velkém. A jako takové mají už tedy své odslouženo, jejich energetická náročnost je vysoká. Lednička a mrazák by měly odpovídat našim nakupovacím obyčejům, nikoliv naopak. Vyrážet na nákup s tím, že je třeba "zaplnit mrazák", jako správný postup označit opravdu nelze. Pokud ovšem kupujeme jednou za čas na statku maso ve velkém, je mrazák namístě. Ale měl by být nový, s nízkou spotřebou, možná stačí šuplíková mraznička ve spojení s ledničkou. Jinak hrozí, že co ušetříte na ceně masa, zaplatíte na elektřině.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Philips, www.polytradece.cz