Někdo nechce zůstat bez televize, protože jednoduše denně dlouho vyváří (hodiny a hodiny stojí v kuchyni a vyváří omáčky, polévky a masíčka...). Taková pečlivá kuchařka nechce přijít o svůj oblíbený pořad, třeba právě ten o vaření, anebo chce relaxovat při televize v kuchyniseriálu. Jiný kuchař i při kratší přípravě jídla zase nechce zmeškat zprávy a být odtržen od všeho dění.

Ale pravda je, že leckdo má už množství informací valících se na něj celý den a večer dost. Chce mít při vaření klid a pokoj, do kuchyně si pustí jenom klidnou hudbu. A navíc, po pravdě řečeno - podle názorů mnohých odborníků by se jídlo v klidu mělo nejen konzumovat, ale i připravovat.

Je fakt, že sledování televize při vaření, stejně jako při jakékoliv jiné činnosti, ruší. Pokud právě děláme něco, na co je nutné se soustředit. Dejme tomu, že právě pracujeme s elektřinou, a té je v dnešní kuchyni dost a dost. Nebylo by přitom nejlepší neodtrhnout oči od obrazovky, zatímco se nám něco přimotá do mixéru.

Nezapomínejme, že kuchyně je místnost číslo jedna v počtu domácích úrazů. A kdoví - třeba je za tím v mnoha případech právě televize v bezprostřední blízkosti kuchaře či kuchařky. Jsou prostě činnosti (jako práce s elektrickým nožem nebo kráječem), při televize v kuchynikterých neškodí, když je pečlivě sledujeme - zatímco jsou jiné práce (jako zadělávání těsta), při kterých směle můžeme sledovat film. Pokud si ale už jednou televizi do kuchyně vpustíme, asi málokdy potom v sobě najdeme sílu ji nechat vypnutou.

Kde končí a začíná kuchyně?

Otázkou ovšem dneska je, co je to vůbec kuchyně. Kam až dnes v tak obvyklém otevřeném a propojeném obytném prostoru zasahuje? Tam, kde se vaří - to je individuální, o tom jsme právě mluvili. Dále místo, kde se stoluje - a tam by opravdu televize být neměla. Zejména děti by měly jíst zásadně mimo dosah obrazovky a při vypnuté televizi, nemá být ani slyšet - má být klid. Nezapomínejme na studii, kdy televize v kuchynibatolata, která si jenom hrála při zapnuté televizi, kterou nesledovala, byla neklidnější a agresivnější. Navíc jíme-li při zapnuté televizi, sníme daleko větší porce, což není ideální pro udržení si štíhlé linie.

A konečně - dáme televizi tam, kde se po jídle odpočívá a pije káva? Proč ne? V takovémto uspořádání se jeví jako ideální "podtelevizní" točna, plochá otočná deska, která dovoluje otočit televizním monitorem o 360°. Položit ji bude ale nutné na nějakou vyšší skříňku, aby všichni zúčastnění dohlédli. Pro "soukromé" sledování televize kuchařkou či kuchařem se umisťuje malá obrazovka nejjednodušeji do rohu na sloup či polici do kuchyňské sestavy. Tady prostě jako by televize vystřídala masivní bednu rádia, které nechybělo kdysi v žádné kuchyni. Při televizní nenasytnosti lze po stěnách kuchyňského pracoviště i jídelny na strategická místa rozmístit ploché televizní monitory.

vestavná televizeTelevize jako součást spotřebiče

A nakonec - i když vůbec nic nevymyslíme a žádné řešení se nám nebude líbit a vyhovovat, není důvod zoufat. Pokud právě kupujeme novou nákladnější kuchyni, nemusíme se bát - bez televize zřejmě nezůstaneme. Mnozí výrobci spotřebičů a kuchyňského nábytku samozřejmě nezapomínají na televizní fanoušky a nenechávají je v kuchyni při práci osamocené mimo dosah magické obrazovky. Televize je tak zabudována v nových generacích ledniček, nábytkových modulů, pečicích stěn i celých kompaktních sestav kuchyňského nábytku.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Electrolux