Jedna z našich autorek by se s vámi ráda podělila o své ryze osobní zkušenosti, taková její malá setkávání s remoskou. Tak tedy...

Bylo, nebylo

Remosku jsem dostala od maminky, když jsem se vdala. Ta ji také dostala jako svatební dar, ale protože ji ve skutečnosti použila jen několikrát, byla jako nová a směle mohla posloužit jako dočasný úsporný spotřebič do naší domácnosti, kde se nebude zpočátku tolik vařit.

Už tehdy to byl skoro muzeální kousek, nicméně fungovala, a stále funguje bezvadně a už bych se bez ní těžko obešla. Hlubší hliníkovou nádobu jsem časem doplnila o mělkou nádobu ze stejného materiálu, víko s okénkem a střed pro pečení bábovky. V současnosti uvažuji o pořízení nádoby s nepřilnavým povrchem.

Kouzlo jednoduchosti

Hliník, z něhož jsou zhotoveny mísy, je zdravotně nezávadný, a pokud ho při přípravě jídel neškrábeme a nepřipravujeme jídla kyselá, je možné, a u některých typů pokrmů i nezbytné, tyto nádoby používat.

Pokud jde o pokrmy, které je lze v remosce připravit, není třeba nijak zvlášť vybírat sortiment, limitujícím faktorem zde bude spíše velikost či hmotnost připravovaných potravin. Ta by neměla přesáhnout jeden kilogram, zvláště u drůbeže upřednostňujeme menší porce před pečením masa v celku. Také je důležité rozlišovat, zda připravujeme jídlo, které se obrací či míchá – to je možné vařit či péci v nádobě s teflonovým povrchem. Pro bábovky, lité koláče, kynutá těsta či sladké nebo slané nákypy však takové nádoby nejsou příliš vhodné, protože nevedou tak dobře teplo a pokrm by mohl být zespodu nedopečený, ke slovu proto přijde výše zmíněný hliník.

Pečeme, grilujeme

Remoska je ideální pro přípravu jakéhokoli masa – menší kousky lze dát péci v celku, případně připravíme menší porce. Je možné tak připravit vepřové či telecí nebo skopové maso, ale i ryby, drůbež a podobně. V jedné vrstvě v ní lze také grilovat – karbanátky, klobásy, ryby, zeleninu, tousty atd.

Kromě pečení a grilování je možné v remosce také uvařit polévku, guláš i jiné omáčky, smažit řízky či připravit marmeládu.

Tento léty prověřený spotřebič je také plnohodnotnou alternativou domácí pekárny, dnes tak oblíbeného spotřebiče pro přípravu domácího chleba. Na chléb není třeba žádný speciální recept, mísa mu dá navíc správný tvar a pečení shora zajistí krásnou křupavou kůrku. Opět je v tomto případě vhodná hliníková forma, aby se chléb dostatečně propekl ze všech stran. Oproti domácím pekárnám má remoska pouze jednu nevýhodu – těsto sama neumíchá a neupeče tak, aby byl ráno teplý. Ale chutnost a rychlost pečení vše vynahradí.

A zde je několik ověřených receptů.

Vepřové přírodní plátky

Na ně si připravíme 4 vepřové plátky, sůl a koření podle chuti. Plátky vepřového masa osolíme a podle chuti okořeníme, potřeme olejem a necháme ve skleněné nebo porcelánové misce nejméně hodinu odležet. Maso není třeba naklepávat, i tak bude dostatečně křehké. Podléváme jen velmi málo nebo vůbec – při pečení shora pustí dostatek šťávy samo. Je možné dát je také do nádoby i přes sebe, při obracení se rovnoměrně propečou. K masu je možné během pečení přidat zeleninu nebo brambory. Podávat ho ale můžeme i s rýží.

Perník se švestkovými povidly

Na tuto dobrůtku si připravíme 500 g polohrubé mouky, 180 g cukru, 180 g švestkových povidel, 2 polévkové lžíce kakaa, 0,7 l mléka, 1,5 lžičky amonia, 1 vanilkový cukr, 1 skořicový cukr, špetku soli, lžíci citrónové šťávy. V míse pak smícháme povidla, cukr, vanilkový a skořicový cukr a třeme do hladka. Do hmoty postupně přidáváme část mouky a mléko. Zbytek mouky prosejeme s amoniem a solí a přidáme nakonec společně s citrónovou šťávou. Těsto znovu dobře promícháme, mělo by mít řidší konzistenci. Nalijeme ho do remosky vymazané tukem a vysypané hrubou moukou a pečeme cca 35 minut. Při pečení dost nabude.

A jako závěrečnou tečku přinášíme ještě slibovaný recept na chléb.

Domácí chléb

Na chlebové těsto si připravíme 350 g hladké mouky, 150 g celozrnné mouky, 3 lžíce octa, 3 lžičky soli, 4 lžičky kmínu, 30 g kvasnic, 1 lžičku cukru, 0,8 l vody. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, kmín a vše promícháme. V trošce vlažné vody necháme vzejít kvasnice s cukrem. Poté je zamícháme do mouky, přidáme ocet, zbytek vody a zpracujeme hladké těsto. Na teplém místě necháme kynout cca 20 minut. Poté těsto srazíme a necháme znovu kynout ještě 45 minut. Po vykynutí vypracujeme bochánek, který vložíme do vymazané a vysypané remoskové mísy a necháme ještě 10 až patnáct minut kynout. Potřeme slanou vodou a obrácenou vařečkou uděláme do bochníčku několik dírek. Chléb pečeme asi 40 minut, až se vytvoří kůrka. Během pečení dvakrát až třikrát potřeme slanou vodou. Kdyby se chléb na povrchu pekl příliš prudce, přikryjeme ho alobalem.

Toho, co se dá připravit v remosce, je nepřeberně. A nejen že nám z ní bude chutnat, ale jídlo budeme mít připravené rychleji. Tento spotřebič jistě najde místo v každé kuchyni.

-Dana D. Daňková-Foto: www.remoska.cz