Vestavěný kávovar je náročný, nápadný a kvalitní kuchyňský prvek. Svědčí o tom i jeho cena. Není to nic levného vzhledem k tomu, že přístroj vyrábí „pouze“ kávu, říkáme si při pohledu na ceny. Ty se pohybují kolem 40.000 korun. Existují i kávovary stojící zhruba 25.000 Kč a potom rovněž vestavěné poloautomatické v ceně i pod 10.000 korun. Protože nejsou plně automatizované, některé úkony budeme muset dělat mechanicky.

A ještě jedno srovnání - nejlevnější vestavěné espresovary v cenách kolem 23.000 korun stojí asi tak stejně, jako nejdražší volně stojící espresovary. Takže když to shrneme - je cena mezi 30 a 40 tisíci korun vysoká na přístroj, který vám uvaří "jenom" kávu? Jaké nabízí další benefity, čím si tuto cenu vlastně zaslouží, proč bychom tuto částku měli vydat?

Úplně jiná káva

Zakoupíme-li si vestavěné espreso, budeme mít na hodně dlouho postaráno o výbornou kávu. Kvalita kávy vařená v naší domácnosti stoupne o desítky až stovky procent, řečeno s nadsázkou - ale nebude to daleko od pravdy, pokud vaříme doposud překapávanou kávu bez chuti a zápachu nebo se soustředíme na turka či na kávu instantní, nad kterou znalci leda ohrnou nos. Rozdíl v úrovni nápoje tedy bude zcela zásadní. Ruku v ruce s tím jde i vysoce standardní, stálá a nekolísavá kvalita nápoje. Káva se pokaždé dokonale povede.

Náročný designový prvek

Získáme velmi zajímavý doplněk do kuchyně. Do kovu nebo elegantního exotického dřeva zasazený přístroj je symbolem domácího komfortu, kvality i chvílí relaxace. Espresa jsou vyrobena z vysoce kvalitních, ušlechtilých kovů a dalších materiálů a mají výjimečný design - dokonce si můžeme vybírat mezi techno a retro stylem.

Rychlá a pohodlná příprava

Zakoupením vestavěného automatizovaného espresovaru si zajistíme dokonalé pohodlí a rychlost při přípravě kávy. Není divu, protože jsou to nejdokonalejší domácí přístroje na přípravu kávy pod tlakem. Je to propracovaný, plně automatizovaný výrobek, který vám rychle připraví nejen vynikající espreso, latte macchiato nebo capuccino – ale také dobrý čaj.

Podívejme se tedy na to, co vlastně dělá vysokou cenu vestavěného kávovaru, abychom si mohli odpovědět na úvodní otázku, co nám tento přístroj za tu cenu všechno nabízí. Kávovar je především automatizovaný - nemusíme dělat skoro nic. Udělá vše za nás a dokonale. Je tady automatické mletí, odměřování a stlačování kávy uvnitř přístroje, a nechybí ani automatické čištění. Dále má na cenu vliv množství různých funkcí, počet programů a také bohaté příslušenství. Platíme tedy za výborný nápoj a své pohodlí - kávu připravíme téměř bez práce.

Výkon vestavěného espresa činí většinou kolem 1300 až 1500 W, termoblok (čerpadlo) vyvíjí potřebný tlak 15-19 bar. Základní funkcí u všech typů je funkce napěnění mléka a horká voda. Zabudovaný je kávomlýnek se zásobníkem na kávová zrna. Espresa mají integrovány automatizované programy na čištění (např. funkce "single portion cleaning") a také na odvápnění svého vnitřku. Protože proces čištění je u espres velmi důležitý, některé přístroje mají navíc i dodatečné proplachovací programy.

U kávovaru můžeme nastavit výšku trysek, ze kterých teče nápoj - zvolit si lze zhruba šest velikostí porce kávy. Nastavit můžeme automaticky i teplotu kávy (rozmezí asi 3°C), teplotu vody (4°C) a také stupeň jemnosti mletí kávových zrn.

Nechybí zde ani časová předvolba, nastavení (funkce stand-by) a dialogový displej až v osmi jazycích.

Espresovar proto osloví zejména lidi, kteří chtějí do své kuchyně investovat, kteří touží po jejím dokonalém technickém uspořádání. Našetří si na ně ale také kávoví milovníci, znalci a nadšenci - všichni, kdo vysoce kvalitní kávu opravdu milují a dokážou opravdu ocenit její kvalitu, vůni a chuť.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Whirlpool, Fagor, Electrolux