Letní borůvkové mlsání

Letní borůvkové mlsání

Borůvkové knedlíky, koláče, omáčky, džemy patří mezi letní lahůdky, které si právě teď můžeme pořádně vychutnat. Jdeme mlsat...

Borůvky nás provázejí po celé letní prázdniny. A opravdu celé prázdniny - podle toho, kam jedeme, budeme nacházet v lesích tyto modré bobule postupně, podle toho, jak zrají.

Přírodní zbraň proti bakteriím

Plody borůvek obsahují téměř všechny vitaminy - A, B1, B2, PP, C, stopy P a D. Dále je v nich obsažen také pektin, draslík, železo, vápník... Využívají se hojně v tradiční lidové medicíně. Zlepšují trávení, čistí důkladně trávicí trakt. Mají totiž antibakteriální schopnost (mimo jiné ničí i bakterie Escherichia coli). Užívají se ale i při zánětech močového měchýře.

Ideální pro zmrazení

Zamrazení borůvek je výhodné a velmi šetrné; tento proces v nich zanechá všechny cenné látky. Zmrazovat je ale musíme velice šetrně, protože jsou citlivé na vodu. Mrazíme je propláchnuté ledovou vodou, přebrané a osušené. Nikdy je nemáčíme, jenom rychle proplachujeme. Zmáčknuté kuličky vybereme, lístky odfoukneme z tácu nebo síta. Potom kuličky necháme oschnout - nejlépe rozložené na filtračním papíru nebo jemném sítu, případně plochém cedníku. Oschlé bobule pak naplníme do plastových krabiček a dáme do mrazničky.

Fialovomodré letní pochoutky

Borůvky sice můžeme sušit, mrazit, zavařovat jako kompot nebo džem - ale nejlepší přece jenom asi vždy zůstanou přinesené rovnou z lesa a hned upravené jako čerstvý dezert - třeba jako je křupavý borůvkový koláč s drobenkou nebo hebké borůvkové knedlíky. Jedinečná chuť temně ametystových kuliček vynikne kromě šlehačky také vedle sladkého těsta. Borůvky jsou dobré v kynutých i tvarohových knedlících, ve smažených moučnících (zkuste třeba naplnit vdolky borůvkami s cukrem), piškot s borůvkami také není k zahození - třeba ozdobený šlehačkou obarvenou borůvkami na fialovo. Nahoru přidejte ještě šlehačku bílou.

Stejně tak můžete ozdobit ovesné lívanečky. Toužíte-li po něčem dietnějším, kombinujte borůvky se sýrem cottage nebo žervé, s dobrými bílými jogurty a rosoly.

Borůvky je jistější pojídat v černém tričku nežli ve sněhobílém. Na skvrny od borůvek ale zabere citronová šťáva nebo peroxid vodíku. A údajně také kyselé mléko...

 

Borůvky a smetana - dokonalé spojení

S borůvkami jde výtečně dohromady smetana zakysaná, k vaření i ta ke šlehání. Výsledek bude vždy jiný - vždy skvělý. Stačí jen borůvky rozmačkat se zakysanou nebo sladkou smetanou, přidat třeba med nebo třtinový cukr - a můžeme mlsat z poháru výborný dezert. Přidáme-li o něco více smetany, vznikne ovocná polévka, pokud ji naopak ubereme, máme nádivku do palačinek nebo vaflí.

150 g sušených borůvek, 3 lžíce pískového cukru, 2 dl smetany, 20 g másla, lžička škrobové moučky, kousek skořice, to budeme potřebovat na trochu složitější borůvkovou omáčku zvanou žahour. Borůvky necháme nabobtnat, hodíme do rendlíku s cukrem a máslem. Podusíme a přidáme skořici, smetanu a lžičku škrobové moučky, kterou jsme předem rozmíchali ve dvou lžících vody. Vaříme 2 minuty, pak odstraníme skořici. Omáčku zředíme mlékem, pokud je hustá. Dosladíme podle chuti.

Na borůvkový zmrzlinový koktejl si připravíme vanilkovou nebo borůvkovou zmrzlinu, smetanu a mléko (půl na půl), borůvky, cukr. Vše rozmixujeme a je hotovo.

Zatoužíme-li po domácím borůvkovém džemu, budeme na jeho přípravu počítat 300 - 500 g cukru na kilogram borůvek. Polovinu omytých borůvek vaříme s polovinou cukru asi 15 minut v kastrolu se silným dnem. Přidáme druhou polovinu ovoce i cukru a vaříme dále, až džem zrosolovatí (asi dalších 15 - 20 minut). Pokud přidáme na kilogram ovoce šťávu z jednoho citronu, džem bude mít lepší chuť a dříve zrosolovatí. Průběžně sbíráme pěnu. Za horka pak plníme do skleniček. Pokud nejsme příznivci starých receptů a tradičních postupů, rychleji budeme mít hotovo s pomocí želírovacího cukru.

-ag-
Foto: www.profimedia.cz

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

soutěže

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Skleněný obklad na záda kuchyně, Obložení kachliček, Kuchyňská linka.