Borůvky nás provázejí po celé letní prázdniny. A opravdu celé prázdniny - podle toho, kam jedeme, budeme nacházet v lesích tyto modré bobule postupně, podle toho, jak zrají.

Přírodní zbraň proti bakteriím

Plody borůvek obsahují téměř všechny vitaminy - A, B1, B2, PP, C, stopy P a D. Dále je v nich obsažen také pektin, draslík, železo, vápník... Využívají se hojně v tradiční lidové medicíně. Zlepšují trávení, čistí důkladně trávicí trakt. Mají totiž antibakteriální schopnost (mimo jiné ničí i bakterie Escherichia coli). Užívají se ale i při zánětech močového měchýře.

Ideální pro zmrazení

Zamrazení borůvek je výhodné a velmi šetrné; tento proces v nich zanechá všechny cenné látky. Zmrazovat je ale musíme velice šetrně, protože jsou citlivé na vodu. Mrazíme je propláchnuté ledovou vodou, přebrané a osušené. Nikdy je nemáčíme, jenom rychle proplachujeme. Zmáčknuté kuličky vybereme, lístky odfoukneme z tácu nebo síta. Potom kuličky necháme oschnout - nejlépe rozložené na filtračním papíru nebo jemném sítu, případně plochém cedníku. Oschlé bobule pak naplníme do plastových krabiček a dáme do mrazničky.

Fialovomodré letní pochoutky

Borůvky sice můžeme sušit, mrazit, zavařovat jako kompot nebo džem - ale nejlepší přece jenom asi vždy zůstanou přinesené rovnou z lesa a hned upravené jako čerstvý dezert - třeba jako je křupavý borůvkový koláč s drobenkou nebo hebké borůvkové knedlíky. Jedinečná chuť temně ametystových kuliček vynikne kromě šlehačky také vedle sladkého těsta. Borůvky jsou dobré v kynutých i tvarohových knedlících, ve smažených moučnících (zkuste třeba naplnit vdolky borůvkami s cukrem), piškot s borůvkami také není k zahození - třeba ozdobený šlehačkou obarvenou borůvkami na fialovo. Nahoru přidejte ještě šlehačku bílou.

Stejně tak můžete ozdobit ovesné lívanečky. Toužíte-li po něčem dietnějším, kombinujte borůvky se sýrem cottage nebo žervé, s dobrými bílými jogurty a rosoly.

Borůvky je jistější pojídat v černém tričku nežli ve sněhobílém. Na skvrny od borůvek ale zabere citronová šťáva nebo peroxid vodíku. A údajně také kyselé mléko...

Borůvky a smetana - dokonalé spojení

S borůvkami jde výtečně dohromady smetana zakysaná, k vaření i ta ke šlehání. Výsledek bude vždy jiný - vždy skvělý. Stačí jen borůvky rozmačkat se zakysanou nebo sladkou smetanou, přidat třeba med nebo třtinový cukr - a můžeme mlsat z poháru výborný dezert. Přidáme-li o něco více smetany, vznikne ovocná polévka, pokud ji naopak ubereme, máme nádivku do palačinek nebo vaflí.

150 g sušených borůvek, 3 lžíce pískového cukru, 2 dl smetany, 20 g másla, lžička škrobové moučky, kousek skořice, to budeme potřebovat na trochu složitější borůvkovou omáčku zvanou žahour. Borůvky necháme nabobtnat, hodíme do rendlíku s cukrem a máslem. Podusíme a přidáme skořici, smetanu a lžičku škrobové moučky, kterou jsme předem rozmíchali ve dvou lžících vody. Vaříme 2 minuty, pak odstraníme skořici. Omáčku zředíme mlékem, pokud je hustá. Dosladíme podle chuti.

Na borůvkový zmrzlinový koktejl si připravíme vanilkovou nebo borůvkovou zmrzlinu, smetanu a mléko (půl na půl), borůvky, cukr. Vše rozmixujeme a je hotovo.

Zatoužíme-li po domácím borůvkovém džemu, budeme na jeho přípravu počítat 300 - 500 g cukru na kilogram borůvek. Polovinu omytých borůvek vaříme s polovinou cukru asi 15 minut v kastrolu se silným dnem. Přidáme druhou polovinu ovoce i cukru a vaříme dále, až džem zrosolovatí (asi dalších 15 - 20 minut). Pokud přidáme na kilogram ovoce šťávu z jednoho citronu, džem bude mít lepší chuť a dříve zrosolovatí. Průběžně sbíráme pěnu. Za horka pak plníme do skleniček. Pokud nejsme příznivci starých receptů a tradičních postupů, rychleji budeme mít hotovo s pomocí želírovacího cukru.

-ag-Foto: www.profimedia.cz