Tím mohou být kromě jiného také zvyky, kterými se řídíme v běžném životě. Mezi ně patří například i zásady správného stolování.

Každému, co jeho jest

Stolování mělo vždy důležité místo v životě lidí. Kvalita a estetická hodnota použitého mobiliáře stála obvykle až na druhém místě. Prvořadé bylo, pro jakou příležitost bylo prostíráno, zda mělo jít o slavnostní tabuli, či oběd nebo večeři v úzkém rodinném kruhu. Stůl a židle symbolizovaly vždy soudržnost a sounáležitost, důvod sejít se, případně prodiskutovat události uplynulého dne a plány pro další dny. Společné stolování se v dnešním rychlém tempu často vytrácí. Snídáme postupně tak, jak odcházíme do školy či do zaměstnání, děti obědvají ve škole a my v restauraci, závodní jídelně, ale často také vůbec. Večeři pak odbudeme v obývacím pokoji v křesle u zpráv. Společné stolování bychom však měli hájit a zachovávat. Chvilky u jídla nám dávají příležitost alespoň jednou za den spolu pobýt.

Samozřejmě, že stůl nebývá vždy slavnostně vyzdoben. Jeho úprava závisí na tom, k jaké příležitosti se sejdeme, kolik bude stolovníků a podle toho uspořádáme místa u stolu a prostřeme. Jídlo také nemusí být obřad, v určitých případech je možné stolování zjednodušit. Zásadou číslo jedna by měl být čistý stůl, ubrus či prostírání bez drobinek či stop po jiných jídlech a hezké nádobí. Dbát bychom také měli na úpravu jídla na talíři, a to i v případě, že máme právě studenou večeři. Salám z papíru u kuchyňské linky není to pravé ořechové, a to ani tehdy, když tam budou stát pěkně pospolu všichni členové rodiny. Stejně jako držení příboru a lžíce by měla být samozřejmostí i hygiena rukou. Ke stolu nikdy neusedáme s neumytýma rukama, i když jsme doma. Ruce si umyjeme vždy. Na jídlo bychom si také měli udělat čas – spěch či dokonce řešení sporů či zásadních problémů u stolu se časem může projevit na našem zdraví.

Ubrusy a prostírání

Pro prostření nemusíme vždy použít ubrus. Existuje mnoho rozličných textilií vhodných na praktické použití u stolu i na jeho výzdobu. Ubrusy jsou však stále nejrozšířenější, všechny ostatní naprony, ubrousky a další drobné součásti slouží spíše jako doplňky. Pro všední dny volíme pokrývky vzorované nebo v pestrých i jemných barvách, na nichž se ztratí nějaký ten flíček. Abychom je nemuseli měnit příliš často, pořídíme si k nim dvě sady prostírání, které můžeme střídat. To by mělo ladit s ubrusem nebo být ve vhodném kontrastu.

Klasikou pro slavnostní události je jistě hladký ubrus z kvalitního materiálu, například damaškový, krajkový nebo vyšívaný, případně ubrus určený pro konkrétní příležitosti, například s vánočními či velikonočními motivy a podobně. Takové ubrusy se často dědí a ceníme si jich pro citovou i estetickou hodnotu, jejich použití umocňuje slavnostní atmosféru daného okamžiku.

Nepostradatelným doplňkem jsou ubrousky. Pro sváteční stůl používáme výhradně textilní, opět sladěné s ubrusem a prostíráním. Klasickým rozměrem je 40 x 40 nebo 50 x 50 cm a na stole nebo na talíři se skládají do různých tvarů. Při jídle je stolovníci mají na kolenou. Stále oblíbenější jsou vrstvené ubrusy. Celek tvoří dva kusy látky, které jsou v kontrastu nebo se doplňují – tmavý a světlý, výrazně vzorovaný a průsvitný, jednobarevný s prostřihy nebo háčkovaný, z pevnější tkaniny a přes něj lehký mušelínový a podobně. Ubrusy mohou být stejně velké nebo velký a menší, přes spodní může být položen pouze úzký pruh textilie.

Ani pro běžné použití bychom neměli volit plastové ubrusy, a to i přes jejich praktičnost a na první pohled celkem hezký vzhled. V případě, že máme děti, a udržení látkového ubrusu v čistotě je nadlidský úkol, můžeme zvolit stolní desku z masivního dřeva ošetřeného tvrdým lakem či lněným olejem. V mnoha případech stačí nechat udělat novou desku na starší podstavec.

Výzdoba a doplňky

Nedílnou součástí stolování je také výzdoba stolu. Během týdne stačí na stole svícínek, květina, rozházené oblázky, oříšky, lístky růží a podobně, pokud to prostor na stole dovolí, mohou to být i suché květiny či vazby z přírodních materiálů. Pro sváteční příležitosti by už výzdoba měla být výraznější. Dbáme však na velikost, nesmí bránit pohodlnému stolování ani výhledu na ostatní osoby u stolu. Pro Velikonoce nebo Vánoce využijeme samozřejmě hlavní atributy těchto svátků, pro jakoukoli příležitost je možné volit svíčky, stuhy, kámen, kov a podobně.

-Dana D. Daňková-Foto: Stone Bridge