Při plánování kuchyně se můžeme dopustit hříchů, jejichž neblahé účinky pocítíme na vlastní kůži až po zabydlení - a to už je příliš pozdě na jakékoli změny. Proto přinášíme několik zásadních chyb, které se občas objevují dokonce i v typových projektech.

Hřích 1: Přístup do kuchyně pouze průchodem jinými místnostmi

Kuchyně by měla být přístupná dveřmi přímo ze vstupních prostor, chodby či haly rodinného domku. Tento požadavek má logické odůvodnění ve zkrácení cesty s plnými nákupními taškami, rodinným balením mléka či nápojů od vchodu k lednici. Ideálním řešením problému je umístění průchozí spíže mezi garáž a kuchyni. Někteří autoři typových domků jsou však povzneseni nad tak nízkou záležitost hmotného světa, jakou je pravidelné stravování všech členů rodiny, a hospodyňku s taškami škodolibě a rafinovaně dispozicí prohání.

Hřích 2: Porušená vazba kuchyně na jídelnu

Mnoho typových domů nerespektuje současný trend vzájemného propojování obytných zón - kuchyně, jídelny a obývacího pokoje - do společného obytného prostoru, a kuchyni naopak zcela izoluje. Stavebně oddělená kuchyně je v lepším případě s jídelnou propojena obyčejnými plnými otvíravými dveřmi, v tom horším není propojena ani podávacím okénkem. Hospodyňce - stejně jako kdysi rodinné služce - nezbývá, nežli naložit několik porcí na podnos a doklopýtat do obývacího pokoje. Velikost těchto oddělených kuchyní totiž zpravidla plnohodnotné stravování celé rodiny vylučuje.

Hřích 3: WC přístupné z kuchyně

Poměrně problematickou zůstává přímá vazba místnosti WC na obytnou místnost, v horším případě kuchyni. Pokud nám nestačí doporučení českých norem, měl by nás zachránit alespoň vlastní zdravý rozum, máme-li jaký. Záchod lze od kuchyně nebo obytného prostoru prakticky oddělit předsíňkou s umývátkem, která zastane funkci hygienického filtru. Můžeme do ní umístit i sprchu a využít ji jako "malou" přízemní koupelnu s průchodem na WC.

Hřích 4: Nezařiditelná kuchyně

Místnost kuchyně - varného centra celého domu by samozřejmě měla umožňovat instalaci funkční a plnohodnotné kuchyňské linky. Základními stavebními kameny kuchyňské linky pro připomenutí jsou: spížní skříň, lednice, dřez, sporák s pečicí troubou a pracovní plocha široká min. 90 cm. Jednoduchým součtem všech nepostradatelných základních funkčních ploch a spotřebičů docházíme k celkové minimální délce přímé kuchyňské linky - 330 cm (rohové části nejsou plnohodnotně využitelné). Typové domky však často zařízení ani touto minimální sestavou neumožňují. A co na to náročnější hospodyňka snící o pečicí a mikrovlnné troubě ve výšce očí, pracovní ploše délky 120 cm, barovém pultu či ostrůvkově řešené kuchyni? Pokud si své požadavky začne ujasňovat s tužkou v ruce až v kuchyni zkolaudovaného typového domu, může být pozdě a se slzami v očích pak zjistí, že v kuchyni nemá prostor ani pro spížní skříň.

Vybavení kuchyně souvislou kuchyňskou linkou často brání osazení francouzských oken do fasády, dveří a otvorů ve vnitřních zdech. V místnosti nám pak nezbývá žádná souvislá zeď, ke které bychom mohli linku osadit. Instalaci praktické kuchyňské linky často zbytečně brání dveře ústící do místnosti, jejíž vazba s kuchyní nemá praktické opodstatnění.

Hřích 5: Nebezpečné otevírání dveří

Dveře do kuchyně a spíže, stejně jako dveře v celém domě, by se měly otevírat logicky a bezpečně. To prakticky znamená jejich osazení a otevírání způsobem, při kterém nemůže dojít ke zranění. Samozřejmostí je eliminace vzájemného křížení křídel dveří umístěných "přes roh". Obzvláště v kuchyni, kde se často manipuluje s velkými nádobami, horkým jídlem, omastkem nebo vařící vodou, může mít tato základní a školácká dispoziční chyba nedozírné následky.

Hřích 6: Spíž přístupná z haly

Pokud jsme rozhodnuti vybavit svou kuchyni samostatným chladným skladem na potraviny neboli spíží, prioritním požadavkem bude její snadná dostupnost. Jak už sama funkce místnosti napovídá, měla by být přístupná právě z kuchyně a nikoliv z jiných místností či prostor domu. Komu by se chtělo s každou marmeládou přecházet přes celou halu nebo obývací pokoj a k tomu všemu otevírat další dvoje dveře navíc? V mnoha typových projektech jsou však spíže přístupné z chodby, vstupní haly nebo předsíně, a komplikují tak hospodyňce zbytečně život.

Hřích 7: Příliš malá spíž

Rodinná rada řekla spíži své ANO, neměla by však zapomínat, že by se jí tato volba měla vyplatit. Spíž nám musí na konkrétním prostoru umožnit účelné uložení většího množství potravin než spížní skříň zabudovaná do kuchyňské linky. Návdavkem k efektivně využitému prostoru nám spíž ještě poskytuje chlad místnosti orientované ideálně k severní fasádě. To se nám však těžko podaří v doslova miniaturních spížích typových domů, kam se některým korpulentnějším z nás nepodaří ani vstoupit, natož pak vybavit místnost regálovým systémem. Při ploše spíže často pod jeden metr čtvereční s dveřmi v šikmé stěně by bylo zajisté vhodnější nahradit ji spížní skříní v rámci kuchyňské linky, a nekomplikovat tak půdorys a následně i zařiditelnost celé kuchyně. Spížní skříň pořídíme pravděpodobně levněji než vyzděnou příčku s omítkou, malbou a osazenými dřevěnými dveřmi, další výhodou nábytku je jeho mobilita. Se spížní skříní získáme větší prostorový komfort při pohybu s potravinami oproti spíži, kde bychom na minimální ploše měli problémy se otočit a s plnýma rukama doslova "vycouvat". Obecně bychom se u malých spíží měli vyhnout dveřím otvíravým dovnitř místnosti, kde zabírají většinu plochy.

Hřích 8: Spíž v centru dispozice

Občas se mezi typovými domy objeví projekt, který spíž umístí do samého srdce rodinného domu. Spíž s ambicemi nejchladnější místnosti v domě je zde rovnoměrně a spolehlivě ohřívána ze všech čtyř stran. Kromě toho zabírá nejcennější metry čtvereční domu, které by měly patřit bar-pultu obytné kuchyně, oboustrannému krbu nebo třeba krásnému vyřezávanému jídelnímu stolu.

-Ing. arch. Veronika Haroldová, Dům a zahrada 7/2003-