Kuchyňské rovnoramenné váhy jsou součástí kuchyně leda jako dobový okrasný předmět. Stejně tak váhy z 50. - 60. let 20. Retro kuchyňská váhastoletí, obdélníková hliníková mísa a před ní dlouhá kovová stupnice s dvěma posuvnými závažími - větším a menším dekagramovým. V 70. letech přišly váhy nástěnné plastové, mezi kterými vynikala barevná váha Gorenje. A pak později už se s vahami roztrhl pytel, přicházely a objevovaly se různé váhy miskové, visací a konečně bez ručiček a mechanických ukazatelů - váhy digitální. A těm patří budoucnost.

Na čem dnes vážíme

Při letmém pohledu na fotografie kuchyňských interiérů nedávné doby se dá říci, že jsou to právě váhy, které nejsou na první pohled příliš vidět, byly nenápadné, ryze funkční a nevyčnívaly. Stále visely nenápadně na zdi nebo stojí kdesi vzadu na pultě. S postupem času a každou designově vyvedenější vahou se však tento kousek kuchyňského zařízení dere do popředí a chce být vidět. A vypadají tak, že je čím se chlubit. Kombinace kovů, tvrzeného skla, ušlechtilých plastů - to se uplatňuje na kuchyňských vahách stojacích, visacích, digitálních i mechanických, dvoumiskových i Závěsná kuchyňská váhajednomiskových.

A dokonalé jsou ploché elektronické vestavěné váhy.

Stálá klasika - váha na zdi

Závěsné váhy jsou stále zřejmě nejběžnější kuchyňské váhy. A z hlediska šetření místa také určitě nejpraktičtější. Na stěně nezabírají téměř žádné místo, v "pohotovostním režimu" jsou ploché, sklopené ke stěně. Miska se po vyjmutí pohodlně umyje v myčce. Můžeme si je vybírat v mnoha barvách i kombinacích materiálů. Bývají také z průsvitného plastu, i s kovovými prvky.

Elektronická vestavěná váha

Vestavná kuchyňská váhaJe elegantní i nenápadná. Jediné jí schází - protože je vestavěná, trůní pořád na jednom místě a nemůžeme si ji přenést. Do pracovní desky čistě zapuštěné elektronické váhy váží většinou do 5 kg (nosnost), přičemž přesnost vážení mají v rozpětí dvou gramů. Vyznačují se funkcí dovažování, automaticky se vypínají, u některých je možnost přepínání jednotek - můžeme tak vážit třeba v librách.

Přesné digitální váhy

Všeobecná digitalizace poznamenala i kuchyňské váhy. Na trhu je mnoho typů mobilních vah digitálních, jejichž tvary se pořád obměňují. Displej bývá umístěn na podstavci pod snímatelnou miskou. Tento typ váhy je praktický, mívá LCD dotykový displej. Na digitálních vahách dosáhneme velké přesnosti - garance většinou uvádí do jednoho kilogramu vážení po jednom gramu, do Digitální kuchyňská váhadvou kilogramů po dvou gramech.

Staré váhy funkční i krásné

Vlna retro zasáhla i kuchyňské vážení, a tak se na viditelné a čestné místo na kuchyňské linky nebo stoly opět vracejí prastaré bytelné kovové váhy dvojmiskové. A třeba i s originálními dřevěnými krabicemi plnými závažíček, přičemž závaží větší - půlkilová a kilová - leží vedle a dotvářejí atmosféru. Těchto původních vah se ale mnoho nedochovalo, a tak výrobci přišli celkem s podařenými a vkusnými replikami. Jednou z nejdražších vah dneška je černá nebo lahvově zelená litinová s dvěma měděnými miskami. Vypadá krásně a je jedinečným solitérem v interiéru.

-ag-Foto: www.profimedia.cz