K českým Velikonocům odedávna patří nádivka - z kopřiv a uzeného masa, se zelenou dekorací z petrželky. Protože je o ni doma obvykle ze strany strávníků velký zájem, dávno se už leckde nedává jenom do kuřete, ale připravuje se hezky ve velkém, aby zbylo na každého a ještě také na zítra. Peče se zkrátka v troubě na hlubším plechu. Takto je i chutnější - křupavá na povrchu a uvnitř měkká a voňavá.

Co je k její výrobě potřeba? Čerstvé kopřivy (pořádný pugét nebo ošatka či menší košík), 10 rohlíků, 7 vajec, 600 g uzeného vařeného libovějšího bůčku (nebo krkovice), malá lžička soli, pepř, asi 2,5 dcl mléka, petrželka, může být i muškátový oříšek.

Kopřivy na cedníku promyjeme a pak nasekáme. Rohlíky nakrájené na kostičky zalijeme mlékem. Přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, žloutky, sůl, pepř a nasekané čerstvé kopřivy. Směs se promíchá, přihodí petrželka a opatrně se vmíchá tuhý sníh z bílků. Nad mísou párkrát strouhneme na jemném struhadélku muškátový oříšek. Do hlubšího plechu vymazaného sádlem a vysypaného strouhankou pak vzniklé těsto vlijeme. Pečeme do zlatova. Po upečení nádivku posypeme ještě petrželkou a nakrájíme na kostky.

Velikonoční sladké věnce

Velikonoční mazanec neboli bochánek, to chutná snad každému. Když se mazance koupí nebo doma upečou, většinou se po nich zapráší. Zkuste pro jednou obměnit tvary - pleťte a splétejte. Jako vánočky na Vánoce, ale tentokrát "velikonočně" - dokulata! Věnec s prázdným středem, s otvorem právě tak velkým, aby se do něj vešla malá miska, na kterou se naaranžují obarvená vařená vajíčka. Nebo parádní mašle.

Anebo můžeme upéct další variaci - plný, dvoupatrový věnec neboli dva spojené pletené copy na sobě.

Věnec spleteme ze tří pruhů vykynutého mazancového těsta; upletený cop na plechu stočíme a konce pevně spojíme (nejlépe propletením do sebe). Věnec posypeme sekanými mandlemi a necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout. Poté ho dáme do trouby upéct do zlatova. Po vystydnutí ho položíme na mísu, na jejíž vnější stranu je možné dát osení, dovnitř věnce naaranžovat barevná vajíčka.

Jarní studené omáčky na vejce (ale i k masu...)

Vajec na tvrdo bude jako obvykle dost a dost. Netřeba si s jejich úpravou dělat hlavu - na podélné čtvrtky nakrájená a přelitá nějakou studenou omáčkou budou výborná. Stačí jen, aby omáčka měla jarní vůni a šmrnc. Ideální jako základ je štiplavý křen, přísady jako česnek, jarní cibulka, a pokud to bude i majonéza, pak se odlehčí jogurtem. Doporučujeme tři varianty:

Pažitková omáčkaNa tuto omáčku si připravte 2 vejce vařená natvrdo, 3 housky nebo rohlíky bez soli a kmínu, 1 dl mléka, 4 lžíce dobrého oleje, citronovou šťávu, 2 - 3 lžíce jemně sekané pažitky, lžičku (podle chuti) plnotučné nebo francouzské jemné hořčice, sůl. Pečivo nakrájejte a nechte nasáknout mlékem. Spolu s vejci pak rozmixujte, během mixování do hmoty přikapávejte olej a citronovou šťávu. Poté přidejte hořčici, pažitku a přisolte.

Ořechovo-česneková omáčkaPřipravte si na ni 5 stroužků česneku, 4 - 5 lžic jader vlašských ořechů, krajíček veky, 2 lžíce olivového oleje, citronovou šťávu, sůl. Ořechy, česnek a rozmočený krajíček veky rozmixujte. Během mixováni přikapávejte citronovou šťávu a olej. Nakonec omáčku přisolte.

Křenová omáčkaNa tuto omáčku budete potřebovat 3 lžíce bílého tuhého jogurtu, 8 dkg majonézy, pepř, sůl, mletý křen. Smícháte jogurt s majonézou a podle chuti přidáváte jemně mletý křen (množství podle chuti). Můžete přidat i jemně strouhané jablko, s křenem tak půl napůl. Nakonec přisolíte a přidáte čerstvě mletý černý pepř.

Dobrou chuť a krásné Velikonoce

-ag-Foto: www.profimedia.cz