Rebarbora: Dobrá v koláči i k masu

Rebarbora: Dobrá v koláči i k masu

Rebarborový čas je tu. Koláče, kompoty, marmelády, ale i omáčky ke grilovanému masu nebo rybám jsou z této jarní zeleniny výtečné.

Reveň neboli rebarbora je stará tradiční zelenina, která dříve nesměla chybět na žádné zahrádce. Odedávna se využívala zjara, kdy bylo málo čerstvé zeleniny. Ani dnes by chybět na zahradě neměla; můžeme ji zkusit vypěstovat ze semínek nebo si u někoho na zahrádce odkopnout kus trsu s kořeny, podobně jako u libečku.

Časně zjara na záhonu pak vyrazí cosi načervenalého, brzy se vyloupne zmačkaný nakadeřený lístek, který se postupně narovná, začne se zvětšovat a dlouhý růžovozelenočervený stonek ho vynese výš a výš. V pozdním jaru pak nastává přímo rebarborový ráj - stonky sílí a z rebarbory je brzy vysoký les, na který chodí děti, které si z rebarbory dělají deštníky. Dokud jim je máma nebo babička nezabaví, stonky nedozrají a nebudou na koláč.

Pozor na ledviny

Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovou, proto ji nesmějí konzumovat lidé trpící ledvinovými kameny tvořenými oxalátem vápenatým, ani osoby náchylné k zánětům ledvin. Vysoká konzumace rebarbory může totiž zánět ledvin vyvolat a přispívá ke vzniku ledvinových kamenů. Když děti na jaře koušou kousky šťovíku, může se u nich vyskytnout nevolnost, jejíž příčinou je právě kyselina šťavelová ve šťovíku obsažená. Zatímco ale šťovíku nebo kopřiv nezkonzumujeme rozhodně příliš, u výtečného rebarborového koláče hrozí opak. Klidně na posezení můžeme sníst dva tři stonky. Totéž se může stát u čatní z rebarbory nebo džemu. Proto bychom se u pochoutek z této zeleniny měli drže pravidla: Pochutnat si, ale s mírou.

Kromě kyseliny šťavelové ale rebarbora obsahuje i vitamin B, vápník, draslík, mangan, vlákninu. Prospívá také krevnímu oběhu díky niacinu. Kyselina pantopenová, kterou rovněž obsahuje, prospívá pokožce a vlasům.

Klasika: Koláče s drobenkou

Mnoho lidí si ji cení a pro leckoho je babiččin jarní rebarborový kynutý koláč prostě k nepřekonání; může to být dokonce jedna z nejvýraznějších vzpomínek na dětství.

Klasické koláče s tradiční chutí vypadají elegantněji než koláč na plech; vytvoříme je z tužšího kynutého těsta. Těsto zaděláme z 1 kg polohrubé mouky, 150 g pískového cukru, 150 g másla nebo margarinu, 3 - 4 žloutků, 50 g droždí, 1/2 litru mléka, citronové kůry, vanilky a lžičky soli. Nejprve do mísy prosejeme mouku a v troše vlažného mléka s trochou cukru necháme vzejít droždí. Kvásek pak přidáme do mouky spolu se žloutky a smícháme. Přidáme zbytek mléka, rozpuštěné máslo, citronovou kůru a sůl. Těsto důkladně zaděláme a necháme vykynout na teple do dvojnásobné velikosti. Potom na vále z kousků těsta ručně vytvoříme kulaté velké koláče s okraji. Necháme ještě chvíli vykynout a naplníme oloupanou rebarborou nakrájenou na malé kousky, kterou jsme nechali zasypanou cukrem trochu "vypotit", posypeme krystalovým cukrem a drobenkou, kterou jsme si připravili ze 40 g másla, 40 g krystalového cukru, 80 g polohrubé mouky. Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi půl hodiny.

Ke grilovanému masíčku

3 šálky oloupané a na kostky nakrájené rebarbory, 1 šálek pomerančové šťávy, 3 šálky cukru, 1 polévkovou lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 1 na drobno nakrájenou jalapeno papričku, 2 na jemno nasekané šalotky dáme do hlubší pánve a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu a za stálého míchání vaříme ještě zhruba 10 minut, dokud směs nezhoustne. Rebarborovou omáčku podáváme ke grilovaným masům. Vhodná je i k rybám.

Starý recept na kompot

Stonky oloupeme a nakrájíme na kostky, které povaříme 1 minutu ve vodě. Okapané pak vložíme do vařícího se cukerného roztoku se skořicí a citronovou kůrou. Necháme vařit 5 - 8 minut a potom přidáme lžíci rumu. Dlouho neskladujeme, můžeme nechat k přímému použití pár dní v chladničce. Kompot můžeme na misce zalít vanilkovým krémem nebo pudingem.

Dříve se v domácnostech dělával i rebarborový kompot s čerstvými jahodami či malinami, které se přidaly do misky k hotovému kompotu.

Jak si na rebarboře pochutnat bez potíží:

  • vzhledem k vysokému obsahu kyseliny šťavelové konzumujeme s mírou
  • konzumujeme oloupanou a tepelně upravenou
  • pro přípravu nepoužíváme hliněné nádobí
  • báječně chutná se skořicí, vanilkou
  • lépe se tráví ve spojení s mléčnými výrobky

-ag-
Foto: www.profimedia.cz

Máte i vy nějaký osvědčený recept z rebarbory? Podělte se o něj.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

Rekord

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Schodiště a kuchyňská linka, Výroba kuchyňské linky.