Je pravda, že jsou to maličkosti, ale ve svém součtu nám významně pomáhají a urychlují všechny kuchyňské "akce a procesy". Zjednoduší přípravu pokrmů i údržbu, pomohou s hygienou - a je to pomoc významná, protože kuchyně se otírá, umývá - čistí pořád dokola dnes a denně...

Dávkovače na jar a jiné saponáty

Kupujte přednostně saponáty na nádobí s pumpičkou, všechno bude hned pohodlnější a rychlejší. Dávkovače a nádoby s pumpičkou ale můžete také koupit samostatně a mycí přípravek jen přelít. Jistě nejlepší variantou jsou ale dávkovače zabudované ve dřezu, díky kterým je mycí přípravek stále při ruce, ale přitom nezabírá žádné místo a prostor kuchyně nehyzdí. Dávkovače určené k zabudování se běžně prodávají.

Rychlost především

Rychlá snídaně, svačina i lehká večeře - sen každého kuchaře a kuchařky. A k tomu má být samozřejmě i dobrá a zdravá a dobře vypadající. Když se nám pořád nechce mazat chleby, toustovač může být dobrým pomocníkem. Kompaktní toustovač udělá radost hlavně dětem, které jedí - nedá se nic dělat - snad ještě více vizuálně než dospělí. A tak jim teplý sendvič (naplněný třeba úplně stejnými věcmi, jako by byl obložený chleba) udělá radost. Zapečený sendvič se sýrem je za chvilku - hotový stačí jen dozdobit listem salátu, špenátu nebo bazalky, pár kolečky pórku...

Pohodlné strouhání

Struhadla připevněná na misce zajistí pohodlné strouhání naplocho, při kterém vše padá rovnou do plastové misky. Jaké pohodlí! Miska je přitom se struhadlem pevně secvaknutá a struhadlo má po straně pohodlné držadlo. Nic nikam neodjíždí a nepadá kolem - prostě dokonale vyřešené.

Se stojacím struhadlem je problém v tom, že se po hladkém povrchu různě smeká. Tomu rázně zabraňuje nový typ struhadla, který má na spodní hranu v rozích nasazeny gumové kulaté nožky - z dálky to vypadá trochu úsměvně - jakoby struhadlo stálo na pneumatikách.

Zásobník na papírové utěrky

Textilní utěrky bychom měli používat v kuchyni co nejméně, nebo přesněji - na specifické práce. Tím by mělo být leštění jemného porcelánu a skla, které nedáváme do myčky, ale myjeme ručně. A případně na leštění nádobí dalšího, pokud myčku nemáme. Platí tady však ale co nejdříve vyprat. V kuchyni nenecháváme ani trochu špinavé utěrky (a také ne houbičky - nemilosrdně je vyhazujeme, i když je během jejich "aktivního kuchyňského života" průběžně desinfikujeme v mikrovlnce). Textilní utěrky v žádném případě neztrácejí v moderní kuchyni svou funkci, ale na ruce jsou lepší utěrky papírové. Ty na kulaté roli, anebo naplocho skládané do zásobníku na stěnu.

Elektrický brousek na nože

Je to doslova otrava mít pořád tak napůl nabroušené a napůl tupé nože. Zkuste je nabrousit elektrickým brouskem - budete brousit keramikou! Jeho keramická brusná plocha je flexibilní, což znamená, že se přizpůsobuje šířce broušeného nože. Patentovaný keramicky brusný systém je poskládán až z dvaceti brusných ploch. Stačí doslova pár vteřin a nůž je jako nový.

Není důvod dělat si práci v kuchyni složitější...

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Franke