U jídelního stolu se schází celá rodina při jídle, při slavnostních setkáních, ale rádi zde posedí třeba i přátelé při hovoru s hostiteli, zatímco ti připravují občerstvení. Velikost jídelního stolu prozradí i rodinné vztahy a množství přátel. Je nutné vybírat stoly kvalitní z hlediska řemeslného zpracování i estetických kvalit.

Stůl jako jistota

Prvotním parametrem při výběru jídelního stolu je obvyklý počet osob, které se u něj budou scházet, a pak prostor, který by měl mít k dispozici každý stolovník. Důležité je i to, zda se čas od času bude scházet i širší rodina. Rozmyslet je také třeba to, jestli zvolíme stůl jako na zámku, to znamená veliký a dominantní, nebo menší, který je možno v případě nutnosti rozšířit. Každopádně je vhodné dodržovat určitá doporučení k uspořádání míst u stolu a k ergonomii. Ergonomická pravidla stanoví minimální šířku místa u stolu pro jednu osobu minimálně 45 cm, což opravdu není mnoho. Optimální je pak již pohodlnějších 60 cm. Hloubka stolu do středu by měla být taková, aby tam osoba, která u něj sedí, pohodlně dosáhla, to znamená asi 80 cm.

Odpovídající rozměr obdélníkového stolu pro dvě osoby by měl mít minimálně 45, ale lépe 60 x 160 cm. Čtvercový stůl pro dva strávníky pak 80 x 80 cm, větší stoly se odvozují z násobků těchto rozměrů. Deska jídelního stolu by měla být pro průměrně vzrostlé strávníky asi 30 cm nad sedákem židle a současně asi 75 až 80 cm nad zemí. Vysocí nebo příliš malí lidé si mohou výšku stolu nechat upravit.

Originál každým coulem

Rozměry jídelního stolu však musíme přizpůsobit velikosti místnosti, kde bude stát. To znamená dnes nejčastěji v kuchyni či jídelně. Pokud máme malý byt a běžná velikost stolu neodpovídá našim požadavkům, můžeme zvolit rozkládací stůl. Naopak v případě, že se doma nestravujeme pravidelně nebo často, stačí do kuchyně podlouhlý a úzký barový nebo snídaňový pult, obvykle přisazený ke kuchyňské lince. Nejčastějším tvarem stolní desky je obdélník nebo čtverec. V dostatečně velkém prostoru působí útulně stoly kruhové či oválné, ty však musí být ve srovnání s hranatými stoly o něco větší. Stůl je také estetickým doplňkem interiéru. Stále oblíbenější jsou proto atypické tvary desky i nové materiály, například nepravidelný tvar či tvar kapky nebo vlny. Pokud jde o materiály, vedle masivu či dýhovaných desek je oblíbené tvrzené lesklé nebo pískované sklo, leštěná či požárovaná žula, kov, případně jejich kombinace. U některých z těchto materiálů je však třeba brát v potaz také údržbu, která může být náročnější, a ne každému jsou příjemné na dotek. Deska stolu může být také různě zdobená - s prořezanými obrazci, broušená, rytá a podobně. Velmi efektně působí podsvícení. Základním materiálem však bylo a stále je dřevo - příjemné na dotek a krásné na pohled, které se dobře opracovává a lze ho různě povrchově upravovat. Tyto typy stolů necháváme zpravidla bez dekoračních textilií, jestliže však používáme ubrusy, vybereme stůl s jednoduchou hladkou deskou z levnějšího materiálu, který se dobře udržuje.

S nohama na zemi

Aby bylo posezení či stolování opravdu příjemné, měl by být stůl také stabilní. Stabilitu ve vodorovné poloze zajišťuje takzvaný lub. U tradičních stolů dřevěný trámek spojující nohy těsně pod stolní deskou. U moderních stolů z kovu, skla či kamene není lub buď vůbec, nebo ho nahrazují ocelová lanka a podobně. Stabilita závisí také na uspořádání nohou. U stolu se čtyřmi nohami ovlivňuje často komfort při stolování jejich rozmístění. Aby byl prostor pro posezení co největší, jsou často nohy posunuty až na okraj desky do rohů. Praktičtější jsou v tomto ohledu dvě nohy uprostřed stolu, bývají mohutnější a někdy také svázány trnožem. Na rozmístění židlí u stolu nemají vliv. Podobné je to u stolů s jednou nohou, tu mívají modely oválného nebo kulatého tvaru.

Na pohodlí stolování má kromě dalších atributů vliv také umístění stolu a židlí. Menší čtvercový stůl se dvěma nebo třemi židlemi, případně obdélné stoly klasické velikosti je možné umístit jednou stranou ke zdi nebo předělu mezi kuchyní a jídelnou, naproti tomu historickým masivním, rozložitým, nebo naopak netradičním stolům z moderních materiálů dá vyniknout umístění uprostřed místnosti jako dominantní součásti mobiliáře.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz