Naše kuchyně prošly za poslední dvě až tři desetiletí velmi radikální proměnou, můžeme směle říci, že „nezůstal kámen na kameni“. A nové materiály a výrobní technologie zasáhly nejen oblast zařizovacích segmentů či přístrojů, ale také drobné kuchyňské vybavení – nástroje a pomůcky. Jednou z novinek jsou takzvané keramické nože.

Dokonalost vpravdě z vesmíru

Keramické neboli zirkonové nože mají svůj původ v Japonsku, odkud se rozšířily do USA, a pak se dostaly do celého světa. I u nás se tato novinka objevuje na pultech obchodů a získává si postupně stále více příznivců, a to především pro své výborné užitné vlastnosti. Dosud byly za nejkvalitnější považovány nože z nerezové oceli. Ty však mají své nevýhody – po určité době ztratí svou ostrost a je nutné je nabrousit, s čímž je spojeno i znehodnocování ostří. Navíc je tento materiál, pokud ho vystavíme extrémním podmínkám, přece jen do určité míry náchylný ke korozi.

Naproti tomu keramické nože vydrží ostré i několik let, nerezaví, neopotřebovávají se, nevážou chuť ani zápach zpracovávaných potravin a snadno se udržují. Vyrábějí se při vysokém tlaku a teplotě nad 1000 oC a za pomoci přidaného pojiva z high-tech materiálů - oxidu zirkoničitého nebo hlinitého. Tyto materiály mají svůj původ v technologiích spojených s kosmickým výzkumem, přičemž oxid zirkoničitý patří v současnosti mezi nejtvrdší a chemicky i mechanicky nejodolnější materiály. Jejich tvrdost má hodnotu 8 až 9 stupňů takzvané Mohsovy stupnice tvrdosti. Pro srovnání, diamant má hodnotu 10, ocel naproti tomu 5 až 8,5.

Prostě nelepí…

Především pro jejich lehkost a vyvážené těžiště se s keramickými noži mnohem lépe pracuje. Ergonomicky tvarované rukojeti buď z materiálu ABS s protiskluzovou povrchovou úpravou, případně z exotických tvrdých dřevin zajišťují stabilní a bezpečné držení i ve vlhkých rukou.

Nože z nerezové oceli nejsou vhodné především pro krájení zeleniny a ovoce, neboť mají za následek likvidaci vitaminů a enzymů v nich obsažených, současně mohou zanechávat v těchto pokrmech kovovou chuťovou stopu. Pro batolata se používají z tohoto důvodu místo nerezových struhadel struhadla skleněná. Práce s nimi však není tak pohodlná.

Keramické nože umožňují šetrné zpracovávání potravin i při běžném vaření, pokrm si uchovává čerstvou chuť, ovoce ani zelenina nezhnědne. Další výhodou je nelepivý povrch čepele, což oceníme především při krájení vajec, sýrů a podobných potravin.

Správné zacházení jako základ

I přes pevnost a odolnost je třeba věnovat pozornost čištění a ukládání. Umisťujeme je nejlépe do dřevěného stojanu, případně do krabičky, aby nedošlo k poškození ostří. Výjimečně může také u těchto nožů dojít k uražení špičky při dopadu hrotem na tvrdou podlahu, ale pokud se tak již stane, nemá to obvykle vliv na jejich používání. Rozhodně se ale nehodí ke krájení zmražených výrobků či vykosťování, nejsou příliš odolné vůči ohýbání.

Keramické nože se mohou mýt v myčce, ovšem vždy pouze zafixované do stabilní polohy, aby nedošlo k nárazům na jiné tvrdé předměty, došlo by k poškození ostří. Jestliže zvolíme nůž s dřevěnou rukojetí, musíme počítat s tím, že myčka není ke dřevu příliš šetrná. Je proto vhodné zvážit, zda není lepší v zájmu zachování dlouhé životnosti výrobku mýt ho ručně.

Důležitým ukazatelem při rozhodování, zda keramický nůž koupit, či ne, je jistě cena. Vzhledem k tomu, že materiály, z nichž jsou tyto nože vyrobeny, jsou relativně nové, a také špičkových vlastností, projeví se tato okolnost i na ceně. Cena se pohybuje, podle velikosti nože, zhruba od 400 do 4000 Kč. Získáme však velmi kvalitní produkt, který nám ušetří námahu a zjednoduší denní práci v kuchyni po dlouhá léta.

Nože nabízejí specializované prodejny s kuchyňskými potřebami. Objednat si je ale lze i na internetu.

-Dana D. Daňková-Foto: www.keramicke-noze.cz, www.profimedia.cz