Důležitý přehled

V kuchyni je všechna pozornost směřována na kuchaře, především na to, aby vaření bylo pohodovou záležitostí. Pracovní deska se umisťuje tak, aby ten, kdo jídlo připravuje, nestál zády ke dveřím nebo místnosti. Pokud to z různých důvodů nejde, lze problém vyřešit umístěním zrcadla nebo speciální fólie tak, aby bylo možné prostor za zády kontrolovat. Není ale dobré sem dávat příliš velké zrcadlo, protože by symbolicky znásobovalo práci kuchaře… Je důležité vždy při jeho umisťování dávat pozor na to, co zrcadlo odráží! Mělo by to být vždy něco pozitivního. Například, spolu s jídelním stolem se odráží jídlo a tudíž bohatství rodiny. Zrcadlo je rovněž ideálním doplňkem malé kuchyně - opticky místnost zvětší.

Vhodný stůl pro stabilitu a dostatek

Jídelní stůl vyžaduje zvláštní pozornost. Především by měl být pevný a stabilní. Vhodným tvarem je ovál, kruh nebo obdélník se zakulacenými rohy (snažíme se vyhnout ostrým hranám). Sklo není pro jídelní stůl vhodným materiálem, je to křehký a průzračný materiál. Ideální je tvrdé dřevo, symbolizuje bohatství, stabilitu a dostatek. Pokud ale máte jeden z těch křehkých stolů s ostrými hranami, „vyléčí“ ho pěkný ubrus.

Oheň a voda - konfliktní spojení

Sporák je lepší mít u zdi než uprostřed místnosti. Pevná zeď za sporákem symbolizuje finanční stabilitu. Není vhodné ho dávat přímo pod okno, dřez tam bude mnohem vhodnější. Určitě by ale tyto dva prvky měly být odděleny. Sporák symbolizuje oheň a dřez vodu, mít tyto dva prvky vedle sebe je velmi konfliktní kombinace. V případě, že je od sebe nelze dostatečně oddělit, je dobré mezi ně dát obyčejnou dřevěnou desku.

Sporák je náš živitel, symbolizuje naše bohatství. Stejně tak jako kdysi ohniště, na kterém se připravovalo jídlo pro celou rodinu. Jednou z hlavních zásad tohoto spotřebiče je, že vždy musí být čistý a všechny plotýnky funkční! Snažte se připravovat jídlo tak, abyste průběžně využívali všechny plotýnky (alespoň čas od času).

V kuchyni tak jako jinde feng-šuej radí vyhnout se ostrým hranám a úhlům. Z toho důvodu jsou zavřené police lepší než otevřené. Ostré hrany a úhly je možné jinak zmírnit pomocí plazivých rostlin nebo světla, například obyčejnou bodovkou nasměrovanou na ostrý úhel či hranu.

Důležité drobnosti:

  • Odpadkový koš je vhodný s uzavíratelným víkem a měl by být pěkně schovaný nebo alespoň stranou.
  • Ostré předměty a především nože patří do dřevěného stojanu nebo do skříně.
  • Barva kuchyně by neměla být příliš extrémní, například celá rudě červená (mnoho ohně), nebo celá černá (hodně vody). Opatrně též s oranžovou barvou - zvyšuje chuť k jídlu!

Ať se vám dobře vaří a daří!

Marina Kopecká a Julia Burová www.kralovnafengsuej.cz

Nová poradna feng-šuej!Zajímají vás další informace o feng-šuej? Zeptejte se v naší odborné poradně. Více informací...