Hostitele či hostitelku sice nikdo na veřejnosti nepomluví, když nebude vše, jak praví etiketa, nicméně určité zásady, které prověřil čas, činí stolování přehledným a současně i harmonickým.

Barvy, tvary a paní Móda

Moderní současnost se vyznačuje tím, že paní Móda neklade žádné požadavky na to, jak se máme oblékat, jak mají vypadat naše příbytky, stejně tak nediktuje vzory a tvary talířů či sklenek, které používáme, ani jejich velikosti či barevnost. Jednotlivé kusy nebo celé soupravy si dnes můžeme vybírat podle stylu, designu, barevného ladění i ceny. Obchody nabízí nádobí v historizujícím, ultramoderním, ale i naprosto jednoduchém stylu.

V kuchyni by neměla chybět takzvaná snídaňová sada – to znamená pestřejší, často tvarem i vzorováním neobvyklé nádobí. Dále hluboké a mělké talíře a dezertní talířky pro běžný oběd či večeři. Pokud jde o barevnost, nikdy nic nepokazíme bílou, díky níž lze v kombinaci s jinými barvami vykouzlit slavnostní i piknikovou sadu nebo třeba sestavu ryze dětskou. Čistě bílé nádobí lze použít i pro slavnostní příležitosti, už proto, že v těchto případech se vzory neužívají vůbec, a pokud ano, pak jsou velmi decentní. Jestliže chystáme posezení s přáteli, nemusíme se bát ani naprosto netradiční tabule. Svůj styl má i skladba „co dům dal“, tedy nádobí po babičce, z něhož zbylo pár kousků, zajímavé exempláře sklenek či hrnků z výprodeje po jednom kuse, různorodé tvary i vzory, které dodávají celku útulnost.

Sváteční, či všednodenní servis

Stolování si můžeme zpříjemnit kvalitním a stylovým nádobím, k němuž sladíme ubrusy a prostírání. Pro slavnostní příležitosti bychom měli mít takzvaný sváteční servis, někdy se toto nádobí dědí po babičce nebo ho vyvolenému členu rodiny odkáže bohatá teta, mnohem častěji si ho však musíme opatřit sami. Takovou soupravu však používáme pro velké rodinné sešlosti, narozeninové oslavy či Vánoce a podobně.

Sváteční servisy se prodávají v základních sadách pro šest osob, vždy by však měly obsahovat polévkový talíř, mělký velký talíř, větší a menší dezertní talířek, moka a čajový šálek s podšálkem, větší servírovací talíř a kompotovou misku. Součástí některých servisů mohou být i polévková mísa, omáčník, čajová konvice, servírovací jednoduché i stupňovité tácy a podobně. Pro denní používáni si pořídíme soupravu méně okázalou s menším počtem druhů nádobí. Obvykle ho kupujeme podle počtu členů domácnosti. Vždy bychom ale měli dbát na kvalitu – ať už jde o keramiku nebo porcelán, styl však může být neformální až hravý.

Pokud jde o sklenky, měly by na stole být pouze ty, které budeme během stolování potřebovat. Zvláštní sklenky bychom měli mít na vodu nebo pivo, víno, sekt a aperitiv. Ke slavnostním příležitostem by měly být nejlépe jednotlivé typy jednoho druhu, neformální příležitosti skýtají možnost projevit svou fantazii.

Příbory pouze kvalitní

Při prostírání jakékoli tabule nesmíme opomíjet příbory. A nejde jen o estetickou stránku, ale i o kvalitu, neboť s nimi máme nejužší kontakt – držíme je v ruce, krájíme jimi jednotlivá sousta, vkládáme je do úst. I když tvoří domácnost třeba jen dva lidé, měla by být k dispozici jedna kompletní sada příborů pro šest osob – tedy lžíce na polévku, vidlička, nůž, dezertní a moka lžička. Je možné ji doplnit o příbor na ryby, dezert, ovoce či zmrzlinu podle konkrétních potřeb. Příbory by měly být z kvalitní nerezové oceli, které jsou zdravotně nezávadné a nereagují s žádnými složkami potravin. Jestliže uvažujeme o příborech s dřevěnou či plastovou rukojetí, věnujeme také pozornost nasazení rukojeti na příbor. V místě napojení se totiž mohou zachytávat nečistoty, mělo by tedy být tak vysoko, aby nepřicházelo do styku s pokrmem nebo nápojem. Ke slavnostním příležitostem tyto příbory ale neprostíráme.

Tipy na závěr:

  • Při prostírání je základem velký talíř na hlavní chod a na něm hluboký polévkový talíř
  • Talířek na dezert se pokládá vedle levé ruky
  • Pokud podáváme předkrm, odebereme nejprve hluboké talíře a místo nich dáme talířek s předkrmem
  • Nad čepelí nože má své místo nápojové sklo k hlavnímu chodu. Ostatní sklenky stavíme vpravo, nad dezertní příbor
  • Větší talíř je určen pro hlavní jídlo, menší talíře užíváme na saláty, dezerty, pečivo nebo k odkládání
  • Velký příbor, tedy lžíce, vidlička a nůž jsou určeny pro hlavní jídlo, na předkrmy se používá střední příbor, salát či zákusek má svou speciální vidličku
  • Příbor dezertní položíme nad talíř
  • Při skládání příborů postupujeme od talíře směrem ven, na první chod se tedy používá příbor od talíře nejvzdálenější
  • Jestliže jsou součástí menu ryby či raci, nesmí na stole chybět ani speciální příbor na tyto pokrmy

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz, Stone Bridge