Začneme rovnou nápojem: klasická a velmi zdravá (jak doceňujeme teprve teď) byla kávovinová směs - cikorka, melta. Babičky pily z pucláků meltu s mlékem (dokonce s mlékem se škraloupem) nebo bez něj a dolévaly si ji ze smaltované kávové konvice postavené na plotně. Vydejte se do obchodu, cikorku i meltu pořád najdete na regálech.

Klasikou bývaly omáčky. Mohly se udělat ke knedlíku, bramborám a doplnit masem. Nebo taky ne. Přidalo se k nim vajíčko natvrdo, ale leckterý strávník měl (i má) rád jako svou osobní lahůdku jen omáčku a knedlík nebo brambor - bez ničeho dalšího. Jednoduché, rychlé a levné byly třeba česneková či cibulová. Ty jsou trochu zapomenuté, na rozdíl od evergreenů, jako jsou koprová, rajská a samozřejmě svíčková omáčka. Základ je ale obdobný.

Česneková omáčka

Tři oloupané stroužky česneku rozkrájíme a utřeme na prkýnku se solí (pokud chceme být autentičtí, jinak stačí prolisovat a sůl přidat, ale není to už ono...). Česnek se solí pak přidáme do základní bílé omáčky, která se dělávala takto: 3 dkg hladké mouky, 3 dkg tuku, půl litru vody nebo vývaru z kostí. Z mouky a tuku vytvoříme světlejší jíšku, zalijeme a rozvaříme v hladkou omáčku. Zjemnit můžeme smetanou. Nedáváme sůl, tu přidáme s česnekem. Po přidání česnekové pasty omáčku ještě necháme přejít varem a případně dosolíme.

Smažená husí krev

Nyní se asi mladší ročníky, které ji nikdy neochutnaly, ošklíbnou, ale husí krev bývala lahůdka. Kde ji ale dnes vzít? V obchodech už určitě ne, ale u chovatelů hus se sehnat ještě dá. A když už se ji podaří sehnat, jak si ji připravit? Není to nic složitého, opět je to starý jednoduchý recept. Potřebujeme následující: krev z jedné husy, 5 dkg sádla, 5 dkg cibule, sůl, v hmoždíři tlučený kmín, případně i čerstvě mletý černý pepř a špetičku majoránky. Sraženou krev rozmícháme nebo rozsekáme, tekutou necháme být tak. Na sádle zpěníme jemně nasekanou cibuli s tlučeným kmínem, potom přidáme krev. Mícháme a smažíme směs tak dlouho, až je všechna důkladně tepelně upravená. Bude-li jí málo, dá se nastavit buď suchým, nebo v mléce rozmočeným nakrájeným rohlíkem. Kousky se vyždímají a přidají na pánev ke krvi, spolu se potom smaží. Ještě teplou ji podáváme namazanou na čerstvém chlebu.

Husí krev je možné místo smažení také dusit v troubě, bude důkladněji tepelně upravená.

Trochu v zapomnění upadla i pomazánka z droždí. Nebo se nám to jen zdá? Pro jistotu si ale připomeneme, jak na ni. Na dva krajíce chleba nám postačí kostka čerstvého droždí, jedna cibule, vajíčko, kapka mléka a máslo na smažení. Cibulku nakrájíme na drobné kostičky a necháme na másle zesklovatět. Poté přidáme rozdrobené droždí a necháme rozpustit. Až se droždí rozvoní a trochu zrůžoví, přidáme mléko, promícháme a ještě přihodíme vajíčko. Pořádně promícháme a necháme smažit, dokud se vajíčko "nesrazí". Na závěr podle chuti pomazánku osolíme, opepříme. Ještě teplou ji namažeme na chleba, posypeme nasekanou pažitkou a podáváme.

Na denním jídelníčku bývala v mnoha domácnostech také kaše v nepřeberných podobách. A může být, možná ještě je, i dnes - vždy jiná, sladká i slaná, například ovesná, rýžová, hrachová, krupičná, jáhlová. Existuje mnoho obměn. Kaše je vždy jiná, ale rychle připravená, dobrá - a také zdravá. A když zbyla například kaše bramborová, přihodilo se do ní vajíčko, zahustila se hrubou moukou a trochou strouhanky, ze vzniklé hmoty se nadělaly placky, které se usmažily na sádle, a byla výborná večeře hned na světě.

Sladká rýžová kaše

Budeme potřebovat 25 dkg rýže, 1/4 litru vody, 3/4 litru mléka, sůl, 10 dkg cukru, 6 dkg másla, skořici nebo kakao. Rýži nasypeme do vroucí, mírně osolené vody a necháme vařit asi 5 minut za občasného zamíchání na mírném ohni. Potom přilijeme vroucí mléko a za stálého míchání dovaříme do měkka tak, aby měla konzistenci kaše (celkem to bude cca 25 minut). Hotovou kaši osladíme a dáme na talíř, polijeme rozehřátým máslem a posypeme moučkovým cukrem a skořicí nebo kakaem. Výborná je kaše také s hustým domácím malinovým sirupem nebo jahodovým kompotem.

Knedlík s vajíčkem

Tento recept pozapomenutý není, ale je to takový evergreen, a tak jsme se rozhodli zařadit ho a zeptat se: Znáte ještě nějaké jiné varianty? Tedy nejen knedlík hozený na omastek, k němu přihozené vajíčko, sůl, případně pepř a pažitka? Pošlete nám je! A pokud vás napadne ještě nějaké jiné jídlo, které jste už dlouho nejedli, podělte se o ně.

-ag-Foto: www.profimedia.cz